Σαν Σήμερα

Η χειρότερη αεροπορική τραγωδία της ιστορίας έλαβε χώρα πριν 39 χρόνια (VIDEO)

kk.jpg
Ακούστε το άρθρο

Η χειρότερη αεροπορική τραγωδία που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα έλαβε χώρα 39 χρόνια πριν, στις 27 Μαρτίου 1977, στο αεροδρόμιο της Τενερίφης, κοστίζοντας τη ζωή σε 583 ανθρώπους.

Στο δυστύχημα συγκρούστηκαν στον διάδρομο δύο Boeing 747 στο αεροδρόμιο Λος Ροντέος (τώρα Tenerife-North). Λόγω έκρηξης βόμβας στο αεροδρόμιο Γκραν Κανάρια και απειλής για δεύτερη βόμβα έγινε εκτροπή της πορείας πολλών αεροπλάνων προς το αεροδρόμιο Los Rodeos. Μεταξύ αυτών, οι πτήσεις 4805 της KLM και 1736 της Pan Am. Ο συνωστισμός των αεροσκαφών στο αεροδρόμιο και η ομίχλη περιέπλεξαν την κατάσταση.

Όταν άνοιξε ξανά το Γκραν Κανάρια, ζητήθηκε από τα αεροσκάφη να πάρουν θέση για απογείωση. Ωστόσο η ομίχλη ήταν τόσο πυκνή, που το ένα αεροσκάφος δεν μπορούσε να δει το άλλο, ενώ σαφή εικόνα δεν είχε ούτε ο πύργος ελέγχου. Σειρά λαθών και παρανοήσεων είχε αποτέλεσμα το αεροπλάνο της KLM να προσπαθήσει να απογειωθεί ενώ το αεροπλάνο της Pan Am ήταν ήδη στον διάδρομο. Η σύγκρουση που ακολούθησε είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 248 ανθρώπων στην πτήση της KLM και 335 από 396 που βρίσκονταν στην πτήση της Pan Am.

Τη διερεύνηση του δυστυχήματος ανέλαβε η Ισπανία, με τη συμμετοχή ερευνητών από τις ΗΠΑ και την Ολλανδία. Σύμφωνα με τα πορίσματα, από λάθος ο πιλότος της KLM θεώρησε ότι είχε άδεια να απογειωθεί, εξαιτίας μιας σειράς παρανοήσεων μεταξύ του πληρώματος και του πύργου ελέγχου. Εν τέλει η KLM αποδέχτηκε πως το πλήρωμά της είχε την ευθύνη.

tenerife airport disaster

Το τραγικό δυστύχημα είχε μεγάλες επιπτώσεις στη βιομηχανία αεροπορικών μεταφορών, ειδικά στον τομέα των επικοινωνιών. Στη συνέχεια δόθηκε έμφαση στη χρήση συγκεκριμένων φρασεολογιών και ορολογιών, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοιες τραγωδίες στο μέλλον, ενώ άρχισε να γίνεται σημαντική δουλειά στον τομέα που σήμερα είναι γνωστός ως Crew Resource Management.

 
 
huffingtonpost.gr

Όλη η επικαιρότητα