Κινηματογράφος

Η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. έγινε κινηματογραφική ταινία

articlegal_24295_27770.w_hr.jpg
Ακούστε το άρθρο

Η ΔΙ.ΑΣ ή DI.AS, ένα βήμα πριν από το… κόκκινο χαλί των Καννών ή του Χόλιγουντ! Η δράση και ο τρόπος λειτουργίας της φαίνεται να γίνεται σενάριο κινηματογραφικής ταινίας δράσης. Τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2013, δημιουργήθηκε το σχετικό τρέιλερ με «πρωταγωνιστές» αστυνομικούς της δίκυκλης αστυνόμευσης, το οποίο περιελάμβανε σκηνές δράσης σε δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά.

Αφορμή του ενδιαφέροντος για τη δημιουργία της ταινίας, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, ήταν η άμεση ανταπόκριση και παρουσία που είχαν οι αστυνομικοί της συγκεκριμένης υπηρεσίας κατά τη διάρκεια ληστείας του Βρετανού σκηνοθέτη Jonathan English, στην Κρήτη. Το τρέιλερ αναφέρεται στο κύμα βίας που είχε πλήξει τη χώρα, τα παράνομα όπλα και τη δημιουργία της ΔΙ.ΑΣ, που έχει «άμεση ανταπόκριση με τη μέγιστη δύναμη», όπως περιγράφεται στον κινηματογραφικό «πιλότο». 

Ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» εξασφάλισε αρκετές εικόνες από το τρέιλερ της ταινίας, που παρουσιάστηκε στις εταιρείες παραγωγής, ενώ φαίνεται πως βρέθηκαν και οι απαραίτητοι χορηγοί για την χρηματοδότηση της. 

Η ιδέα ήρθε από ληστεία

Ο σκηνοθέτης ήταν για διακοπές μαζί με εργασία στο νησί, όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με δύο δράστες, οι οποίοι τον ξυλοκόπησαν, του άρπαξαν χρήματα, έγγραφα και προσωπικά αντικείμενα. Σχεδόν άμεσα οι αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. εντόπισαν και συνέλαβαν τους δράστες αποδίδοντας τα κλοπιμαία στον κάτοχό τους.

Ο Jonathan English εντυπωσιάστηκε από τις αστυνομικές ενέργειες και την επιβλητική παρουσία των μοτοσυκλετιστών της ΕΛ.ΑΣ.. Ο ίδιος αρέσκεται να δημιουργεί μυθικές, επικές ταινίες και αστυνομικές-πολεμικές ταινίες δράσης, με αποτέλεσμα να του δοθεί η ιδέα ενός κινηματογραφικού σεναρίου, που θα περιστρεφόταν γύρω από την ομάδα ΔΙ.ΑΣ.. Ο σκηνοθέτης έχει δημιουργήσει πρόσφατα την μυθική ταινία «Ironclad» και παλιότερα τον «Minotaur» και «NailingVienna.

Αναζητώντας πληροφορίες για την συγκεκριμένη υπηρεσία, από τα ίδια τα μέλη της ομάδας, οδηγήθηκε στον απόστρατο στρατηγό της ΕΛ.ΑΣ. και δημιουργό της, το 2010, τον Ιωάννη Ραχωβίτσα. Ο πρώην υπαρχηγός έδωσε ουσιαστικά το «βιογραφικό» της ΔΙ.ΑΣ., της οποίας ήταν εμπνευστής και απάντησε στις απορίες του σκηνοθέτη. Σχεδόν άμεσα εκπρόσωποι της εταιρείας παραγωγής AG Films LTD, απευθύνθηκαν στην αρμόδια υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να λάβουν άδεια και να κάνουν χρήση του ελληνικού  νόμου για την «ενοικίαση» αστυνομικών, όπως πρόσφατα έκανε ο Ρώσος μεγιστάνας Ντμίτρι Ριμπολόβλεβ, οι οποίοι θα χρησιμοποιούνταν αρχικά στο τρέιλερ της μελλοντικής ταινίας. Σημειώνεται ότι πέρα από την παγκόσμια προβολή, τα οικονομικά οφέλη για την Ελληνική Αστυνομία αν τελικά γυριστεί η ταινία, θα είναι σημαντικά με ένα μεγάλο ποσοστό να καταλήγει στην ενίσχυση της ΔΙ.ΑΣ. με μοτοσυκλέτες και εξοπλισμό.

2,5 λεπτά δράσης

Το τρέιλερ ξεκινά με εικόνες της Αθήνας και της Ακρόπολης, ακολουθούν μικρές περιγραφές με τίτλους όπως ότι η χώρα μαστίζεται από την κρίση, συνεχίζεται με κάποια στιγμιότυπα επεισοδίων στην Αθήνα ακόμη και τον ξυλοδαρμό του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη. Επισημαίνεται ότι η κρίση προκάλεσε το «χειρότερο κύμα βίας στην Ευρώπη». Ακολουθούν σκηνές από καταδιώξεις που… κόβουν την ανάσα, την αναφορά της δημιουργίας της ΔΙ.ΑΣ. το 2010, και εικόνες στελεχών της με το… δάκτυλο στην σκανδάλη, να πυροβολούν εν κινήσει πάνω από τις μοτοσυκλέτες τους.

Συνεχίζεται με σκηνές από ένοπλες ληστείες και καταδιώξεις των δραστών από τους αστυνομικούς μοτοσυκλετιστές, σφοδρές συγκρούσεις οχημάτων, ανατροπές φορτηγών, πτώσεις, διάτρητα από σφαίρες οχήματα, ανταλλαγές πυροβολισμών με… θανατηφόρα αποτελέσματα. «Η αληθινή ιστορία της πιο επίλεκτης ομάδας της Ευρώπης» αναφέρει ένας μεσότιτλος και το τρέιλερ καταλήγει στον ελληνικό και ξένο τίτλο της υπό δημιουργίας κινηματογραφικής ταινίας: «ΔΙ.ΑΣ-DIAS», Ερχεται το 2015…


Πηγή: thetoc.gr

Όλη η επικαιρότητα