Υγεία

Η νόσος Αλτσχάιμερ επηρεάζει την ικανότητα αντίληψης του πόνου

nosos_altshaimer.jpg
Ακούστε το άρθρο

Η νόσος Αλτσχάιμερ φαίνεται ότι επηρεάζει την ικανότητα των ασθενών να αντιληφθούν πότε πονάνε, υποστηρίζει αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMC Medicine.

Και όσο ο πόνος παραμένει απαρατήρητος, τόσο οι υγιείς ιστοί γίνονται ευάλωτοι και δίνεται το έναυσμα για σοβαρές επιπλοκές, όπως βλάβες σε ζωτικά όργανα.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο «Vanderbilt» μελέτησαν για τρία χρόνια δύο ομάδες ενηλίκων 65 ετών και άνω. Η μια ομάδα είχε διαγνωστεί με νόσο Αλτσχάιμερ και η άλλη όχι.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ιατρική συσκευή για να υποβάλλουν τους συμμετέχοντες σε διάφορες θερμοκρασίες, ζητώντας τους να αναφέρουν το επίπεδο του πόνου που βίωναν κάθε φορά.

«Διαπιστώσαμε ότι τα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ χρειάστηκαν υψηλότερες θερμοκρασίες για να αναφέρουν την αίσθηση του ζεστού, του ήπιου και μέτριου πόνου, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Αυτό που δεν απαντήθηκε ήταν αν υπήρχε διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων στο πόσο δυσάρεστη ήταν η αίσθηση» εξηγεί ο Τοντ Μονροε, επίκουρος καθηγητής στη Νοσηλευτική Σχολή του Πανεπιστημίου «Vanderbilt» και συγγραφέας της μελέτης.

Και προσθέτει ότι «ενώ διαπιστώσαμε ότι η ικανότητα των ατόμων με νόσο Αλτσχάιμερ να εντοπίζουν τον πόνο ήταν μειωμένη, δεν παρατηρήσαμε να βιώνουν λιγότερη δυσφορία ή ο πόνος να γίνεται λιγότερο δυσάρεστος καθώς η νόσος επιδεινώνεται».

Όλη η επικαιρότητα