Κόσμος

Η Κροατία έγινε το 28ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

kroatia.jpg
Ακούστε το άρθρο

Με εορτασμούς και την παρουσία υψηλών προσκεκλημένων στο Ζάγκρεμπ μπαίνει η Κροατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μία συγκυρία δύσκολη τόσο για την ΕΕ των «28», πλέον, όσο και για την ίδια τη χώρα -που βρίσκεται στον πέμπτο χρόνο ύφεσης.

Η ένταξη «είναι προς όφελος της Κροατίας, προς όφελος της Ευρώπης και κυρίως προς όφελος των Κροατών» είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο στις εκδηλώσεις στο Ζάγκρεμπ τη Δευτέρα.

Η Κροατία έγινε μέλος της ΕΕ δύο δεκαετίες αφότου κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Γιουγκοσλαβία. Η χώρα των 4,4 εκατομμυρίων κατοίκων αποτελεί μία από τις επτά χώρες που συγκροτήθηκαν μετά την κατάρρευση της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Η Σλοβενία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα η ΕΕ έδωσε το πράσινο φως για να αρχίσουν οι ενταξιακές συνομιλίες με τη Σερβία.

Οι άλλες τέσσερις χώρες (Βοσνία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ και το Κόσοβο που δεν αναγνωρίζεται από όλες τις χώρες της ΕΕ) δεν πληρούν ακόμη τα κριτήρια, όλες όμως στον ένα ή τον άλλο βαθμό επιθυμούν την ένταξη τους στην Ένωση.

Η ένταξη γίνεται σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για την Κροατία που έχει να αντιμετωπίσει ανεργία άνω του 20% και πέμπτη χρονιά ύφεσης.

Για πολλούς κροάτες η ένταξη δεν θα φέρει κάτι καλό. «Δείτε τι γίνεται στην Ελλάδα και την Ισπανία. Προς τα εκεί βαδίζουμε;» λέει στο Reuters συνταξιούχος. Άλλοι πάντως τη βλέπουν σαν τη μόνη διέξοδο για οικονομικούς λόγους και για τη διαφύλαξη της ειρήνης.

Η διαδικασία της ένταξης ήταν μακρά και αντιδημοφιλής για πολλούς κροάτες, λόγω των οικονομικών μέτρων. Χρειάστηκε ακόμη το Ζάγκρεπ να εντοπίσει και να παραδώσει εγκληματίες πολέμου (από τον πόλεμο με τη Σερβία) και να καταπολεμήσει τη διαφθορά.

Όλη η επικαιρότητα