Ποδόσφαιρο

Οι μεγάλοι απόντες του φετινού Μουντιάλ

Ακούστε το άρθρο

Από τις 211 χώρες που υπάρχουν στην κατάταξη της FIFA, μόλις 32 θέσεις ήταν διαθέσιμες για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας. Ετσι, 179 χώρες θα λείπουν από την κορυφαία γιορτή του ποδοσφαίρου.

Θα είναι ένα Μουντιάλ χωρίς την Ιταλία, πρωταθλήτρια κόσμου τέσσερις φορές, με απουσίες μόνο το 1930 και 1958, τις ΗΠΑ, που δεν έλειπαν από τελική φάση Μουντιάλ από το 1986, την Χιλή, που δεν απουσίαζε από το 2006, αλλά και τις Ολλανδία και Γκάνα, που δεν έλειψαν από το 2002. Στο Μουντιάλ της Ρωσίας δεν θα συμμετάσχουν οι τέσσερις πολυπληθέστερες χώρες στον κόσμο (Κίνα, Ινδία, ΗΠΑ, Ινδονησία) αλλά και οι τρεις αναδυόμενες αγορές του ποδοσφαίρου (Κατάρ, Κίνα, ΗΠΑ).

Ετσι, στο απουσιολόγιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα βρίσκονται μερικά εκπληκτικά ονόματα:

Τζανλουίτζι Μπουφόν (Ιταλία-τερματοφύλακας): Είναι ένας από εκείνους τους λίγους παίκτες που είναι σχεδόν παγκοσμίως αγαπητός. Ο νικητής του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006 δεν θα εμφανιστεί στη Ρωσία καθώς η Ιταλία θα λείψει. Έχει αγωνιστεί από το 1998, οπότε το 2018 θα είναι πολύ παράξενα χωρίς αυτόν.

Γιαν Ομπλακ (Σλοβενία-τερματοφύλακας): Ο Σλοβένος έχει εξελιχθεί σε έναν από τους καλύτερους τερματοφύλακες στην Ευρώπη με την Ατλέτικο Μαδρίτης. Όμως η Σλοβενία του έδωσε την δυνατότητα να …γευθεί μόνο τέσσερις νίκες σε δέκα αγώνες κατά τη διάρκεια των προκριματικών και φυσικά να μείνει εκτός Μουντιάλ.

Φιρτζίλ Φαν Ντάικ (Ολλανδία-αμυντικός): Ο σπουδαίος κεντρικός αμυντικός της Λίβερπουλ, θα απουσιάσει εξαιτίας της αρνητικής παρουσίας της Ολλανδίας στα προκριματικά. Η «οράνιε» είχε τους ίδιους βαθμούς με την Σουηδία, που με καλύτερη διαφορά τερμάτων, της στέρησε μια ευκαιρία στα play-off.

Αντόνιο Βαλένσια (Ισημερινός-αμυντικός): Ο Ισημερινός κατετάγη στην 8η θέση ανάμεσα στις δέκα ομάδες της CONMEBOL. Το έθνος της Νότιας Αμερικής προκρίθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, αλλά η απουσία του από την Ρωσία στερεί το δικαίωμα εμφάνισης στον αμυντικό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Αντόνιο Βαλένθια. Πλησιάζει τις 100 συμμετοχές για τη χώρα του, αλλά δεν θα προσθέσει κάποια ακόμα αυτό το καλοκαίρι.

Τζόρτζιο Κιελίνι (Ιταλία-αμυντικός): Όπως ο Μπουφόν ανακοίνωσε τη διεθνή αποχώρησή του μετά την αποτυχία της Ιταλίας κατά της Σουηδίας. Αποτελεί βράχο για την Γιουβέντους αλλά και την Ιταλία για αρκετά χρόνια τώρα. Με την αποτυχία της Ιταλίας, ο Κιελίνι έχασε ίσως την τελευταία ευκαιρία να κερδίσει ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Ήταν πολύ νεαρός για να βρίσκεται στους 23 της Ιταλία το 2006.

Λορέν Κοσιελνί (Γαλλία-αμυντικός): Ο 32χρονος Γάλλος στάθηκε απίστευτα άτυχος στον δεύτερο ημιτελικό του Europa League κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης, αποχωρώντας τραυματίας μόλις στο 7΄, έχοντας υποστεί ρήξη αχίλλειου. Ο Γάλλος ομοσπονδιακός Ντιντιέ Ντεσάμπ παραδέχθηκε ότι πρόκειται για μία πολύ μεγάλη απώλεια: «Είμαι πολύ λυπημένος για τον Λορέν, γιατί αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν επίσης μια πολύ σημαντική στιγμή γι’αυτόν στην καριέρα του και του εύχομαι πολλή δύναμη στην επιστροφή του, γιατί είμαι σίγουρος ότι έχει ακόμα κάποια σπουδαία πράγματα να δείξει».

Λεονάρντο Μπονούτσι (Ιταλία-αμυντικός): Μαζί με Μπουφόν και Κιελίνι δημιουργεί ένα σχήμα …αμυντικής απουσίας στην Ρωσία. Ο Ιταλός αμυντικός χάνει το Παγκόσμιο Κύπελλο σε μεγάλο βαθμό επειδή οι επιθετικοί δεν ήταν αρκετά δημιουργικοί για να σκοράρουν. Η Ιταλία δέχθηκε μόνο εννέα γκολ σε 12 προκριματικούς αγώνες, οπότε το πρόβλημα δεν ήταν στην ανασταλτική λειτουργία. Ο Μπονούτσι είναι 30 ετών, οπότε εξακολουθεί να υπάρχει ελπίδα γι ‘αυτόν ότι θα είναι έτοιμος να πάει στο Μουντιάλ του 2022.

Ντάντι Αλβες (Βραζιλία-αμυντικός): Ο 35χρονος Βραζιλιάνος ακραίος τραυματίστηκε στο γόνατο σε αγώνα της Παρί ΣΖ, ένα μήνα πριν από την έναρξη του τουρνουά και χάνει την τελευταία του μάλλον ευκαιρία να αγωνιστεί και ίσως να πανηγυρίσει ένα Παγκόσμιο Κύπελλο.

Νταβίντ Αλάμπα (Αυστρία-αμυντικός): Ο αριστερός οπισθοφύλακας της Μπάγερν κέρδισε τόσα πολλά σε επίπεδο συλλόγων, αλλά ο χρόνος με την εθνική ομάδα του ήταν άγονος. Η μοναδική μεγάλη εμπειρία για τον Αλάμπα ήταν το Euro 2016, που τελείωσε με γρήγορο αποκλεισμό. Η Αυστρία δεν έχει φτάσει σε Παγκόσμιο Κύπελλο από το 1998, ενώ δεν έχει προκριθεί από τους ομίλους μετά από το 1982. Και αυτό είναι απίθανο να αλλάξει.

Μάρκο Βεράτι (Ιταλία-μέσος): Είναι ένας από τους καλύτερους και πιο δημιουργικούς μέσους της Ιταλίας. Ηταν τιμωρημένος στο δεύτερο παιχνίδι ενάντια στη Σουηδία. Θα μπορούσε η Ιταλία να αντιμετωπίσει καλύτερα μια αμυντική ομάδα όπως αυτή της Σουηδίας αν ήταν διαθέσιμος ο άσος της Παρί ΣΖ; Αυτό παραμένει ένα μεγάλο.. αν. Αυτό που είναι σίγουρο, όμως, είναι ότι ο μόλις 25 ετών, Βεράτι θα πρέπει να είναι ακόμα στην κορυφή του όταν το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο διεξαχθεί στο Κατάρ. Η Ιταλία πρέπει απλώς, εκείνη την φορά να πληροί τις προϋποθέσεις πρόκρισης.

Μιραλέμ Πιάνιτς (Βοσνία/Ερζεγοβίνη-μέσος): Η Βοσνία/Ερζεγοβίνη έκανε την πρώτη εμφάνισή της σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο το 2014 (είχε εμφανιστεί πριν ως Γιουγκοσλαβία). Ο αστέρας της, Μίραλεμ Πιάνιτς εντυπωσίασε στη Βραζιλία κατά τη διάρκεια των ομίλων. Δυστυχώς, ο μέσος της Γιουβέντους θα παρακολουθήσει αυτό το καλοκαίρι το Μουντιάλ από την τηλεόραση. Η ικανότητα διείσδυσης του Πιάνιτς και οι ισχυρές μακριές πάσες του θα λείψουν πολύ.

Αρτούρο Βιδάλ (Χιλή-μέσος): Η Χιλή δεν κατάφερε την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο αυτό το καλοκαίρι. Ο μέσος της Μπάγερν, από τους καλύτερους στα καθήκοντά του, ήταν παρών στα Μουντιάλ 2010 και 2014. Στα 31 του χρόνια, θα έχει πιθανότητα και άλλη ευκαιρία για συμμετοχή στην κορυφαία διοργάνωση.

Μάρκερ Χάμσικ (Σλοβακία-μέσος): Ο 30χρονος επιθετικός μέσος είναι αρχηγός τόσο της Νάπολι, όσο και της εθνικής ομάδας της Σλοβακίας. Ένας πραγματικός ηγέτης, που «βλέπει» γήπεδο, είναι δημιουργικός και έχει ικανότητα στο γκολ. Στις 5 Οκτωβρίου 2017, ο Χάμσικ πραγματοποίησε την 100η εμφάνισή του για την εθνική ομάδα της Σλοβακίας, στην ήττα (1-0) από την Σκωτία.

Ναμπί Κειτά (Γουινέα-μέσος): Μετά την εμφάνιση της Λειψίας στην Bundesliga την περασμένη σεζόν, ο Ναμπί Κειτά ήταν ένα από τα πιο «καυτά» ονόματα στην Ευρώπη. Πήγε στην Λίβερπουλ την επόμενη σεζόν, αλλά δεν θα αγωνιστεί στη Ρωσία αυτό το καλοκαίρι. Η Γουινέα δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Είχαν μια αξιοπρεπή ευκαιρία αυτή τη φορά, φτάνοντας στον τελικό γύρο, σε έναν όμιλο χωρίς παραδοσιακές αφρικανικές δυνάμεις. Κατάφερε όμως μόνο μία νίκη, και ο 22χρονος, πρέπει να περιμένει τέσσερα χρόνια για μια άλλη ευκαιρία.

Κριστιάν Πούλισιτς (ΗΠΑ-μέσος): Η αποτυχία των ΗΠΑ, που δεν έλειπαν από τελική φάση Μουντιάλ από το 1986, να φτάσουν στη Ρωσία, στέρησε και από τον Πούλισιτς το δικαίωμα της παρουσίας. Ο 19χρονος μέσος της Ντόρτμουντ, θεωρείται ως η κορυφαία προοπτική ποδοσφαίρου για τις ΗΠΑ.

Άριεν Ρόμπεν (Ολλανδία-επιθετικός): Ο 33χρονος άσος της Μπάγερν δεν θα είναι στην Ρωσία. Όπως και η Ολλανδία, δεύτερη το 2010 και τρίτη το 2014. Σίγουρα θα είναι παράξενο ένα Παγκόσμιο Κύπελλο χωρίς την Ολλανδία.

Αλέξις Σάντσες (Χιλή-επιθετικός): Οι πρωταθλητές του Copa America έφτασαν κοντά, αλλά τελικά η Χιλή δεν κατάφερε την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο αυτό το καλοκαίρι. Κι ενώ ήταν από τα φαβορί για την πρόκριση. Ο Αλέξις Σάντσες είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες και η απουσία του θα είναι σημαντική για πολλούς οπαδούς. Μεταξύ της Χιλής και της Άρσεναλ, ήταν πάντως μια απογοητευτική χρονιά.

Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ (Γκαμπόν-επιθετικός): Ο κορυφαίος σκόρερ της Bundesliga της προηγούμενης σεζόν δεν έχει βρεθεί ποτέ σε Παγκόσμιο Κύπελλο και μάλλον δεν θα μπορέσει ποτέ να έχει αυτή την ευκαιρία. Η πατρίδα του Πιερ Εμερίκ, Γκαμπόν δεν ήταν ποτέ στο Παγκόσμιο Κύπελλο και δεν έχει το βάθος για να το κάνει. Ο Ομπαμεγιάνγκ είναι πιθανότατα ο σπουδαιότερος παίκτης της χώρας της Δυτικής Αφρικής. Η ταχύτητα και η ικανότητα που έχει στην τελική προσπάθεια, είναι παγκόσμιας κλάσης. Σίγουρα είναι κρίμα που θα χάσει αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Γκάρεθ Μπέιλ (Ουαλία-επιθετικός): Μετά τις εξαιρετικές εμφανίσεις στο Euro 2016, η Ουαλία δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την πρόκριση στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Ετσι θα λείψει και ο Γκάρεθ Μπέιλ, ο MVP του τελικού Champions League, όταν στο Κίεβο με δύο γκολ, το πρώτο από τα καλύτερα στην Ιστορία, διαμόρφωσε τα δεδομένα του θριάμβου της Ρεάλ Μαδρίτης, φτάνοντας μάλιστα από τον πάγκο. Θα μας λείψουν, η ταχύτητά του, οι διεισδύσεις, τα εκπληκτικά σε δύναμη σουτ του.

Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς (Σουηδία-επιθετικός): Η Σουηδία κατάφερε να προκριθεί στο Μουντιάλ της Ρωσίας, αφήνοντας μάλιστα εκτός της Ιταλία. Όμως ο 36χρονος Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς, που είχε ανακοινώσει την διεθνή αποχώρησή του, μετά το Euro 2016, δεν θα ταξιδέψει στην Ρωσία. Ο επιθετικός των Λος Αντζελες Γκάλαξι θα το ήθελε, δηλώνοντας μάλιστα πριν ένα μήνα πως, δεν θα είναι το ίδιο Μουντιάλ χωρίς εκείνον, αλλά ο ομοσπονδιακός προπονητής της Σουηδίας Γιάνε Αντερσον, του «έκλεισε» την πόρτα της επιστροφής, δίνοντας εμπιστοσύνη και χώρο σε εκείνους που οδήγησαν την ομάδα στη Ρωσία, χωρίς να χρειαστεί επίσης να αλλάξει το παιχνίδι του.

Ριγιάντ Μαχρέζ (Αλγερία-επιθετικός): Ο 27χρονος επιθετικός της Λέστερ, γεννημένος στην Γαλλία, ήταν ο κορυφαίος Αφρικανός για το 2016. Παρών στο Μουντιάλ 2014, όπου έφτασε μέχρι τους «16» (αποκλείστηκε δύσκολα με 2-1 από την Γερμανία), αλλά δεν μπόρεσε να βρεθεί και στη Ρωσία, αφού η Αλγερία κατέλαβε την τελευταία θέση στον (τέταρτο) όμιλό της.

Καρίμ Μπενζεμά (Γαλλία-επιθετικός): Η τέταρτη κατάκτηση του Champions League δεν συγκίνησε τον Ντιντιέ Ντεσάν. Η απόφαση αποκλεισμού από την εθνική για τον μπενζεμά, ισχύει από τον Νοέμβριο του 2015, με την γνωστή «ροζ υπόθεση» και ο 30χρονος επιθετικός της Ρεάλ Μαδρίτης εξακολουθεί να απέχει πολύ από την επιστροφή του. Ο προπονητής περιγράφει την απουσία του ως απαραίτητη για την «ισορροπία» της ομάδας του.

Πηγή: in.gr

Όλη η επικαιρότητα