Η χειρονομία «σήμα κατατεθέν» της Μέρκελ τώρα και σε… emoticon

i_heironomia_sima_katatethen_tis_merkel_tora_kai_se._emoticon.jpg

Το νόημα της χειρονομίας έχει γίνει αντικείμενο ποικίλων και, κάποιες φορές αντικρουόμενων, ερμηνειών. Όταν η όρθια Άνγκελα Μέρκελ ενώνει τους δείκτες και τους αντίχειρες σχηματίζοντας ρόμβο με τις παλάμες της, κάποιοι διαβάζουν αμήχανη ηρεμία, άλλοι ύψωμα τείχους, άλλοι διάθεση να ακούσει, άλλοι αποφασιστικότητα, άλλοι στάση αναμονής και άλλοι απλή και άνευρη αδιαφορία.

Σε κάθε περίπτωση, η μυστηριώδης χειρονομία, που έχει περάσει και από προεκλογικό σήμα, έγινε emoticon στο Διαδίκτυο.

Φαίνεται ότι το emoticon ξεκίνησε σαριτικά από έναν χρήστη του Twitter. Ακόμη η χρήση του δεν είναι διαδεδομένη, αλλά τα γερμανικά και τα διεθνή ΜΜΕ το κάλυψαν εκτενώς.

Η καγκελάριος έχει για χρόνια τη συνήθεια να κάνει τη χειρονομία, η οποία είχε πέσει από νωρίς στην προσοχή της γερμανικής κοινής γνώμης. Η ίδια σε παλιότερη συνέντευξή της περιορίστηκε να εξηγήσει ότι είναι μία απλή, συμμετρική «λύση» στο ζήτημα του τι να κάνει με τα χέρια της όταν είναι αδρανή.

Το επικοινωνιακό επιτελείο της είχε αξιοποιήσει την χειρονομία στις περυσινές εκλογές ως μέρος του οπλοστασίου για να εγκαθιδρύσει περαιτέρω το «brandname» της (ούτως ή άλλως αρκετά δημοφιλούς στη Γερμανία) Άνγκελα Μέρκελ.

Φυσικά, ήδη τότε η χειρονομία και η προεκλογική της χρήση είχε γίνει αντικείμενο περιπαικτικών σχολίων -οι Γερμανοί αρέσκονται στο να σαρκάζονται τους πολιτικούς τους.

Newsroom ΔΟΛ