Ηλεία Πολιτική

Ο Προκόπης Παυλόπουλος στην Ηλεία – Μηνύματα ενότητας από τον επίτιμο δημότη του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης

Ακούστε το άρθρο

“Μεγάλωσα στην εφηβική μου ηλικία, με τα «Λόγια της Πλώρης» αυτό το υπέροχο έργο του Ανδρέα Καρκαβίτσα από το οποίο αναβλύζουν διδάγματα” τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος μετά την ανακήρυξή του σε Επίτιμο δημότη του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης.

Και φυσικά από το σπίτι του Καρκαβίτσα ξεκίνησε την επίσκεψή του στα Λεχαινά ο ανώτατος Πολιτειακός άρχοντας, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο κ. Γιάννη Λέντζα.

Πεζή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο δήμαρχος ξεκίνησαν από το Δημαρχείο, επισκέφθηκαν το ιστορικό σπίτι του Καρκαβίτσα όπου ξεναγήθηκαν από τους συγγενείς του μεγάλου συγγραφέα, στη συνέχεια έφθασαν στην Πλατεία Αγ. Δημητρίου όπου ο κ. Παυλόπουλος ξάφνιασε ευχάριστα δημότες τους οποίους έσπευσε να χαιρετίσει και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς το  «Σινέ Άστρον» όπου η Φιλαρμονική του απέδωσε τιμές και αμέσως μετά ο Πρόεδρος εισήλθε στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου.

«Πάντα ενωμένοι»

«Μόνον ενωμένοι και αποφασισμένοι θα προασπίσουμε την Ελευθερία μας και θα οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις μελλοντικές γενιές» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη του δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης.

Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος: «Μόνον ελεύθεροι μπορούμε να ζήσουμε. Και γι’ αυτό, με κάθε τίμημα, ακόμα και με την θυσία της ζωής μας, θα υπερασπισθούμε τα Σύνορά μας, το Έδαφός μας, την Κυριαρχία μας». Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε ότι το Έδαφός μας και τα Σύνορά μας είναι Έδαφος και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόσθεσε ότι «Και αυτό το μεγάλο Χρέος της υπεράσπισης της Ελευθερίας, το Έθνος των Ελλήνων θα το εκπληρώσει υπό όρους αρραγούς ενότητας».

«Το κόστος της διχόνοιας»

Μάλιστα, τόνισε ότι «Ξέρουμε την αξία της ενότητας, γνωρίζουμε το κόστος της διχόνοιας. Είναι αδιανόητο να κάνουμε ξανά λάθη που, μέσα από διχόνοιες και διχασμούς, στο παρελθόν μας στοίχισαν ακόμη και τμήματα του Εθνικού μας Κορμού».

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι αποτελεί ξεχωριστή τιμή για εκείνον η αναγόρευσή του, υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου της Δημοκρατίας, σ’ Επίτιμο Δημότη του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, ενός τόπου με λαμπρή και μακραίωνη Ιστορία.

«Ιερά χώματα»

«Περπατώντας κανείς σε τούτα τα Ιερά Χώματα, αισθάνεται ότι συνομιλεί με την ίδια την Ιστορία, αφού κάθε πέτρα και κάθε γωνιά αυτής της γης έχει κάτι να διηγηθεί από ένα παρελθόν αγώνων του Ελληνισμού για την επιβίωσή του αλλά και για την εκπλήρωσή της αποστολής του, κατά την φύση και τον προορισμό του» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συνέχισε επισημαίνοντας ότι πρόκειται, ταυτόχρονα, για ένα προσκύνημα, μια απότιση του οφειλόμενου φόρου τιμής στους Προγόνους μας, οι οποίοι αγωνίσθηκαν πάντοτε για την Ελευθερία, που για εμάς, τους Έλληνες, είναι υπαρξιακή Αρχή.

Ακολούθως, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε σε ιστορικούς σταθμούς στην πορεία των Λεχαινών, της Ανδραβίδας και της Κυλλήνης και στάθηκε ιδιαίτερα στην Βυζαντινή περίοδο, αναπτύσσοντας την ευρύτερη σημασία του Βυζαντίου όχι μόνον για τον Ελληνικό αλλά και για τον ευρύτερο Ευρωπαϊκό Πολιτισμό.

Ανθολόγιο του Καρκαβίτσα

Στα Λεχαινά ο δήμαρχος κ. Λέντζας, εκτός από την τιμητική πλακέτα, έδωσε στον Πρόεδρο το Χρυσό κλειδί της πόλης, αυγοτάραχο από Κοτύχι και δυο βιβλία: το Ανθολόγιο του Ανδρέα Καρκαβίτσα και ένα έργο του αδελφού του Ανδρέα, του Κωστα Κρκαβιτσα

 «Ευλογημένος τόπος»

Στην ομιλία του υποδεχόμενος τον Ανώτατο Πολιτειακό άρχοντα ο δήμαρχος Γιάννης Λέντζας τόνισε μεταξύ άλλων:

«Είμαστε βέβαιοι ότι μαζί με τις πολύ σημαντικές υποχρεώσεις που έχετε ως Ανώτατος Πολιτειακός Άρχοντας, όντας διακεκριμένος πλέον συνδημότης μας, θα σταθείτε αρωγός και πολύτιμος συμπαραστάτης στην προκοπή και την ανάπτυξη του τόπου μας. Ενός τόπου ευλογημένου, που έχει όλα τα εχέγγυα και τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει πρότυπο ευημερίας για τους πολίτες του. Ο Δήμος μας έχει ένα απέραντο παραλιακό μέτωπο, διαθέτει λιμάνι, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες, ολοένα αυξημένο τουρισμό, δυναμικό πρωτογενή τομέα, γεωργικό και κτηνοτροφικό, βιομηχανικές μονάδες και παγκόσμιας εμβέλειας μνημεία και τοποθεσίες».

«Για τον δρόμο φταίμε εμείς»

Ο δήμαρχος αφού αναφέρθηκε στην ιστορία της Ανδραβίδας, της Κυλλήνης , των Λεχαινών και της Βάρδας αναφέρθηκε στην Ολυμπία Οδό.

«Ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, όπως και όλη η Ηλεία, βρίσκονται δυστυχώς στις τελευταίες θέσεις των ρυθμών ανάπτυξης πανελλαδικά. Και ο σημαντικότερος παράγοντας για αυτή την ατυχή εξέλιξη είναι η έλλειψη υποδομών, με κυρίαρχο φυσικά, το σύγχρονο γεφύρι της Άρτας, που ακούει στο όνομα Ολυμπία Οδός. Και λέω πως ακούει στο όνομα γιατί Ολυμπία Οδός χωρίς την Ολυμπία ως μέρος του αυτοκινητόδρομου δεν νοείται.

Είμαι σίγουρος πως τόσα χρόνια έχετε ακούσει τις εκκλήσεις των Ηλείων για την κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου. Μπαίνουμε στο 2020 και ακόμα δρόμο δεν έχουμε δει. Και όχι, δεν «φταίει ούτε το ζαβό το ριζικό μας, ούτε ο Θεός που μας μισεί», που θά λεγε κι ο Βάρναλης. Πρώτα από όλα φταίμε εμείς, οι Ηλείοι που ποτέ δεν αγωνιστήκαμε ενωμένοι για την κατασκευή και την ολοκλήρωση του έργου.

Και ο κ. Λέντζας κατέληξε:«Από σήμερα, που είστε πλέον διακεκριμένος συνδημότης μας, σας παρακαλώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου να γίνεται εσείς ο φωτεινός αρωγός και πολύτιμος συμπαραστάτης που θα ενώσει όλους τους Ηλείους στο αδικαίωτο αίτημά τους: την άμεση κατασκευή και ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού».

Κατάμεστο το «Σινέ Άστρον»

Κατάμεστη ήταν η αίθουσα του «Σινέ Άστρον» όχι μόνο από επισήμους αλλά και απλούς πολίτες. Παρόντες μεταξύ άλλων στην εκδήλωση: ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, οι βουλευτές Διονυσία Αυγερινοπούλου, Ανδρέας Νικολακόπουλος, Κώστας Τζαβάρας, Διονύσης Καλαματιανός, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Τάκης Παπαδόπουλος, οι αντιπεριφερειάρχες Βασίλης Γιαννόπουλος , Ν. Κοροβέσης, Θ. Βασιλόπουλος, περιφερειακοί σύμβουλοι, ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης, ο διευθυντής της «Πατρίς» κ. Σάκης Βαρουξής, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών , της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των Σωμάτων Ασφαλείας  πρόεδροι ΤΚ, πρόεδροι Πολιτιστικών Συλλόγων και φορέων κ.α

ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ Ο ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ξάφνιασε με την αντοχή και το γοργό βάδισμά του

-Γερμανός: «Προχωράτε πολύ γρήγορα κύριε Πρόεδρε»

-Μήνυμα του ΠτΔ προς την Τουρκία

-Α. Μαρίνος: «Επιβάλλεται η παραμονή σας στο Ύπατο Αξίωμα»

Ξάφνιασε τους πάντες με την αντοχή του στην πεζοπορία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος και στο Βαρθολομιό διήνυσε μια απόσταση περίπου 500 μέτρων πεζή με ταχύ βηματισμό αφήνοντας πίσω του εκείνους που θέλησαν να τον ακολουθήσουν από τον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μνημείο του Οπλαρχηγού Βέρρα.

Εκείνοι που τον ακολουθούσαν χωρίς να ασθμαίνουν ήταν οι άνδρες της προσωπικής του ασφάλειας. Και φυσικά το πληροφορήθηκε αυτό και ο μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός ο οποίος έξω από την Καθολική του είπε χαμογελώντας: «Βλέπω προχωράτε πολύ γρήγορα…»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  μετέβη στο Δήμο Πηνειού για να παραστεί σε τιμητική εκδήλωση για την επέτειο της Μάχης του Βαρθολομιού όπου τιμήθηκε ο αγώνας για την Ελευθερία του οπλαρχηγού της Ελληνικής Παλιγγενεσίας Γεωργίου  Σισίνη. Ο  Πρώτος Πολίτης της Χώρας ανακηρύχθηκε επίτιμος Δημότης του Δήμου Πηνειού σε μια λαμπρή εκδήλωση που είχε ετοιμάσει ο Δήμος στη Γαστούνη.

Μήνυμα στην Τουρκία

Μετά το τέλος της Επιμνημόσυνης Δέησης και την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του οπλαρχηγού Βέρρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία για την ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου στην πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής και την απάνθρωπη συμπεριφορά της στους Πρόσφυγες, υπό όρους κοινού εκβιασμού έναντι της Ελλάδας και της ΕΕ.

Ο κ Προκόπης Παυλόπουλος διεμήνυσε προς την Τουρκία ότι τείνουμε χείρα φιλίας και καλής γειτονίας, υπενθυμίζοντας ότι το παρελθόν δεν πρέπει να μας διχάζει αλλά να μας διδάσκει και να μας ενώνει στον δρόμο της ειρηνικής συνύπαρξης και δημιουργίας.

Ωστόσο, σημείωσε ότι «τούτο έχει ως στοιχειώδη προϋπόθεση τον εκ μέρους της Τουρκίας πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου» και πρόσθεσε πως «είναι προφανές ότι η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται σε αυτές τις υποχρεώσεις της, ιδίως μάλιστα όταν παραβιάζει ωμά το Διεθνές Δίκαιο στην πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής και όταν δεν διστάζει να συμπεριφέρεται στους Πρόσφυγες με απάνθρωπο τρόπο και υπό όρους κοινού εκβιασμού απέναντι στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περιφρονώντας κάθε δέσμευση που έχει αναλάβει εν προκειμένω».

Μάλιστα, υπενθύμισε, ότι «εμείς, οι Έλληνες, έχουμε αποδείξει ότι διαθέτουμε και την βούληση και την δύναμη να υπερασπισθούμε την Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Νομιμότητα απέναντι σε αυτή την ιταμή συμπεριφορά της Τουρκίας, αφήνοντάς την να πληρώνει το βαρύ τίμημα της διεθνούς απαξίωσής της».

Παρέλαση στο Βαρθολομιό

Ακολούθησε παρέλαση των μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Πηνειού καθώς και των Συλλόγων του δήμου, υπο τους παιάνας της Φιλαρμονικής του Βαρθολομιού και των Λεχαινών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τον δήμαρχο και τους συνεργάτες του για την εικόνα της μαθητιώσας νεολαίας.

«Η διχόνοια μας στοίχισε τραγωδίες»

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος μετέβη στη Γαστούνη. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την  κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Γεωργίου Σισίνη στη Γαστούνη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι» η εμβληματική Επέτειος της Μάχης του Βαρθολομιού, μεταξύ 9-11 Νοεμβρίου 1825, μας διδάσκει μεταξύ άλλων ότι τα μεγάλα και τα σημαντικά για το Έθνος μας και τον Λαό μας τα έχουμε επιτύχει ενωμένοι και υπό όρους Δημοκρατίας, ενώ η διχόνοια και οι δικτατορίες μας στοίχισαν τραγωδίες, ακόμη δε και τμήματα του Εθνικού μας Κορμού».

Στη συνέχεια στο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο και αφού ο δήμαρχος κ. Ανδρέας Μαρίνος τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη ιστορική σημασία της Μάχης του Βαρθολομιού, στην διχόνοια και τον διχασμό, την κατάρα που κατατρύχει τους Έλληνες και  που στιγμάτισαν τον απελευθερωτικό αγώνα και κάλεσε για μια ακόμη φορά όλους τους Έλληνες να είναι ενωμένοι «γιατί μόνο έτσι μπορούμε να δημιουργήσουμε και να μεγαλουργήσουμε».

«Με κάθε θυσία»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του που καθήλωσε το κοινό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε: «Μόνον ελεύθεροι μπορούμε να ζήσουμε. Και γι’ αυτό, με κάθε τίμημα, ακόμα και με την θυσία της ζωής μας, θα υπερασπισθούμε τα Σύνορά μας, το Έδαφός μας, την Κυριαρχία μας. Υπενθυμίζω ότι το Έδαφός μας και τα Σύνορά μας είναι Έδαφος και Σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό το μεγάλο Χρέος της υπεράσπισης της Ελευθερίας, το Έθνος των Ελλήνων θα το εκπληρώσει υπό όρους αρραγούς ενότητας. Ξέρουμε την αξία της ενότητας, γνωρίζουμε το κόστος της διχόνοιας. Είναι αδιανόητο να κάνουμε ξανά λάθη που, μέσα από διχόνοιες και διχασμούς, στο παρελθόν μας στοίχισαν ακόμη και τμήματα του Εθνικού μας Κορμού», τόνισε ο Πρόκόπης Παυλόπουλος.

Τέλος  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε την Τουρκία να εγκαταλείψει την τακτική της βάναυσης παραχάραξης της Ιστορικής Αλήθειας και να σεβαστεί την Κυριαρχία, τα Σύνορα, το Έδαφος και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας, που είναι και Σύνορα, Έδαφος και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μαρίνος: «Ο τόπος δίνει μάχες»

Ο δήμαρχος Πηνειού κ. Ανδρέας Μαρίνος από το Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην εκδήλωση ανακήρυξής του σε Επίτιμο Δημότη του Δήμου Πηνειού δήλωσε μεταξύ άλλων: “Σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο να αναγνωρίσουμε τη συμμετοχή στον αγώνα των προσώπων που τον οργάνωσαν τον στήριξαν και τον έφεραν σε πέρας προσφέροντάς μας το αγαθό της Ελευθερίας που πρώτοι από όλους οι Έλληνες μεταλαμπάδευσαν στον υπόλοιπο κόσμο. Γι αυτό και η εκδήλωση τιμής και μνήμης του Γεωργίου Σισίνη πρώτου και ξεχωριστού οπλαρχηγού προέδρου της Γ και Δ Εθνοσυνέλευσης και προέδρου της Γερουσίας, θεωρείται επιβεβλημένη. Ο τόπος αυτός με την μακραίωνη ιστορία του από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα θα υπάρχει για να δίνει τις μάχες του για αξίες και ιδανικά όπως ακριβώς μας δίδαξαν οι ντόπιοι πρόγονοί μας».

«Είμαι περήφανος για τους συνδημότες μου»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο δήμαρχος τόνισε: «Εξοχώτατε επισκεφθήκατε σήμερα το Δήμο Πηνειού τον οποίο συγκροτούν φιλότιμοι εργατικοί δημιουργικοί και προοδευτικοί άνθρωποι που δρουν ωφέλιμα και αποτελεσματικά με σκοπό την πρόοδο του τόπου. Αυτοί ακριβώς είναι οι συνδημότες μου για τους οποίους είμαι περήφανος και για αυτούς αξίζει να αγωνίζομαι.Είμαστε βέβαιοι ότι αναλαμβάνεται και εσείς την υποχρέωση ως δημότης πλέον του δήμου να βρισκόσαστε κοντά στα δύσκολα»

«Αξίζετε να παραμείνετε»

Είναι γνωστό ότι ο δήμαρχος Πηνειού συνδέεται φιλικά με τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο από την εποχή που τους ένωνε η βουλευτική ιδιότητα. Αυτό υπενθύμισε στην ομιλία του ο κ. Μαρίνος και έσπευσε να δηλώσει ότι ο κ. Παυλόπουλος θα πρέπει να συνεχίσει να είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα ο δήμαρχος τόνισε:

«Προσωπικά είχα την ευκαιρία και την αγαθή τύχη η μετριότητά μου να γνωρίσει τη δική σας εξοχότητα, την κοινοβουλευτική περίοδο 2012-2015. Δανείστηκα φως από το φωτεινό φάρο της γνώσης Προκόπη Παυλόπουλου. Σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για το Έθνος και τους Έλληνες. Νιώθουμε περήφανοι που εδώ΄βρίσκεται ο εγγυητής της ενότητας και του  Έθνους, ο θεματοφύλακας της δημοκρατικής λειτουργίας και ο υπέρμαχος της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Η πνευματική σας καλλιέργεια, η επιστημονική σας συγκρότηση, το ακαδημαικό σας ήθος, η αμετακίνητη πίστη σας στην ευρωπαϊκή οικογένεια και οι αρετές που σας χαρακτηρίζουν είναι τα εφόδια εκείνα που επιβάλλουν την παραμονή σας στο ύπατο αξίωμα  της Πολιτείας επ ωφελεία της Πατρίδας και του Γένους των Ελλήνων, την οποία από βάθους καρδιάς σας εύχομαι ”

Ομιλία Κώστα Λούρμπα

Στη συνέχεια ο ιστορικός και πρώην δήμαρχος κ. Κώστας Λούρμπας αναφέρθηκε στο ιστορικό της Μάχης του Βαρθολομιού τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Ήταν επιτέλους η ώρα να αποδοθεί η πρέπουσα τιμή στην πόλη μας από τον Ανώτατο Άρχοντα της Χώρας για την προσφορά του Γιώργου Σισίνη στην απελευθέρωση της Πατρίδας. Έπρεπε να περάσουν 190 χρόνια  από το θάνατό του για να γίνει συνείδηση σε όλου ότι: αν δεν υπήρχε ο Σισίνης να τροφοδοτεί με χορηγίες, όπλα στρατιώτες και τρόφιμα τον Αγώνα, δεν γνωρίζουμε ποια θα ήταν η τύχη της Επανάστασης Κύριε Πρόεδρε σας ευχαριστούμε»

Κατάμεστη η αίθουσα

Η αίθουσα του Κουρβισιάνειου ήταν κατάμεστη. Παρόντες μεταξύ άλλων: οι βουλευτές Ανδρέας Νικολακόπουλος, Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Διονύσης Καλαματιανός, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Κώστας Νικολούτσος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού συμβουλίου οι αντιπεριφερειάρχες Β. Γιαννόπουλος, Θ. Βασιλόπουλος, Ν. Κοροβέσης, ο αντιδήμαρχος Δήμου Πύργου Γ. Παπαδημητρίου, ο γεν. γραμματέας του Δήμου Πύργου Βαρελάς Γιάννης ο δήμαρχος Ήλιδας Γ. Λυμπέρης,  ο πρόεδρος του ΔΟΒ Λεωνίδας Βαρουξής, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρ. δήμαρχος Α.Καστρινός, εκπρόσωποι των ΕΔ και των Σωμάτων Ασφαλείας κ.α.

Όλη η επικαιρότητα