Life

Η κίνηση που προδίδει πόση μοναξιά νιώθουμε

Ακούστε το άρθρο

Οι αναρτήσεις μας στα social media αφήνουν να φανεί κατά πόσο η μοναξιά καταδυναστεύει τη ζωή μας και προδίδουν πόσο μόνοι νιώθουμε. Τι ακριβώς ανακάλυψαν οι ερευνητές;

Τη μοναξιά των χρηστών του Twitter προσπάθησε να εντοπίσει ομάδα ερευνητών της ιατρικής σχολής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Penn σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο BMJ Open. Τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ευκολότερο εντοπισμό των χρηστών που αισθάνονται μόνοι ακόμα κι αν δεν αναφέρονται στις αναρτήσεις τους στο πρόβλημα αυτό και να τους χορηγηθεί η απαραίτητη στήριξη.

Εφαρμόζοντας μοντέλα γλωσσολογικών αναλύσεων στα tweets, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι χρήστες που έκαναν αναρτήσεις για τη μοναξιά δημοσίευαν πιο συχνά ανησυχίες για την ψυχική τους ευεξία και για πράγματα όπως η χρήση ουσιών και η αϋπνία.

«Η μοναξιά μπορεί να είναι ένας αργός δολοφόνος, καθώς μερικά από τα ιατρικά προβλήματα που σχετίζονται με αυτήν μπορεί να χρειαστούν δεκαετίες για να εκδηλωθούν. Εάν κατορθώνουμε να εντοπίζουμε τα άτομα που αισθάνονται μοναξιά μπορούμε και να παρέμβουμε πριν αρχίσουν να εκδηλώνονται τα ζητήματα υγείας που σχετίζονται με τη μοναξιά. Αυτό θα μπορούσε να έχει εξαιρετικά ισχυρές και μακροχρόνιες συνέπειες για τη δημόσια υγεία», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Sharath Chandra Guntuku.

Μέσω του προσδιορισμού των τυπικών θεμάτων και των γλωσσικών δεικτών που δημοσιεύονται στα κοινωνικά δίκτυα και σχετίζονται με άτομα που βιώνουν μοναξιά, η ομάδα αποκάλυψε μερικά από τα «συστατικά» που δομούν ένα σύστημα πρόβλεψης της μοναξιάς.

«Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν τη δυνατότητα να επιτρέπουν σε ερευνητές και κλινικούς γιατρούς να μετρήσουν τη μοναξιά με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε η Δρ. Rachelle Schneider, εκ των συγγραφέων της μελέτης. «Η επικύρωση των δεδομένων μάς βοηθάει να αναπτύξουμε ένα αξιόπιστο και ακριβές εργαλείο για την πραγματοποίηση αυτής της παρακολούθησης».

Εστιάζοντας στους χρήστες του Twitter στην Πενσυλβάνια, η ομάδα βρήκε 6.202 λογαριασμούς που περιλάμβαναν λέξεις όπως «μόνοι» ή «μοναξιά» περισσότερες από πέντε φορές κατά την περίοδο 2012-2016.

Όταν τα tweets αναλύθηκαν με πολλά διαφορετικά μοντέλα γλωσσολογικής ανάλυσης, οι χρήστες που δημοσιεύθηκαν σχετικά με τη μοναξιά είχαν εξαιρετικά υψηλή με το θυμό, την κατάθλιψη και το άγχος, συγκριτικά με την ομάδα των ανθρώπων που δεν ήταν μόνοι. Επιπλέον η ομάδα των «μοναχικών» αναφερόταν στις αναρτήσεις της σε προβλήματα στις σχέσεις, στη χρήση ουσιών και σε ζητήματα για τη ρύθμιση των συναισθημάτων τους.

«Στο Twitter, βρήκαμε χρήστες που ένιωθαν μοναξιά και εξέφραζαν την ανάγκη για κοινωνική στήριξη. Ο θυμός τους, είναι ένα σημάδι ότι αυτό δεν εκπληρωνόταν. Προχωρώντας παραπέρα θα χρειαστεί να εξετάσουμε αν η μοναξιά προκαλεί το θυμό ή το αντίστροφο», δήλωσε ο Δρ. Guntuku.

Οι χρήστες που δεν δημοσίευαν για τη μοναξιά φαινόταν να εμφανίζουν ορισμένες κοινωνικές σχέσεις, καθώς διαπιστώθηκε ότι ήταν πιο πιθανό να συμμετέχουν σε συζητήσεις, κυρίως με τη συμμετοχή άλλων χρηστών στα tweets τους.

Η Δρ. Raina Merchant, επικεφαλής της μελέτης, εξήγησε πως μόλις εντοπιστεί η μοναξιά μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορους τρόπους. «Είναι σαφές πως δεν υπάρχει μόνο μία λύση συμβατή για όλους. Ορισμένες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν συστήματα φίλων, θεραπεία και ανάπτυξη δεξιοτήτων που θα τους φέρει σε επαφή και καθημερινή αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους.

Στο μέλλον, οι ερευνητές ελπίζουν να αναπτύξουν ένα καλύτερο μέτρο διαφορετικών διαστάσεων της μοναξιάς που εκφράζουν και αισθάνονται οι χρήστες του διαδικτύου. Ο Δρ. Guntuku, δήλωσε πως η πρώιμη αυτή εργασία δείχνει πως το προγνωστικό μοντέλο που ανέπτυξαν εντοπίζει με ακρίβεια τη μοναξιά σε έναν αριθμό ασθενών που επέλεξε να μοιραστεί δεδομένα στο Twitter. Οι ερευνητές ελπίζουν πως θα ξεκινήσουν σύντομα μία πρωτοβουλία που εντοπίζει χρήστες που αισθάνονται μοναξιά και θα τους παρέχει φροντίδα βοηθώντας τους να αναπτύξουν παρεμβάσεις τόσο για αυτούς όσο και για τις οικογένειές τους.

via

Όλη η επικαιρότητα