Πολιτισμός

Η Ολυμπιακή Φλόγα θα ανάψει… στο Καλλιμάρμαρο!

floga.jpg
Ακούστε το άρθρο

   Με συνοπτικές διαδικασίες και σχεδόν δυο μήνες πριν από την κανονική τελετή, αποφασίστηκε ότι η Φλόγα των 2ων Ολυμπιακών Αγώνων Νέων που θα διεξαχθούν στη πόλη Nanjing της Κίνας στο χρονικό διάστημα 16-28 Αυγούστου, θα ανάψει την Τετάρτη 30 Απριλίου 2014 στο Παναθηναϊκό στάδιο, και όχι στην Αρχαία Ολυμπία.

  Το 2014 μπήκε με την πιο αναπάντεχη είδηση για τη σύγχρονη ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, αφού γνωστοποιήθηκε ότι η ΔΟΕ, για πρώτη φορά στην ιστορία του Ολυμπιακού κινήματος, προσανατολίζεται να μην ανάψει στην Αρχαία Ολυμπία η Φλόγα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες των Νέων.

Ωστόσο, και παρά τις αντιδράσεις, αποδείχθηκε λίγο αργότερα -και τώρα, για μια ακόμα φορά- ότι δεν επρόκειτο για σκέψεις που εξέταζε, αλλά για ειλημμένη απόφαση. Αυτό απέδειξε και η επίσπευση των διαδικασιών, αφού ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε πραγματοποιηθεί τελετή τόσο νωρίς, για Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν…τον Αύγουστο.

   Πριν λίγες ημέρες, στο κτίριο της ΕΟΕ στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση, παρουσία του Προέδρου Σπύρου Καπράλου, με αντιπροσωπεία της οργανωτικής επιτροπής, όπου εξετάστηκαν όλες οι παράμετροι και οι οργανωτικές λεπτομέρειες για την…εκδήλωση. Έτσι ονομάστηκε η τελετή αφής, «εκδήλωση» και δεν αποκλείεται, σιγά-σιγά να μετονομαστούν σε εκδηλώσεις και οι τελετές αφής των θερινών και χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.  Γιατί, η διακοπή της αφής της Ολυμπιακής φλόγας από τον πιο επίσημο φορέα με την δικαιολογία της οικονομικής κρίσης μπορεί να ανοίξει την πόρτα για τη μόνιμη κατάργησή του παραδοσιακού τρόπου με όλα τα συνεπακόλουθα που θα είναι δραματικά για τον πολιτισμό τον τουρισμό και τον αθλητισμό της Ελλάδας.

   Άλλωστε, όπως αποδείχθηκε, οι αντιδράσεις – όποιες ήταν αυτές, με την ΕΟΕ να μιλά για «αδιαπραγμάτευτη στάση λέγοντας ότι «Η Ολυμπιακή Φλόγα ανάβει πάντα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και μόνο στην Αρχαία Ολυμπία» – έπεσαν στο κενό.

Σήμερα η απάντηση του δήμου

   Για το θέμα αυτό, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς – που και τότε είχε αντιδράσεις σημειώνοντας ότι «δε νοείται Ολυμπιακή Φλόγα που δεν άναψε στην Αρχαία Ολυμπία», πραγματοποιώντας μάλιστα μια σειρά επαφών με στελέχη της ΕΟΕ, θα τοποθετηθεί σήμερα το μεσημέρι.

Νάνσυ Σπυροπούλου

(n_spyropoulou@yahoo.gr)

 

Όλη η επικαιρότητα