Οικονομία

Η Moody`s υποβάθμισε EFSF και ESM

14678_ph1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Στην υποβάθμιση των αξιολογήσεων της πιστοληπτικής ικανότητας των μηχανισμών στήριξης της Ευρωζώνης (ESM, EFSF) προχώρησε ο οίκος Moody?s.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο οίκος, οι αξιολογήσεις τόσο του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF) όσο και του μόνιμου (ESM) υποβαθμίζονται στην κλίμακα Aa1 (από Aaa), ενώ παράλληλα και οι προοπτικές τους (outlook) διαβαθμίζονται ως αρνητικές.

Στην ανακοίνωσή της η Moody?s αιτιολογεί την υποβάθμιση των «ταμείων στήριξης» της Ευρωζώνης λέγοντας πως αυτή προκλήθηκε και οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πρόσφατη υποβάθμιση της Γαλλίας (σε Aa1 από Aaa) αλλά και «στην υψηλή συσχέτιση του πιστωτικού κινδύνου μεταξύ των μεγαλύτερων χωρών που συμβάλλουν στους μηχανισμούς στήριξης».

Η εξέλιξη αυτή είναι προφανέστατα αρνητική καθώς αναμένεται να έχει αντίκτυπο στην δυνατότητα άντλησης ρευστότητας από τους μηχανισμούς στήριξης που με τη σειρά τους έχουν αναλάβει το έργο της χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας και σε εύθετο χρόνο του συνόλου των χωρών της Ευρωζώνης που θα προστρέξουν στα «κοινοτικά ταμεία αρωγής» για χρηματοδότηση. Εξάλλου και η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για τη στήριξη της χώρας μας προβλέπει την εμπλοκή των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης και στη διαδικασία δανεισμού μας.

Περισσότερα εδώ: http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=240447

Όλη η επικαιρότητα