Αρθρογραφία

Η κουκούλα…

Ακούστε το άρθρο

Ενώ το ζήτημα με τις μάσκες έχει ξεκαθαρίσει και ξέρουμε πως κάθε χρόνο στις Απόκριες θα βγάλουμε τις μάσκες μας, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις κουκούλες, που κανείς δεν ξέρει πότε τις φοράμε και πότε τις βγάζουμε, με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι μπερδεμένη τόσο που κανείς δεν ξέρει ποιος και τι φοράει.

Θα έπρεπε να παρέμβει ο νομοθέτης εν τέλει, αφού άλλος δεν υπάρχει με σχετική αρμοδιότητα επί της κουκούλας και να καθιερώσει την ημέρα ή τις ημέρες της κουκούλας, έτσι ώστε να μπει μία σειρά και να μπορούμε να γνωριζόμαστε επιτέλους, με ή χωρίς κουκούλα.

Περπατάς στο δρόμο, κινείσαι οπουδήποτε και συναντάς πρόσωπα και προσωπεία, καλυμμένα ή ακάλυπτα, αναγνωρίσιμα ή όχι, χωρίς όμως να ξέρεις αν φορούν την κουκούλα ή όχι και χωρίς να μπορείς να ελέγξεις τις αντιδράσεις σου, κυρίως όμως χωρίς να μπορείς να προφυλαχτείς αν υπάρξει λόγος ή να συνεννοηθείς αν χρειαστεί να μιλήσεις.

Κενό νομοθεσίας ή συνήθειας παρατηρείται λοιπόν και παρότι είναι ενοχλητικό έως απαράδεκτο, κανείς δεν τολμά να λάβει δραστικά μέτρα, έτσι ώστε να μπει η πρέπουσα τάξη και να υπάρχει διαδικασία έτσι ώστε να πέφτουν και να ανεβαίνουν οι κουκούλες, όπως και οι μάσκες, όπου υπάρχει ξεκάθαρο τοπίο και δεν παρατηρείται καμία δυσλειτουργία ή ασάφεια.

Θα πρέπει και οι κουκούλες να βρουν την κανονική τους θέση με διαδικασίες παραδεκτές και νόμιμες και όχι ο καθένας, όπως και όποτε θελήσει να φοράει την κουκούλα του και ό κάθε άλλος να μην την φοράει και να παρατηρείται στην κοινωνία μας ένα τόσο δυσάρεστο αλαλούμ και επικίνδυνη δυσλειτουργία.

Κι αν δεν μπορεί το ζήτημα να διευθετηθεί για όλους, ας τακτοποιηθεί τουλάχιστον για τους εκπροσωπούντες θεσμούς του κράτους κυρίως, ώστε να μάθουν και οι ίδιοι, ως υπηρέτες των πολιτών, να συμπεριφέρονται ανάλογα είτε φορούν είτε όχι την κουκούλα τους, αλλά να ξέρει και ο πολίτης πως ο συνομιλητής του φοράει ή όχι την ανάλογη κουκούλα.

Λένε πως δεν μπορεί να διευθετηθεί, αλλά οι ίδιοι που λένε αυτές τις παραπλανητικές ανακρίβειες, παραβλέπουν πως έχει τακτοποιηθεί το ζήτημα με τις μάσκες και ξέρουμε πια όλοι, πως ναι, πέφτουν οι μάσκες την εβδομάδα της Αποκριές, πέφτουν μία φορά το χρόνο τέλος πάντων και κατ εξαίρεση και με ειδική άδεια, για λίγους βέβαια πέφτουν πιο συχνά, αλλά δεν επηρεάζουν την γενικότερη κατάσταση.

Φαίνεται λοιπόν ότι είναι γενικότερη απαίτηση η διευθέτηση της ανάρτησης και αφαίρεσης της κουκούλας, φαίνεται πως πρέπει να μάθουμε να γνωριζόμαστε πλέον μεταξύ μας, γνωστοί και άγνωστοι, φαίνεται ακόμη πως η κοινωνία ωρίμασε πλέον και μπορεί να δεχτεί τις απαραίτητες αλλαγές, και αφού όλα είναι ολοφάνερα περί την κουκούλα, επιτέλους ας αναλάβουν οι θεσμοί τις ευθύνες τους και να τακτοποιήσουν το ζήτημα άμεσα.

Όλη η επικαιρότητα