Κινηματογράφος

Η κατάρα του Ιησού: Πού είναι οι ηθοποιοί που τον υποδύθηκαν;

Ακούστε το άρθρο

Σε γενικές γραμμές, το επάγγελμα του ηθοποιού μπορεί να είναι τραυματική εμπειρία. Από δεκάδες λήψεις της ίδιας σκηνής, ξανά και ξανά και ξανά, επειδή ο σκηνοθέτης σου είναι λίγο απαίσιος, μέχρι μικρά, καθημερινά #MeToo, ένας ηθοποιός πρέπει να ανεχτεί πολλά. Μερικές φορές, ακόμα και ο ίδιος ο ρόλος που θα αναλάβεις είναι ικανός να σε επηρεάσει σε τεράστιο βαθμό, να σε κάνει να το χάσεις λίγο.

Ένας πολύ δημοφιλής αστικός μύθος είναι ότι οι ηθοποιοί που αναλαμβάνουν τον πολύ βαρύ ρόλο του Ιησού Χριστού δεν την παλεύουν για πολύ καιρό μετά τα γυρίσματα. Κατά πόσο ισχύει αυτό;

Ρόμπερτ Πάουελ
Μακράν ο πιο αναγνωρίσιμος. Ο αληθινός Ιησούς από τη Ναζαρέτ—αν ο Ιησούς από την Ναζαρέτ ήταν λευκός γαλανομάτης, αλλά εντάξει. Ο θρύλος λέει ότι μετά τα γυρίσματα, το βάρος του ρόλου τον τρέλανε, τον αποξένωσε και χάθηκαν τα ίχνη του. Όχι, αυτό δεν ισχύει. Απλά οι μετέπειτα δουλειές του δεν έφτασαν ποτέ στην Ελλάδα. Ο κύριος Πάουελ είναι ένας χορτασμένος εβδομηντάρης καλλιτέχνης, με πλούσιο βιογραφικό. Ο πιο σημαντικός μ.Χ. ρόλος του, μάλιστα, ήταν σε μια τηλεοπτική σειρά-παρωδία με ντετέκτιβ, 180 μοίρες στροφή από τον γιο του Θεού.

Τζέφρι Χάντερ

Λευκός, γαλανομάτης και ξανθός, ο Βασιλεύς των Βασιλέων είναι ο μόνος που επιβεβαιώνει τον αστικό μύθο· μας άφησε νωρίς, στα 42 του, αλλά ούτε από αυτοκτονία, ούτε από κάποια άλλη επιπλοκή ψυχικής νόσου. Όχι, από εργατικό ατύχημα πήγε. Ένα κασκαντερικό με εκρηκτικά πήγε στραβά, μια βαριά διάσειση, μια αποτυχία έγκαιρης διάγνωσης, μια πτώση κι ένα σπασμένο κρανίο.

Κρίστιαν Μπέιλ

Δεν είχαμε ιδέα ότι είχε παίξει τον Ιησού, ειλικρινά. Συνέβη το μακρινό 1999 (είκοσι χρόνια πριν) σε μια τηλεταινία για την ζωή της Παναγίας. Αν μη τι άλλο, η λίστα θα μπορούσε να τελειώσει εδώ γιατί στην περίπτωσή του, ο ρόλος του Ιησού τον ευλόγησε με τον ρόλο του ψυχοπαθή Πάτρικ Μπέιτμαν (American Psycho, 2000) και η καριέρα του εκτινάχθηκε από τότε.

Τζέρεμι Σίστο

Ακόμα ένα τηλεοπτικός Ιησούς που έκανε μεγαλύτερα πράγματα μετά. Στην περίπτωσή του, μάλλον δεν επηρεάστηκε και πολύ, επειδή το μόνο ενδιαφέρον πράγμα σ’ εκείνη την κακή τηλεταινία που πρωταγωνίστησε ήταν η έξυπνη, meta απεικόνιση του Σατανά ως κοστουμάτου τεχνοκράτη. Ο επόμενός του ρόλος, βέβαια, στην σειρά Six Feet Under, ήταν αληθινά βαρύς κι ασήκωτος και ελπίζουμε να μην τον επηρέασε πολύ ψυχολογικά.

Τζιμ Καβίζελ

Ό,τι και να πεις για την μεταφορά των τελευταίων ωρών του Ιησού από τον Μελ Γκίμπσον, το “Τα Πάθη του Χριστού” ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον σναφ φιλμ. Και ξεκάθαρα ο Τζιμ Καβίζελ αναγκάστηκε να δεινοπαθήσει περισσότερο από άλλους ηθοποιούς που ενσάρκωσαν τον Ιησού. Εδώ η τρέλα θα ήταν απόλυτα δικαιολογημένη, αν όχι από το ακραία βίαιο περιεχόμενο της ταινίας, από το γεγονός ότι έπρεπε να συνεργαστεί με τον Μελ Γκίμπσον. Κακή φάση. Ο Τζίμι όμως είναι παλίκαρος και η καριέρα του εκτινάχθηκε, και η πιο σημαντική του δουλειά μετέπειτα είναι η σειράρα “Person of Interest”.

via

Όλη η επικαιρότητα