Κινηματογράφος

Οι καλύτερες (;) ταινίες της δεκαετίας

Ακούστε το άρθρο

Είναι όλες υπέροχες, λατρεύτηκαν από κοινό και κριτικούς και κάθε σινεφίλ πρέπει να τις δει. Αυτές είναι οι καλύτερες ταινίες της δεκαετίας, για τις οποίες γράφτηκαν διθύραμβοι, αλλά κέρδισαν και αρκετά βραβεία.

Boyhood (2014)

Το αριστούργημα του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ που πήρε δώδεκα χρόνια να γυριστεί είναι μια απλή ιστορία για ένα παιδί που μεγαλώνει. Είναι μια μικρή χρονοκάψουλα του πρόσφατου παρελθόντος, και μια εκπληκτική ματιά στο πώς είναι η ζωή μέσα από τα μάτια ενός παιδιού. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους η Πατρίσια Αρκέτ και ο Ίθαν Χοκ.

Moonlight (2016)

Η τρυφερή ιστορία του Μπάρι Τζένκινς για έναν άντρα που προσπαθεί να βρει τον εαυτό του, μέσα από τρία στιγμιότυπα της ζωής του. Η αγάπη, η ταυτότητα, το χρώμα του δέρματος και η σεξουαλικότητα θίγονται όλα με τρομερή λεπτότητα και ανθρωπιά. Μια ταινία που περνάει πολλά απαραίτητα μηνύματα.

Roma (2018)

Η ταινία του Αλφόνσο Κουαρόν που προτάθηκε για δέκα Όσκαρ δείχνει μια ιστορία για αγάπη και συμπόνια που ξεπερνά σύνορα, γλώσσα και κοινωνικά στρώματα. Το σενάριο είναι βασισμένο στα προσωπικά βιώματα του σκηνοθέτη από την παιδική του ηλικία, και αποτελεί έναν φόρο τιμής στις γυναίκες που τον μεγάλωσαν.

Manchester by the sea (2016)

Μια φανταστική ιστορία για την οικογένεια, που χάρισε και το Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου στον Κέισι Άφλεκ. Όταν ο αδερφός ενός άντρα πεθαίνει, του παραχωρεί την κηδεμονία του δεκαπεντάχρονου γιου του. Θείος και ανιψιός πρέπει να μάθουν να ζουν μαζί, να ζουν με την απώλεια, αλλά και να αντιμετωπίζουν το παρελθόν.

12 Years a slave (2013)

Το αριστούργημα εποχής του Στιβ Μακ Κουίν παρουσιάζει μια ιστορίας δύναμης, αλλά και ένα πολύ αναγκαίο μάθημα αμερικανικής Ιστορίας—επίκαιρο όσο ποτέ στις εποχές που ζούμε, με τις ρατσιστικές εντάσεις να κορυφώνονται καθημερινά. Μια ταινία που όλοι πρέπει να έχουμε δει.

Όλη η επικαιρότητα