Ηλεία

Με υπερηφάνεια η Εθνική επέτειος στην Ηλεία [PHOTOS-VIDEO]

Ακούστε το άρθρο

 

Με «σύμμαχο» τον πολύ καλό καιρό που επικρατούσε, και πολύ κόσμο να την παρακολουθεί, πραγματοποιήθηκε στην οδό Μανωλοπούλου η παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 στον Πύργο. Η παρέλαση ξεκίνησε… στην ώρα της (σ.σ. 11.30 πμ), διεξήχθη χωρίς προβλήματα με την συμμετοχή της μαθητιώσας νεολαίας (σ.σ. Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Πύργου, δημοτικά, γυμνάσια, Λύκεια), παιδικών σταθμών, Πολιτιστικών-Λαογραφικών συλλόγων, Προσκόπων, του Λυκείου Ελληνίδων, του παραρτήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, τροχοφόρου τμήματος της Δημοτικής Αστυνομίας και οχημάτων του δήμου Πύργου και των ενόπλων δυνάμεων (σ.σ. οπλίτες και αξιωματικοί του Στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας).

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Ηλείος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, ενώ την παρέλαση παρακολούθησαν επίσης ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός, ο βουλευτής Ηλείας, Κώστας Τζαβάρας, ο αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο δήμαρχος του Πύργου, Γαβρίλης Λιατσής, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας, φορέων κ.α.

Στα αξιοσημείωτα της παρέλασης ήταν τα μεγάλα κενά απόστασης που υπήρχαν, το γεγονός ότι το 11ο δημοτικό σχολείο δεν παρέλασε, ενώ έλειψαν ολοκληρωτικά τα πάσης φύσεως προστατευτικά κάγκελα…

Πριν την παρέλαση πραγματοποιήθηκε έπαρση της σημαίας στο μνημείο των Ηρώων με τη συμμετοχή τιμητικού  στρατιωτικού αγήματος και της φιλαρμονικής Πύργου «Απόλλων». Ακολούθησε αρχιερατική Θεία Λειτουργία  και  δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Γερμανού. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η διευθύντρια του Γυμνασίου Γουμέρου Ιουλία Χάρμπαλη.

Λίγο αργότερα πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Ηρώων κατάθεση στεφάνων και τήρηση ενός  λεπτού σιγής στη μνήμη των ηρώων και πεσόντων του έπους του 1940.

Στεφάνι κατέθεσαν ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο Διοικητής ΚΕΑΤ Σμήναρχος Κωνσταντίνος Ζολώτας, ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής, ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ηλείας, Ταξίαρχο ε.α. Γεώργιος Σταματόπουλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού Ηλείας, Αντιπλοίαρχος ε.α. Ζώης Υφαντής,  ο πρόεδρος Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ηλείας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηλείας Χρήστος Γαβράς, ο βουλευτής Ηλείας Γιάννης Κουτσούκος, ο πρόεδρος της Ένωσης Πολεμιστών και Τραυματικών Κύπρου 1974 Θανάσης Δασκόπουλος, ο πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Νικόλαος Σιάζης, ο πρόεδρος της Ένωσης Παλαιών Προκόπων Ηλείας Κωνσταντίνος Τριανταφυλλόπουλος, κ.α.

Ακολούθησε ολιγόλεπτη δεξίωση προς τις Αρχές από τον Δήμαρχο Πύργου στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο.

Γιώργος Γουβιάς

ΑΜΑΛΙΑΔΑ

Με εθνική υπερηφάνεια τιμήθηκε στην Αμαλιάδα η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940, το περήφανο ‘ΟΧΙ’ της χώρας μας απέναντι στον κατακτητή.

Φέτος ο καιρός στάθηκε σύμμαχος και οι επετειακές εκδηλώσεις ήταν καλές, ενώ πλήθος κόσμου παρακολούθησε την μαθητική παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Νωρίς τελέστηκε Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου, παρουσία των αρχών της πόλης και των σημαιοφόρων και παραστατών των σχολείων.

Επιμνημόσυνη δέηση

Στην συνέχεια τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην πλατεία Ηρώων, όπου προΐστατο ο Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Πετράκος και αμέσως μετά τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η ασκούμενη δικηγόρος Αναστασία Λαμπροπούλου.

Η σεμνή τελετή ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Η μαθητική παρέλαση

Οι επετειακές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την καθιερωμένη μαθητική παρέλαση στις οδούς Καλαβρύτων και Φιλικής Εταιρείας, με αφετηρία το 1ο  Γυμνάσιο Αμαλιάδας και τερματισμό την οδό Κολοκοτρώνη.

Η παρέλαση ξεκίνησε με τα νήπια των παιδικών σταθμών και συνεχίστηκε με τα δημοτικά σχολεία της πόλης, τα Γυμνάσια και εν συνεχεία τα λύκεια. Οι μαθητές παρέλασαν με υπερηφάνεια, τιμώντας το έθνος και τους ήρωες του 1940 και απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα.

Η μαθητική παρέλαση ολοκληρώθηκε με το Σώμα εθελοντών Σαμαρειτών και διασωστών του περιφερειακού τμήματος Αμαλιάδας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και ακολούθησε δεξίωση στο φουαγιέ του Λαζαράκειου Δημοτικού Μεγάρου.

Μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, οι βουλευτές Έφη Γεωργοπούλου- Σαλτάρη, Δημήτρης Μπαξεβανάκης και Γιάννης Κουτσούκος, ο αντιπεριφερειάρχης οικονομικών Παναγιώτης Μπράμος, ο περιφερειακός σύμβουλος Μανώλης Αγιομυργιαννάκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας Ανδρέας Νικολακόπουλος, αντιδήμαρχοι, ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Λυμπέρης, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρώην Δήμαρχος Πηνείας Βασίλης Παπαδόπουλος, ο αντιδήμαρχος Ανδραβίδας- Κυλλήνης Χρήστος Παλαιολόγος, εκπρόσωποι της 117 Π.Μ. Ανδραβίδας και της ΣΕΤΤΗΛ, εκπρόσωποι της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Θανάσης Θεοδόσης, ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Αντώνης Παρασκευόπουλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νίκος Σιαψάλης, ο πρόεδρος του Συλλόγου δασκάλων και νηπιαγωγών Κώστας Ντούμας, ο πολιτευτής Θεόδωρος Βλαγκούλης.

Μαρία Καραμπάτση

ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ

Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα γιορτάστηκε στην Αρχαία Ολυμπία η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940. Μικροί και μεγάλοι, με αίσθημα πατριωτισμού και υπερηφάνειας, συμμετείχαν στις εκδηλώσεις για το ιστορικό «ΟΧΙ», που κορυφώθηκαν με την καθιερωμένη παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας.

   Νωρίς το πρωί τελέστηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοίμησης της Θεοτόκου, Χοροστατούντος του Επισκόπου Ωλένης κ.Αθανασίου, συνεπικουρούμενου από τον εφημέριο της περιοχής πατ. Μιχαήλ Μπότσα και τον πατ. Ρωμανό Καββαθά.

«Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος, δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν’ αγωνίζεσαι για την ειρήνη και για το δίκιο. Θα βγεις στους δρόμους, θα φωνάξεις, τα χείλια σου θα ματώσουν απ’ τις φωνές το πρόσωπό σου θα ματώσει από τις σφαίρες — μα ούτε βήμα πίσω….Δεν έχεις καιρό, για τον εαυτό σου, αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος». Μ’ αυτούς τους – πάντα επίκουρους – στίχους του μεγάλου Έλληνα ποιητή, Τάσου Λειβαδίτη, έκλεισε τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας, η υποδιευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Αρχαίας Ολυμπίας, Αγγελική Αθανασοπούλου, που νωρίτερα είχε αναφερθεί στα ιστορικά γεγονότα της εποχής. «Οι Έλληνες νίκησαν, αποδεικνύοντας ότι η ιστορία δεν υπακούει στην κοινή λογική και δεν γράφεται με αριθμούς, αλλά με τη μεγαλοσύνη της ψυχής», είπε. Μίλησε για τους αγώνες των Ελλήνων στα βουνά και θύμισε το ρόλο της εθνικής αντίστασης, σημειώνοντας πως, σήμερα, που ο πλανήτης βρίσκεται σε κατάσταση επικίνδυνα ασταθούς ισορροπίας,  η αντίσταση παίρνει οικουμενικές διαστάσεις. «Για μια ακόμα φορά, αυτός ο λαός, πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίζει με αγωνιστικότητα και αυτοθυσία κάθε ιστορική πρόκληση, και δεν λογαριάζει διλλήματα… Η ιστορία διδάσκει και οι λαοί που δεν διδάσκονται από αυτή, καλούνται να την ξαναζήσουνΟ λαός μας, οφείλει, αυτές τις δύσκολες στιγμές για το έθνος, να είναι ενωμένος και συσπειρωμένος…», σημείωσε μεταξύ άλλων η κα Αθανασοπούλου.

Κατάθεση στεφάνων

Στο Μνημείο Πεσόντων, μετά το πέρας της Δοξολογίας, εψάλη επιμνημόσυνος δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιο Κοτζιά, τον αναπληρωτή δημάρχου Γιώργο Δεββέ – για την Εθνική Αντίσταση, τον βοηθό Περιφερειάρχη σε θέματα Αθλητισμού, Ολυμπισμού, Πολιτισμού Δημήτρη Κωσταριά, τον Πρόεδρο της Τ.Κ Χάρη Σπηλιόπουλο, τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βασίλη Δημητρέλλο, τον Διοικητή του Α.Τ Αρχαίας Ολυμπίας Αστυνόμο Β΄ Αντώνη Κούλη, τον Προϊστάμενο του Πυρ. Κλιμακίου Αρχαίας Ολυμπίας Ανθυποπυραγό Ισίδωρο Χατζηδάκη, τους μικρούς μαθητές του Νηπιαγωγείου Θοδωρή Παπαλάμπρο και Αθανασία Νικολοπούλου, τη μαθήτρια του Δημοτικού Σχολείου Ιουλία Καραμέρου, τη μαθήτρια Γυμνασίου Δήμητρα Σπηλιοπούλου, τον Γεν.Γραμματέα του Εμπορικού Συλλόγου (σ.σ και πρόεδρο ΟΕΣΗ) Νίκο Καρυώτη, και τέλος τις αθλήτριες Βενετία Αργυροπούλου και Βενετία Παναγοπούλου εκ μέρους του Α.Ο «Ολυμπιονίκη». Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων και έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Την εκδήλωση συντόνισε, ως τελετάρχης, ο εκπαιδευτικός του Γυμν. Αρχαίας Ολυμπίας Κώστας Δούφας.

Η παρέλαση των μαθητών

Ακολούθησε η παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας της Ολυμπίας στον κεντρικό δρόμο της πόλης, ενώπιον των Αρχών του τόπου και δεκάδων πολιτών και επισκεπτών. Αμέσως μετά, στον προαύλιο χώρο του παλαιού Δημαρχείου, οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου της Αρχαίας Ολυμπίας, παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς σε διδασκαλία των καθηγητών Φυσικής Αγωγής Γιάννη Κουτσουνά και Θέμη Μπατουδάκη αντίστοιχα.

Νάνσυ Σπυροπούλου

ΚΡΕΣΤΕΝΑ

Με την παρουσία πλήθους πολιτών πραγματοποιήθηκε χθες η μαθητική παρέλαση στην Κρέστενα. Ο  καιρός στάθηκε σύμμαχος, αφού ο ουρανός ήταν καθαρός και η ατμόσφαιρα ζεστή. Έτσι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής κατέκλυσαν τα πεζοδρόμια της οδού ξενοφώντος για να παρακολουθήσουν μαθητές και μαθήτριες όλων των σχολικών βαθμίδων να παρελαύνουν. Από τα μικρά παιδιά των παιδικών σταθμών και των νηπιαγωγείων, που κρατούσαν τις μικρές ελληνικές σημαίες με ενθουσιασμό, μέχρι τους μαθητές του Λυκείου, άπαντες υλοποιήσαν μια άψογη παρέλαση με τη διακριτική εποπτεία και καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους. Ο κόσμος δεν σταμάτησε στιγμή να χειροκροτεί και να απαθανατίζει στιγμιότυπα της παρέλασης, τιμώντας με τον καλύτερο τρόπο την εθνική επέτειο.

Παναγιώτης Φωτεινόπουλος

ΖΑΧΑΡΩ

Με τη δέουσα λαμπρότητα τίμησαν οι πολίτες και οι αρχές της Ζαχάρως την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου χθες το πρωί, με την κατάθεση στεφάνων και τη μαθητική παρέλαση. Από νωρίς το πρωί οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής γέμισαν τα πεζοδρόμια της πόλης, καθώς ο καλός καιρός συνέβαλε στην προσέλευση του κόσμου. Οι μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων συμμετείχαν με χαρά και ενθουσιασμό στην παρέλαση, ενώ μικροί και μεγάλοι, φίλοι και συγγενείς, απαθανάτιζαν τις καλύτερες στιγμές της εκδήλωσης, τιμώντας με τον καλύτερο τρόπο την επέτειο του «ΟΧΙ». Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της παρέλασης ακούστηκε αρκετές φορές από τα μεγάφωνα του δήμου το εμβατήριο «Μακεδονία Ξακουστή».

Παρόντες ήταν ο δήμαρχος Ζαχάρως,ΝικοςΧαραλαμπόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Μητρόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου, Γ. Τριγάζης, ο εκλεγμένος δήμαρχος Πανταζής Χρονόπουλος, ο αναπλ. Δημάρχου Παν. Γκόγκας, οι αντιδήμαρχοι Αθ. Γαλάνη, Δ. Κόσσυφας, Τ. Λαμπρόπουλος, ο πρόεδρος της ΔΚ Ζαχάρως, Β. Στολάκης, ο επικ. Της μείζ. Μειοψ. Ζαχάρως, Κ. Αλεξανδρόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι και πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, Ο Διοικητής του ΑΤΖαχάρως Γιάννης Κανδρέβας, οι Διευθυντές και εκπαιδευτικοί των σχολείων όλων των βαθμίδων, οι Ιερείς της Εκκλησιαστικής Περιφέρειας Ζαχάρως, γονείς, μαθητές και πλήθος κόσμου.

Παναγιώτης Φωτεινόπουλος

καμποσ-βουπρασια

Η Γαλανόλευκη κυμάτιζε απ’ άκρου σ’ άκρον στον Κάμπο και τη Βουπρασία όπου με κάθε επισημότητα εορτάσθηκε η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου. Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων οι μαθητικές παρελάσεις με τους συμμετέχοντες απέναντι στο μέλλον.

Γαστούνη-Βαρθολομιό

Στο Δήμο Πηνειού, στη Γαστούνη, το Βαρθολομιό και το Τραγανό εορτάσθηκε με κάθε επισημότητα η εθνική επέτειος παρουσία της δημοτικής αρχής, εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας και φορέων. Ο καλός καιρός, σχεδόν καλοκαιρινός, ήταν μια ακόμη αιτία για να βγεί ο κόσμος στους δρόμους και να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις.

Οι εκδηλώσεις είχαν και πάλι προγραμματιστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος Αλέξης Καστρινός να παραστεί και στη Γαστούνη καθώς και στο Βαρθολομιό. Οι παρελάσεις και στις τρεις πόλεις εντυπωσίασαν και οι παρελαύνοντες καταχειροκροτήθηκαν. Είχαν προηγηθεί Δοξολογία και καταθέσεις στεφάνων στα Ηρώα.

Ανδραβίδα

Με κάθε επισημότητα η Ανδραβίδα τίμησε την Εθνική Επέτειο του «ΟΧΙ». Η Φιλαρμονική Ανδραβίδας έδωσε και πάλι τον καλύτερο εαυτό της παιανίζοντας στον κεντρικό δρόμο όπου μετά την δοξολογία και την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων-όπου και η εξέδρα των επισήμων- πραγματοποιήθηκε η μαθητική παρέλαση στην οποία συμμετείχαν και πολιτιστικοί σύλλογοι. Αίσθηση προκάλεσε η εμφάνιση με ένδυμα παραλλαγής του νηπιαγωγείου.

Λεχαινά

Στα Λεχαινά στις 7 το πρωί σήμαναν χαρμόσυνα οι καμπάνες των Εκκλησιών και λίγο αργότερα η Φιλαρμονική Λεχαινών  «Ο ΟΡΦΕΥΣ»  παιάνιζε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης θούρια και  εμβατήρια.

Στις  09:45  έγινε η προσέλευση μαθητών και μαθητριών των σχολείων της πόλης στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου.

Λίγο αργότερα προσήλθαν οι επίσημοι και οι εκπρόσωποι φορέων.

Στις 10:00 τελέστηκε επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου της πόλης των Λεχαινών και μετά το τέλος αυτής εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας  ο εκπαιδευτικός του  Γενικού Λυκείου Λεχαινών κ. Νικόλαος Αλεξανδρόπουλος.

Μετά  τον πανηγυρικό  στο Μνημείο των Ηρώων, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση Στεφάνων από τις  Αρχές και αφού τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη Μνήμη Των Ηρώων, έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την Φιλαρμονική Λεχαινών.

Στη συνέχεια παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη παρέλαση των μαθητών και ουλαμού της Π.Υ. Λεχαινών προ των επισήμων και του λαού. Τις εκδηλώσεις λάμπρυνε με την συμμετοχή της η Φιλαρμονική Λεχαινών. Μεταξύ των επισήμων ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Χρήστος Ζαφειρόπουλος, η πρόεδρος του ΝΠ κ. Άννα Γεωργοπούλου, οι αντιδήμαρχοι Ανδρέας Μίγκος και Χρ. Παλαιολόγος, ο πρόεδρος της ΔΕ κ. Γιώργος Γαλάτης, πρόεδροι και εκπρόσωποι φορέων.

Βάρδα

Στη Βάρδα στην ιστορική έδρα του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης εορτάστηκε με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα  η Εθνική Επέτειος. Παρουσία του δημάρχου Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Ναμπίλ Μοράντ, του αντιδημάρχου Τάσου Μυλωνόπουλου, του δημοτικού συμβούλου Γιάννη Λέντζα, του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Διονύση Μάλιαρη  και προέδρων Τ.Κ έγινε η παρέλαση των μαθητών την οποία παρακολούθησαν δεκάδες δημότες.

ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑ

ΔΙΑΣΕΛΑ

ΒΑΡΘΟΛΟΜΙΟ

Όλη η επικαιρότητα