Ελλάδα

Οι γυναίκες στη Μόρια φοράνε πάνες για να μην τις βιάσουν: Νέα έκθεση – ντροπή από ΜΚΟ

Ακούστε το άρθρο

Η ΕΕ δέχεται επικρίσεις σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας.

Η βρετανική ΜΚΟ «Oxfram», μετά από πρόσφατη έρευνά της, καταγγέλλει ότι οι γυναίκες φοράνε πάνες τη νύχτα, για να μην πηγαίνουν τη νύχτα τουαλέτα και τις βιάσουν.

Στην έκθεση της «Oxfram», καταγράφονται οι άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό, παρά την χρηματοδότηση από την ΕΕ. Η έκθεση με τίτλο «Vulnerable and Abandoned» (Ευάλωτοι και Εγκαταλελειμμένοι) αναδεικνύει την ανικανότητα των Αρχών στον καταυλισμό της Μόριας, όπου ζουν περίπου 6.000 άνθρωποι, να βρουν τους ευάλωτους πρόσφυγες που χρειάζονται επειγόντως βοήθεια.

Ένα χρόνο μετά την παραίτηση του διορισμένου από την κυβέρνηση γιατρού, εδώ και ένα μήνα δεν έχει γίνει καμία αξιολόγηση για τους ευπαθείς πρόσφυγες, που χρειάζονται άμεση βοήθεια. Εξαιτίας αυτού, η ΜΚΟ καταγγέλλει «ευπαθείς άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων επιζώντων βασανιστηρίων και σεξουαλικής βίας, στεγάζονται σε μη ασφαλείς περιοχές… Έγκυες γυναίκες και μητέρες με νεογέννητα κοιμούνται σε σκηνές και τα ασυνόδευτα παιδιά, καταχωρημένα λανθασμένα ως ενήλικες, τελούν υπό κράτηση».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, υπάρχουν λεχώνες που τις έστειλαν πίσω στις σκηνές μόλις τέσσερις ημέρες μετά τη γέννα με καισαρική. Αναγκάζονται να τα βγάλουν πέρα με τα νεογέννητα μωρά τους, κάτω από δύσκολες συνθήκες και καμία ασφάλεια. Τα δύο τρίτα των κατοίκων, αναφέρουν ότι δεν αισθάνονται ποτέ ασφαλείς στον καταυλισμό.
Σοκαριστικό είναι το γεγονός, ότι ορισμένες γυναίκες τα βράδια φοράνε πάνες, για να μην χρειαστεί να πάνε τουαλέτα και να μην κινδυνέψουν να βιαστούν.

«Η Μόρια είναι επικίνδυνο μέρος για τις γυναίκες. Συμπλοκές ξεσπούν ανά πάσα στιγμή. Ακόμα κι αν πηγαίνεις απλά στην τουαλέτα ή επιστρέφεις στη σκηνή σου, μπορεί ξαφνικά να φας μια πέτρα στο κεφάλι. Ζω στην περιφραγμένη ζώνη για τις γυναίκες που είναι μόνες, αλλά μετά τις 11:00 η πόρτα είναι ανοιχτή και ο καθένας μπορεί να μπει επειδή δεν υπάρχει φρουρός ασφαλείας το βράδυ. Η ασφάλεια είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για εμάς», αποκάλυψε στην Oxfram μια 36χρονη γυναίκα από το Καμερούν.

«Τον χειμώνα δεν υπάρχει ζεστό νερό. Κάνουμε ντους πάνω από την τουαλέτα», καταγγέλλει μια 24χρονη γυναίκα από το Αφγανιστάν.

Η επικεφαλής της αποστολής της Oxfam στην Ελλάδα, Renata Rendón, χαρακτηρίζει «ανεύθυνο και απερίσκεπτο» να μην αναγνωρίζονται έγκαιρα τα πιο ευάλωτα άτομα, για να καλύπτονται οι ανάγκες τους.

«Οι συνάδελφοί μας έχουν συναντήσει μητέρες με νεογέννητα μωρά να κοιμούνται σε σκηνές, και εφήβους που έχουν καταχωρηθεί λανθασμένα ως ενήλικες να είναι κλειδωμένοι σε κρατητήρια. Ο εντοπισμός και η κάλυψη των αναγκών αυτών των ανθρώπων είναι αναμφίβολα το πιο σημαντικό καθήκον της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων της. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αποδεχθούν το γεγονός ότι η τρέχουσα πολιτική τους διαιωνίζει ένα απάνθρωπο σύστημα υποδοχής και θέτει σε κίνδυνο τους πρόσφυγες. Αντί να συνεχίσουν να εστιάζουν όλες τις προσπάθειές τους στην επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επετεύχθη το 2016, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να υποστηρίξουν την Ελλάδα ώστε να βελτιώσει τις συνθήκες στα νησιά και να μεταφέρει ανθρώπους από τα υπερπλήρη νησιά προς την ηπειρωτική χώρα».

Υπενθυμίζεται ότι στον συγκεκριμένο καταυλισμό ένας 24χρονος άντρας από το Καμερούν βρέθηκε νεκρός, όταν το θερμόμετρο στη χώρα βρισκόταν υπό το μηδέν. Τα μέλη της ΜΚΟ ελπίζουν για την έκθεσή τους, να καταφέρει να βελτιώσει έστω και λίγο την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια.

Πηγή: valueforlife 

Όλη η επικαιρότητα