Καιρός

Η κακοκαιρία «Χιόνη» επιμένει με βροχές, ισχυρούς ανέμους και προβλήματα

Ακούστε το άρθρο

Προβλήματα με την ηλεκτροδότηση, μεγάλα ύψη βροχής και μεγάλες διαφορές θερμοκρασίες έφερε η κακοκαιρία «Χιόνη» σε αρκετές περιοχές που θα ταλαιπωρήσει τη χώρα μέχρι το βράδυ.

Τις μεγαλύτερες δυσκολίες θα αντιμετωπίσουν σήμερα, σύμφωνα με την υπηρεσία meteoalarm, η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα, η Θεσσαλία, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, οι Κυκλάδες, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια.

xartis-prob

Λόγω των ισχυρών ανέμων που φτάνουν κατά τόπους τα 10 μποφόρ παραμένει σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Κλειστές είναι οι γραμμές Πάχη Μεγάρων-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Ωρωπός-Ερέτρια και Καβάλα-Πρίνος.

Επίσης δεν εκτελέστηκε το πρωινό δρομολόγιο από Αλόννησο για Βόλο. Ανεκτέλεστα παραμένουν τα δρομολόγια των πλοίων στις γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλλονιά.

Το απόγευμα της Τετάρτης υπήρξαν προβλήματα με διακοπές ρεύματος με την πυροσβεστική υπηρεσία να καλείται σε τουλάχιστον 25 περιπτώσεις για απεγκλωβισμούς ατόμων από ασανσέρ. Σύμφωνα με πληροφορίες το πρόβλημα αρχικά προκλήθηκε από βλάβη σε γραμμή υπερυψηλής τάσης στον Άγιο Στέφανο, λόγω της κακοκαιρίας, ενώ σε πολλές περιοχές σημειώθηκαν διακοπές μετά από πτώσεις δένδρων σε καλώδια της ΔΕΗ με συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ να επιχειρούν για ώρες για την αποκατάσταση των προβλημάτων.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό της χθεσινής ημέρας ήταν οι μεγάλες διαφορές θερμοκρασίες μέσα σε 24 ώρες όπως αυτές καταγράφηκαν από τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, στα νότια και ανατολικά της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα της μεταβολής της μέγιστης θερμοκρασίας σε σχέση με την Τρίτη 12/02.

foto-ther

Παράλληλα με την πτώση της θερμοκρασίας η «Χιόνη» έφερε και ισχυρές βροχοπτώσεις αλλά και καταιγίδες, κατά κύριο λόγο στο Αιγαίο, την Κρήτη, την Εύβοια και την Ανατολική Στερεά Ελλάδα. Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνονται τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχής που κατέγραψαν οι σταθμοί μας, έως το απόγευμα της Τετάρτης:

foto-ther2

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που είναι σε ισχύ αναφέρει ότι η ύφεση θα είναι πρόσκαιρη την Παρασκευή καθώς από το Σάββατο αναμένεται νέα επιδείνωση κυρίως στην ανατολική Ελλάδα.

Η πρόβλεψη για σήμερα, Πέμπτη

Την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019 αναμένονται βροχοπτώσεις κυρίως στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο και το Αιγαίο, ενώ σποραδικές καταιγίδες αναμένονται στο Αιγαίο και σε παράκτιες περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Ανατολικής Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου. Σταδιακά έως το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στο Νότιο Αιγαίο και θα εξασθενήσουν. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες, ακόμη και σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -5 έως 4 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία από -1 έως 10, στη Θράκη από 0 έως 8, στα δυτικά ηπειρωτικά από 2 έως 12, στη Θεσσαλία από 0 έως 9, στην Ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο από 4 έως 9, στα νησιά του Ιονίου από 3 έως 11, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 4 έως 8, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 6 έως 15, και στην Κρήτη από 9 έως 12.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 7 έως 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση έως 2 μποφόρ. Στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες και βορειοανατολικές διευθύνσεις 7 έως 9 και τοπικά έως 10 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση προς το βράδυ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βορειοανατολικές διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ (πρόσκαιρα 9 στον Πατραϊκό), όμως σταδιακά θα στραφούν σε βόρειους και βορειοδυτικούς 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται αρχικά βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά αλλά και σε ημιορεινά του νομού, όμως από το πρωί ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση έως 2 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 7 έως 9 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται αραιές νεφώσεις κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 και στα δυτικά του νομού και την πόλη της Θεσσαλονίκης 3 έως 5 και πρόσκαιρα το πρωί έως 6 μποφόρ. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες ακόμη και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 1 έως 8 βαθμούς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, meteo.gr, protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα