Πολιτική

Η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης (LIVE)

Ακούστε το άρθρο

Τα νέα μέλη της κυβέρνησης ορκίζονται αυτή την ώρα ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.


Συνολικά 13 νέα πρόσωπα συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα που ανακοινώθηκε χθες διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Ποια είναι τα νέα μέλη της κυβέρνησης

Η Κατερίνα Παπακώστα, που είχε διατελέσει υφυπουργός Υγείας στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά το 2014, εντάχθηκε στο νέο κυβερνητικό σχήμα αναλαμβάνοντας υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη. Η Κατερίνα Παπακώστα εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2000 και επανεκλέχθηκε το 2004, το 2007, το 2012 και τον Σεπτέμβριο του 2015. Διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ τον Οκτώβριο του 2017, με απόφαση του προέδρου του κόμματος, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μέλος του νέου υπουργικού συμβουλίου και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, προερχόμενη από το «στρατόπεδο» του ΠΑΣΟΚ, η οποία αναλαμβάνει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Έχει διατελέσει υπουργός Υγείας, στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου το 2009, ενώ στον ανασχηματισμό του 2010 μετακινήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών ως αναπληρώτρια, υπεύθυνη για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις.  Παραιτήθηκε από την κυβέρνηση Παπαδήμου το 2012 γιατί διαφώνησε με το δεύτερο Μνημόνιο, το οποίο καταψήφισε στη Βουλή και διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Από τον ίδιο χώρο ξεκίνησε τα πολιτικά της βήματα και η νέα υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά,η οποία εξελέγη Ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ το 2000, αλλά και ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης.  

Υπουργός Δικαιοσύνης αναλαμβάνει ο Μιχάλης Καλογήρου αντικαθιστώντας τον Σταύρο Κοντονή. Ο κ. Καλογήρου, μέχρι σήμερα γενικός γραμματέας του υπουργικού Συμβουλίου, υπουργοποιείται για πρώτη φορά, ενώ παλαιότερα είχε διατελέσει νομικός σύμβουλος του Νίκου Παππά και είχε την ευθύνη για τη σύνταξη του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες ψηφιακού σήματος.

Θέση στο νέο κυβερνητικό σχήμα έχει πλέον ο μέχρι χθες γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, στη θέση του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος μετακινήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ο Σταύρος Αραχωβίτης αντικαθιστά τον Βαγγέλη Αποστόλου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού αναλαμβάνει ακόμη ένα νέο πρόσωπο, η Ολυμπία Τελιγιορίδου.  

Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής αναλαμβάνει ο  Λευτέρης Κρέτσος, μέχρι σήμερα γενικός γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης κι Επικοινωνίας.

Ανασχηματισμός ισορροπιών και διεύρυνσης

Νέο πρόσωπο και στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης με τον Στάθη Γιαννακίδη να αναλαμβάνει καθήκοντα υφυπουργού, ενώ στο κυβερνητικό σχήμα μπαίνουν η Μαρίνα Χρυσοβελώνη ως υφυπουργός Εσωτερικών και ο Γιώργος Δημαράς ως υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.  

Θέση στο κυβερνητικό σχήμα παίρνει και η Κατερίνα Νοτοπούλου, μέχρι πρότινος διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα υφυπουργού Μακεδονίας Θράκης.

Πηγή: CNN

Όλη η επικαιρότητα