Βιβλίο

Η Μίτση Πικραμένου παρουσιάζει τον Ίωνα Δραγούμη στον Πύργο

pikramenou_2.jpg
Ακούστε το άρθρο

Στον Πύργο θα βρεθεί την Τρίτη 17 Ιουνίου η Μίτση Σκ. Πικραμένου προκειμένου να παρουσιάσει την τρίτη κατά σειρά από τις εξαιρετικές μυθιστορηματικές βιογραφίες (μετά της Πηνελόπης Δέλτα και του Παύλου Μελά) για τον Ίωνα Δραγούμη.

Η παρουσίαση της βιογραφίας με τίτλο «Δεν έκαμα στη ζωή όσα ήθελα, μα όσα μπόρεσα» θα φιλοξενηθεί στο παραδοσιακό παντοπωλείο «Εδέατρος» (Μεταξά 1, Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου), με ώρα έναρξης στις 8.30 μ.μ.

Θα παρουσιάσει η ιστορικός Ανδρονίκη Π. Χρυσάφη ενώ αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει ο Μιχάλης Μανιάτης. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το ακροατήριο. Συντονιστής θα είναι ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Φωτεινόπουλος.

Λίγα λόγια για την βιογραφία του Ίωνα Δραγούμη «Δεν έκαμα στη ζωή ό,τι ήθελα, μα τόσο μπόρεσα!»

Ίων Δραγούμης. Ένα βιβλίο που αναφέρεται στην τριπλή του ιδιότητα, του διπλωματικού, του πολιτικού και του πνευματικού ανθρώπου, με φόντο την προσωπική του ζωή και τα πολυποίκιλα θέματα που τον απασχόλησαν. Ένα πρόσωπο που σημάδεψε τις αρχές του εικοστού αιώνα με τη δραστηριότητά του και μένει στην επικαιρότητα χάρη στην άδικη και ακατανόητη δολοφονία του. Η βιογραφία του σε πρώτο πρόσωπο δίνει έμφαση στο πώς ο ίδιος αντιλαμβανόταν όσα του συνέβαιναν κι εκείνα που παρατηρούσε γύρω του. Ένα βιβλίο μοναδικό που θα καθηλώσει τον αναγνώστη με τα νέα στοιχεία τα οποία έρχονται στο φως και διαφοροποιούν την εικόνα που είχαμε για τον Ίωνα. Ήταν ένας άνθρωπος που πάντοτε επιδίωκε να είναι αδέσμευτος, ήταν αποφασισμένος και αποφασιστικός και πάλεψε πολύ για όσα πίστευε. Έτσι έγινε και με τις πολιτικές του απόψεις που στην ωριμότητά του άλλαξαν πολύ!

 

Μίτση Πικραμένου – Βιογραφικό

Η Μίτση Σκ. Πικραμένου γεννήθηκε και κατοικεί στην Αθήνα. Σπούδασε γαλλική φιλολογία και κατόπιν βιβλιοθηκονομία. Πήρε το διδακτορικό της από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Παράλληλα της ανατέθηκαν συγκεκριμένες εργασίες από διάφορους φορείς (Βουλή των Ελλήνων, Μουσείο Μπενάκη, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών και το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο) ή και ιδιώτες. Η εργογραφία της Μίτσης Πικραμένου περιλαμβάνει περισσότερες από 6.000 σελίδες σε μονογραφίες και έργα υποδομής (ευρετήρια, βιβλιογραφίες, έντυπους καταλόγους βιβλιοθηκών, έκδοση γαλλικών επιστολών του Ιωάννη Καποδίστρια, μετά φράση ενός έργου του Jean Savant).

 

Δείτε εδώ συνεντεύξεις της Μίτση Πικραμένου στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ

Όλη η επικαιρότητα