Lifestyle

Η μεγάλη επιδρομή των tiki bars στην Αθήνα

Ακούστε το άρθρο

Για μία νύχτα μόνο, 6 από τα καλύτερα μπαρ του κόσμου που αποθεώνουν την tiki κουλτούρα, θα βραχούν από τη θάλασσα της πρωτεύουσας.

Aν υπάρχει ένα κίνημα στην bar σκηνή και έχει αντέξει για πάνω από 80 χρόνια αυτό είναι το tiki culture. Cocktail σε εντυπωσιακά ποτήρια, με ευφάνταστες διακοσμησεις, μπόλικο ρούμι που σε ταξιδεύουν κατευθείαν σε εξωτικές παραλίες με φοίνικες και γαλαζοπράσινα νερά. Για μια νύχτα μόνο κάτω από τον αθηναϊκό ουρανό και μπροστά στην θάλασσα του Αλίμου θα βρίσκονται έξι από τα καλύτερα tiki cocktails στον κόσμο και θα προσφέρουν απλόχερα καλοκαίρι.

Το The Clumsies Tiki Pop Up Bar αυτή την χρονιά έχει θέμα τα εξωτικά ποτά και την tiki κουλτούρα και γιαυτό μας φέρνει πάνω στην άμμο του Akanthus στις 21 Μαΐου έξι από τα καλύτερα και εμβληματικότερα tiki bars από όλο τον κόσμο. Λονδίνο, Παρίσι, Σικάγο, Σαν Φρανσίσκο, Αθήνα και Φλόριντα είναι οι πόλεις από όπου προέρχονται και επειδή όπως καταλαβαίνεις είναι δύσκολο να πάμε σε όλα αυτά, έρχονται εκείνα σε εμάς. Δεν θα μπορούσε να μπει καλύτερα η καλοκαιρινή περίοδος και αν θυμάσαι τα προηγούμενα pop up events του The Clumsies τότε ξέρεις ότι δεν πρέπει να το χάσεις.

Εμείς σου προσφέρουμε απλόχερα την ιστορία και τα χαρακτηριστικά καθενός από τους έξι φιλοξενούμενους έτσι ώστε να πας διαβασμένος και να ταξιδέψεις σε όλο τον κόσμο με ένα tiki cocktail στο χέρι.

Trailer Happiness – London

Τον Νοέμβριο του 2003 ο Jonathan Downey, ο άνθρωπος πίσω από τα θρυλικά Match bars, αγόρασε ένα μικρό υπόγειο στην καρδιά του Notting Hill και έφτιαξε κάτι μοναδικό. Αν λατρεύεις την tiki κουλτούρα που ξεκίνησε με μαεστρία ο Trader Vic τότε θα λατρέψεις και αυτό το μαγαζί. Cocktails σε tiki ποτήρια, volcano bowls από τα οποία πίνεις σφηνάκια, φλεγόμενα ποτά σερβιρισμένα σε σομπρέρο και γενικά μία ατμόσφαιρα που σε κάνει να νιώθεις ότι είσαι στην Πολυνησία και εξωτικές θάλασσες σου βρέχουν τα πόδια. Μπορεί στην γειτονιά του Portobello να κυριαρχεί το boho-chic style αλλά εκεί μέσα κρύβεται το Trailer Happiness. Ένας ρετρό κιτς φοίνικας κυριαρχεί στην διακόσμηση, σκούροι τοίχοι με φωτεινές πινελιές σε παραπέμπουν στα χρώματα της δύσης και της ανατολής και prints του βασιλιά του κιτς Βλαντιμίρ Τρέτσικοφ δίνουν το κάτι διαφορετικό στον χώρο. Σε μία πόλη όπου όλα μοιάζουν λίγο περισσότερο στημένα τούτο εδώ το tiki bar έχει καταφέρει να να φτιάξει μια πραγματική όαση με την ατμόσφαιρά του και τα cocktails του.

Smuggler’s Cove – San Francisco

Θα σου παραθέσω μόνο λίγα από τα στοιχεία που κάνουν το Smuggler’s Cove του San Francisco να ξεχωρίζει. Πάνω από 550 ρούμια στην κάβα του, ένα κανόνι να κρέμεται στο ταβάνι, τροπικά κιτς στοιχεία σε κάθε γωνιά, ένας καταρράκτης ανάμεσα στα τρία επίπεδα που αναπτύσσεται και μοναδικά cocktails. To Smuggler’s Cove είναι ένας χώρος αποθέωση της tiki κουλτούρας και διασκέδασης με τους δύο bartenders που δουλεύουν σε κάθε βάρδια να αποτελούν το επίκεντρο όλου του χώρου και της δημιουργίας. Η λίστα περιλαμβάνει πάνω από 70 επιλογές σε ρούμι και cocktails  κάτι που κάνει το Smuggler’s Cove έναν ναό για τους λάτρεις του ρουμιού και της tiki κουλτούρας. Αυτό που σίγουρα πρέπει να δοκιμάσεις αν βρεθείς εκεί είναι το  Smuggler’s Rum Barrel, ένα punch φτιαγμένο από 15 διαφορετικά ρούμι και 20 διαφορετικούς χυμούς. Ένα πραγματικό διαμάντι σαν αυτά που έβρισκαν οι πειρατές στα εξωτικά νησιά.

Dirty Dick – Paris

Όταν τον Φεβρουάριο του 2013 ο Scott Schuder άνοιγε το Dirty Dick σίγουρα δεν φανταζόταν ότι το μαγαζί του θα θεωρούνταν λίγα χρόνια αργότερα ένα από τα καλύτερα cocktail bar στην Γαλλική πρωτεύουσα και νούμερο 92 στην λίστα με τα καλύτερα bars στον κόσμο. Το Dirty Dick είναι η αποθέωση των tiki cocktails με in house δημιουργίες από φρέσκα υλικά που αγοράζονται καθημερινά από την αγορά. Αυτός είναι και ο λόγος που ο κατάλογος αλλάζει τέσσερις φορές τον χρόνο έτσι ώστε πάντα η αίσθηση που σου αφήνει στο στόμα να είναι φρέσκια και οι μυρωδιές να είναι έντονες. Αλλά όμως όταν σκέφτεσαι tiki φαντάζεσαι, παραλίες, φοίνικες, και πολύ ήλιο. Το decor του Dirty Dick σου δημιουργεί ακριβώς αυτές τις εικόνες. Εντάξει δεν έχει άμμο και φοίνικες να κάνουν σκιά από τον ήλιο αλλά η Χαβάη κυριαρχεί σε κάθε γωνιά του μαγαζιού με την μουσική να είναι ταιριαστή αλλά όχι πολύ δυνατά από στόχος του μαγαζιού είναι να απολαύσεις τα cocktails σου σε μία ήρεμη ατμόσφαιρα. Βέβαια ο χώρος έχει την δική του ιστορία όπως και το όνομα. Πίσω στο 1936 εκεί στεγαζόταν ένα sex club που το διαχειριζόταν η Κορσικανική μαφία. Το Pigalle, η γειτονιά στην οποία βρίσκεται, ήταν μια από τις πιο κακόφημες του Παρισιού και λόγω του προβοκατόρικου ονόματος του άντεξε για πολλά χρόνια. Όταν ο Σκοτ το αγόρασε και άρχισε την ανακαίνισή του σε μια κρυφή πόρτα βρήκε μια πόρτα όπου ένα πρωτοσέλιδο ανέφερε ότι το Dirty Dick ήταν επίσης και κέντρο διακίνησης ναρκωτικών. Σεβόμενος όχι το αμαρτωλό του παρελθόν αλλά την ιστορία του χώρου αποφάσισε να κρατήσει το ίδιο όνομα αλλά αυτή την φορά εκεί μέσα διακινούνται μόνο εξαιρετικά και ευφάνταστα tiki cocktails.

Baba Au Rum – Athens

Για το Baba Au Rum τα λόγια είναι περιττά. Όμως αξίζει να τα πούμε γιατί συνήθως ότι έχουμε στα πόδια μας ξεχνάμε πόσο ξεχωριστό και μοναδικό είναι. Το Baba άνοιξε τις πόρτες του πριν από δέκα χρόνια, σε μια γειτονιά που η μορφή της δεν είχε καμία σχέση με την σημερινή, όπως και το bartending στην χώρα μας αλλά και πανευρωπαϊκά. Ο Θάνος Προυναρούς είχε ένα όραμα στο οποίο έμεινε πιστός και το κατάφερε. Η αγάπη του για το ρούμι τον οδήγησε από μόνη της στην tiki κουλτούρα και κάπως έτσι άνοιξε ένα μαγαζί με μία συγκλονιστική κάβα ποτών, πολύχρωμη διακόσμηση και έναν κατάλογο με cocktail που κάθε φορά που αλλάζει διδάσκει καινούργια πράγματα την bar κοινότητα. Το Baba άρχισε σιγά σιγά να ακούγεται και να γίνεται στέκι του κέντρου. Τα καλοκαίρια ο πεζόδρομός του και τα μαξιλάρια για να ακουμπάς μοιάζουν ιδανικό σκηνικό για να έχεις πεντανόστιμα tiki cocktails στο χέρι. Και κάπως έτσι έφτασε η φήμη του έξω από τα σύνορά μας και έγινε το πρώτο ελληνικό bar που μπήκε στην λίστα με τα 50 καλύτερα στον κόσμο και από τότε έχει βρεθεί αρκετές φορές με την τελευταία να καρφώνεται στην 22η θέση. Ένα tiki bar αξιοθέατο της πόλης και ένας πρεσβευτής της tiki κουλτούρας σε όλο τον κόσμο. Αυτό είναι το Baba και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ένα από τα καλύτερα tiki bar στον κόσμο.

Lost Lake – Chicago

Αν νομίζεις ότι όλα τα tiki bars είναι ίδια τότε μάθε ότι υπάρχουν τα tiki bars και υπάρχει το Lost Lake. Κάθε του μικρή λεπτομέρεια είναι εκεί για να μας θυμίζει ότι η tiki κουλτούρα και έχει 80 χρόνια ιστορία και είναι το μακροβιότερο κίνημα της bar σκηνής. Αυτό ακριβώς ήθελε να πετύχη στην πόλη του σικάγο ο Paul McGee και το κατάφερε. Μία μικρή νέον ταμπέλα που γράφει tiki σε βάζει κατευθείαν στον κλίμα, ενώ μία κουρτίνα από φύλλα φοίνικα, ξύλα μπαμπού και άλλα tiki στοιχεία είναι σε κάθε γωνία του χώρου. Το μικρό aquarium θα σε ταξιδέψει σε ακόμα πιο εξωτικά μέρη ενώ ακόμα και οι σερβιτόρες έχουν tiki λεπτομέρειες πάνω τους. Όλα αυτά μαζί με τα εκπληκτικά του tiki cocktails και τους reggae ρυθμούς είναι που το έχουν στείλει στην θέση 50 των καλύτερων bars στον κόσμο. Εντάξει φταίει και η κάβα των 275 ποτών και μια από τις μεγαλύτερες συλλογές ρουμιών στον κόσμο.

Esotico Miami – Florida

Αν μια πόλη μπορεί να υπερηφανεύεται ότι πλημμυρίζει tiki είναι το Miami. Εκεί που οι φοίνικες βγαίνουν φυσικά, οι γυναίκες φοράνε λίγα και το ρούμι ρέει άφθονο βρίσκεται και το Esotico. Ένα tiki bar από τον Ιταλό μαέστρο του tiki και πολυβραβευμένο barman Daniele Dalla Pola ο οποίος κατάφερε να αποδώσει πλήρως την tiki κουλτούρα στο μαγαζί του αλλά και να την φέρει ανεπιτήδευτα στον φυσικό της χώρο. Εκπληκτικά cocktails αλλά και τροπική κουζίνα συνδυάζονται τέλεια με την ζωντανή μουσική που παίζει σχεδόν καθημερινά. Το Esotica δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις άλλωστε το όνομα του Dalla Pola αποτελεί εγγύηση αφού είναι ένας από τους εμβληματικότερους και διακεκριμένους bartender στον χώρο με ειδίκευση στο ρούμι. Τα cocktails έρχονται εντυπωσιακά μέσα σε tiki ποτήρια με ομπρέλες και άλλα διακοσμητικά για να θυμίζουν ότι στον Miami είναι πάντα καλοκαίρι.

via

Όλη η επικαιρότητα