Έρευνα Κόσμος

Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας μπορεί να συγκεντρώσει ηλεκτρομαγνητική ενέργεια

Ακούστε το άρθρο

Μια νέα έρευνα που διενήργησε μια διεθνής ομάδα φυσικών επιστημόνων αποκάλυψε ότι η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας μπορεί να συσσωρεύσει ηλεκτρομαγνητική ενέργεια, διαμέσου των κρυφών θαλάμων της αλλά και κάτω από τη βάση της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Russia Today, επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Ίτμο της Ρωσίας και στο Laser Zentrum στο Αννόβερο της Γερμανίας εφάρμοσαν μεθόδους θεωρητικής φυσικής, για να ερευνήσουν την ηλεκτρομαγνητική απόκριση της αρχαίας αιγυπτιακής πυραμίδας στα ραδιοκύματα.

Οι υπολογισμοί τους προέβλεψαν ότι σε κατάσταση συντονισμού, η πυραμίδα θα μπορούσε να συγκεντρώσει ηλεκτρομαγνητική ενέργεια στους εσωτερικούς θαλάμους αλλά και στη βάση της, όπου βρίσκεται η τρίτη ημιτελής αίθουσά της.

Η Μεγάλη Πυραμίδα είναι η μεγαλύτερη και πλέον πολύπλοκη από τις πυραμίδες που υπάρχουν στο υψίπεδο της Γκίζας.

Πέρυσι, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν κρυμμένο θάλαμο μήκους 30 μέτρου, γεγονός που πύκνωσε το μυστήριο στο αρχαιότερα από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου, ενώ άνοιξε το δρόμο στο να ξεκινήσουν νέες επιστημονικές μελέτες για το θρυλικό αιγυπτιακό οικοδόμημα.

«Οι αιγυπτιακές πυραμίδες συγκέντρωναν από πάντα μεγάλη προσοχή. Κι εμείς, ως επιστήμονες, ενδιαφερόμασταν γι’ αυτές και έτσι αποφασίσαμε να δούμε τη Μεγάλη Πυραμίδα ως ένα σωματίδιο που διαλύει τα ραδιοκύματα μέσω συντονισμού», δήλωσε ο δρ. Αντρέι Εβλιούκιν, ένας από τους συντάκτες της επιστημονικής μελέτης.

Η ερευνητική ομάδα δημιούργησε ένα τρισδιάστατο μοντέλο της πυραμίδας και χρησιμοποίησε αναλυτικές μεθόδους της Θεωρητικής Φυσικής, για να καταλήξει στα συμπεράσματά της. Προκειμένου να εξηγήσουν τα αποτελέσματα, οι επιστήμονες διεξήγαγαν μια πολυπολική ανάλυση – μια ευρέως χρησιμοποιούμενη μέθοδο στη Φυσική, για τη μελέτη της αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε ένα πολύπλοκο αντικείμενο και το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο».

Εξαιτίας της έλλειψης πληροφοριών σχετικά με τις φυσικές ιδιότητες της πυραμίδας, οι επιστήμονες χρειάστηκε να εργαστούν με μια σειρά από υποθέσεις – συμπεριλαμβανομένης και εκείνης που υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν άγνωστες κοιλότητες μέσα στην πυραμίδα κι ότι το κατασκευαστικό υλικό, με τις ιδιότητες ενός συνηθισμένου ασβεστόλιθου, κατανέμεται εξίσου μέσα κι έξω απ’ την πυραμίδα.

«Με αυτές τις υποθέσεις, αποκτήσαμε μια σειρά από ενδιαφέροντα αποτελέσμα, τα οποία μπορούν να βρουν αρκετές πρακτικές εφαρμογές», είπε ο Εβλιούκιν. Πλέον, η ομάδα ευελπιστεί να δημιουργήσει ένα παρόμοιο φαινόμενο συγκέντρωσης, αλλά σε νανοκλίμακα. Αυτά τα νανοσωματίδια θα μπορούσαν με αυτό τον τρόπο να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη αισθητήρων αλλά και ηλιακών κυψελών μεγάλης αποτελεσματικότητας.

«Επιλέγοντας ένα υλικό με κατάλληλες ηλεκτρομαγνητικές ιδιότητες, μπορούμε να αποκτήσουμε πυραμιδικά νανοσωματίδια με την ελπίδα της πρακτικής εφαρμογής τους πάνω σε νανοαισθητήρες και αποτελεσματικές ηλιακές κυψέλες», δήλωσε η Πολίνα Καπιταΐνοβα, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη επιστημονική μελέτη έχει δημοσιευθεί στο Journal of Applied Physics.

ΠΗΓΗ: cnn

Όλη η επικαιρότητα