Μουσική

Η Μαρίζα Ρίζου και ο Πάνος Μουζουράκης έκαναν φωνητικά στον τελευταίο δίσκο του Λέοναρντ Κοέν

Ακούστε το άρθρο

Ο Leonard Cohen είναι ένα μεγάλο κομμάτι στην σύγχρονη ιστορία της μουσικής και της λογοτεχνίας. Το έργο του συνεχίζει να εμπνέει και να επηρεάζει το κοινό σε όλο τον κόσμο και τρία χρόνια μετά τον θάνατό του -‘έφυγε από τη ζωή στις 7 Νοεμβρίου του 2016- κυκλοφόρησε ένα νέο άλμπουμ με τραγούδια του. Το “Thanks For The Dance” είναι μία αναπάντεχη κυκλοφορία ολοκαίνουριων τραγουδιών την παραγωγή των οποίων ανέλαβε ο γιος του, Adam Cohen.

To άλμπουμ κυκλοφόρησε από την Panik Records και την Sony Music ενώ στα φωνητικά του συναντάμε δύο αγαπημένους Έλληνες τραγουδοποιούς, τη Μαρίζα Ρίζου και τον Πάνο Μουζουράκη. Το εκμυστηρεύτηκαν το βράδυ της Τετάρτης σε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα που πραγματοποιήθηκε για τον θρύλο Leonard Cohen, με αφορμή το νέο του “Thanks For The Dance”, στο Public με τη συνεργασία των δύο δισκογραφικών εταιριών και του Pepper 96.6.

Η Μαρίζα Ρίζου εξήγησε ότι ο ίδιος ο Adam Cohen τους έστειλε μήνυμα για να τους ζητήσει να πάρουν μέρος στον δίσκο που ετοίμαζε. Τους είχε ακούσει σε μία εκδήλωση του Pepper 96.6. Πριν φτάσουν στο studio όπου έγινε η ηχογράφηση πίστευαν ότι πρόκειται για το άλμπουμ του γιου του Cohen. Μέχρι που άκουσαν το πρώτο τραγούδι. Φυσικά η  χαρά τους είναι πού μεγάλη που μπόρεσαν να συνδέσουν το όνομά τους με έναν τόσο σπουδαίο καλλιτέχνη. Ο Πάνος Μουζουράκης είπε αστειυόμενος ότι ακούγωντας στη συνέχεια το Thanks For The Dance” δεν ακούει πουθενά τη φωνή του.

Το βράδυ της Τετάρτης ωστόσο όλοι την ακούσαμε μαζί με αυτή πολλών ακόμα καλλιτεχνών που συμμετείχαν στο αφιέρωμα. Αγαπημένοι καλλιτέχνες όχι μόνο ερμήνευσαν κάποια από τα πολύ αγαπημένα κομμάτια του Leonard Cohen αλλα μοιράστηκαν και εμπειρίες για την επίδραση που έχει η μουσική του στη δική τους.

Μία βραδιά γεμάτη μελωδίες και ποίηση

Στη σκηνή ανέβηκαν ακόμα οι Μανώλης Φάμελλος, Μαρία Παπαγεωργίου, Nalysa Green, Amalia, Lou is και Sugahspank.

Η Μαρίζα Ρίζου με την Μαρία Παπαγεωργίου.

Η Nalyssa Green.

Ο Μανώλης Φάμελος και η Λουίζα Σοφιανοπούλου (Lou is) ερμήνευσαν το Chelsea hotel.

Ο Πάνος Μουζουράκης ερμήνευσε το I’m your man.

Η Μαρίζα Ρίζου ερμήνευσε το Dance me to the end of love.

H Γεωργία Καλαφάτη (Sugahspank), η Λουίζα Σοφιανοπούλου (Lou is) και η Βιολέτα Σαραφιανού (Nalyssa Green).

Μελετητές του ανεκτίμητης αξίας έργου του Leonard Cohen και καλλιτέχνες που έχουν επηρεαστεί από αυτό, παρουσίασαν τις ιστορίες πίσω από τη “θεϊκή φωνή” η οποία συνεχίζει να ακούγεται δυνατά και να “μαγεύει”. Πώς ο Leonard Cohen αποφάσισε από ποιητής να γίνει κι ερμηνευτής των τραγουδιών του, πώς ξεπέρασε το άγχος της σκηνής αλλά και πώς κατάφερενε να κάνει το κοινό του ν ατον ακούει με σχεδόν θρησκευτική ευλάβεια.

Στη βραδιά, που σχεδίασε και συντόνισε ο ραδιοφωνικός παραγωγός και διευθυντής του Pepper 96.6, Γιώργος Μουχταρίδης, μίλησαν οι Χίλντα Παπαδημητρίου (συγγραφέας, μεταφράστρια), Τασούλα Επτακοίλη (δημοσιογράφος), Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης (συγγραφέας, μεταφραστής) και Monika (τραγουδίστρια, συνθέτρια).

Η Χίλντα Παπαδημητρίου, η Monika, η Τασούλα Επτακοίλη και ο Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης.

Όλοι οι ομιλητές υπογράμμισαν την αγάπη των Cohen για την Ελλάδα. Το σπίτι στην Ύδρα που αγόρασε ο Leonard Cohen το 1960 έγινε η αφορμή ενός άσβεστου έρωτα για τη χώρα μας που τον πέρασε και στον γιο του. Την αγάπη αυτή ανταποδίδει το ελληνικό κοινό και μάλιστα το  “Thanks For The Dance” έχει ήδη φτάσει στο top 5 έχοντας συγκεντρώσει πολλές θετικές κριτικές.

Πώς φτιάχτηκε το άλμπουμ

Όλοι οι εμπλεκόμενοι στο ταξίδι αυτής της διαδικασίας μίλησαν για το άλμπουμ σε ένα ξεχωριστό ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με τίτλο “The Story of Thanks For The Dance”.  Συμπεριλαμβάνει συνεντεύξεις με τους παραγωγούς Adam Cohen και Michael Chaves και καλλιτέχνες που συνέφεραν στον δίσκο όπως η Leslie Feist, o Daniel Lanois, o Richard Reed Perry (Arcade Fire), o Zac Rae (Death Cab For Cutie), o Damien Rice και ο Patrick Watson.

Όλη η επικαιρότητα