Υγεία

Η κατάθλιψη φαίνεται στη φωνή

depression.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ διαπίστωσαν ότι οι μεταβολές στη φωνή μπορούν να αποτελέσουν ένδειξη για την εκδήλωση της κατάθλιψης είτε σε πρώιμο είτε σε προχωρημένο στάδιο.

Σκοπεύουν, μάλιστα, να δημιουργήσουν εφαρμογή για ηλεκτρονικές συσκευές ώστε να καταγράφονται και να παρακολουθούνται αυτές οι αλλαγές με την πάροδο του χρόνου.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως όσο τα καταθλιπτικά συμπτώματα επιδεινώνονται, η φωνή γίνεται πιο βραχνή και τραχιά και παράλληλα χάνεται η ευφράδεια λόγου, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph.

Τα ευρήματα των ειδικών μπορούν να αποτελέσουν οδηγό για τους θεραπευτές αλλά και τους φίλους και συγγενείς ατόμων που έχουν πιθανώς εκδηλώσει τα πρώτα σημάδια κατάθλιψης.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σε έξι ασθενείς, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει σε παλαιότερη μελέτη με θέμα τη σχέση κατάθλιψης και μοτίβων ομιλίας.

Τα καταθλιπτικά συμπτώματα αξιολογήθηκαν με βάση την Κλίµακα Κατάθλιψης του Hamilton (Hamilton Depression Scale), ένα πρότυπο εργαλείο κλινικής αξιολόγησης που χρησιμοποιείται για να διαπιστωθεί η σοβαρότητα της ψυχικής νόσου.

Για διάστημα έξι εβδομάδων, η κλίμακα χρησιμοποιήθηκε ώστε να εκτιμηθούν οι διακυμάνσεις στα συμπτώματα κατάθλιψης.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν συγκριτικά τις βαθμολογίες με βάση την κλίμακα Hamilton με τα μοτίβα ομιλίας των ασθενών και διαπίστωσαν ότι υπάρχει μια άμεση συσχέτιση μεταξύ κατάθλιψης και χαρακτηριστικών γνωρισμάτων της φωνής.



Πηγή: onmed.gr

Όλη η επικαιρότητα