Ελλάδα

Η περίεργη υπόθεση με το στρατιωτικό υλικό στη Λέρο και ο άνθρωπος – κλειδί

Ακούστε το άρθρο

Τα αποτελέσματα των ερευνών της Αντιτρομοκρατικής και του Εγκληματολογικού για την απώλεια του στρατιωτικού υλικού από το στρατόπεδο στη Λέρο αναμένουν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Το ενδιαφέρον των Αρχών εστιάζεται στο αν ο έλεγχος που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν ο ενδεδειγμένος, με πραγματικές καταμετρήσεις και για τον λόγο αυτό εξετάζεται ο έως σήμερα οπλονόμος που πρόκειται να παραδώσει στον επόμενο.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ο οπλονόμος φαίνεται ότι είναι ένας από τους ανθρώπους-κλειδιά στην πολύ περίεργη υπόθεση της απώλειας των πυρομαχικών από τις αποθήκες της Λέρου, που απασχολεί τις Ένοπλες Δυνάμεις από την περασμένη Δευτέρα.

Ο οπλονόμος είναι ο άνθρωπος ο οποίος από τον Δεκέμβριο είχε καταμετρήσει το συγκεκριμένο υλικό, είχε προχωρήσει τις καταμετρήσεις και εκεί έχουν εστιάσει τις αναζητήσεις τους τόσο οι ανώτεροι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού που έχουν φτάσει στη Λέρο, αλλά και η Αντιτρομοκρατική.

Η εξέταση εστιάζεται στο να χτιστεί το προφίλ του χρονικού, δηλαδή τι έχει συμβεί τους 9 μήνες, από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι τα εξής:

  • αν έχει συμβεί κάτι και δεν έχει αναφερθεί
  • αν τυχόν έγινε η καταγραφή ή έγινε ένας τυπικός έλεγχος τον Δεκέμβριο, όταν και παρέλαβε ο οπλονόμος
  • και αν τυχόν έχει γίνει κάτι άλλο, το οποίο δεν καταγράφηκε ακόμη και στα έγγραφα τα οποία υπάρχουν στη συγκεκριμένη αποθήκη.

Επίσης εξετάζεται και το ενδεχόμενο να έχει συμβεί κάτι ανάλογο και στο παρελθόν και για αυτόν τον λόγο οι Αρχές περιμένουν να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα με τον τωρινό οπλονόμο, για να υπάρξει και μια συνολική εικόνα. Αλλιώς θα πρέπει οι έρευνες να πηγαίνουν σταδιακά προς τα πίσω σε στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού που έχουν υπηρετήσει στη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Οι τοποθετήσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Σύμφωνα άλλωστε με τις δηλώσεις του υπ. Άμυνας, το ζήτημα δεν προέκυψε χθες, αλλά διαπιστώθηκε χθες. Ο κ. Παναγιωτόπουλος μάλιστα συνέστησε ψυχραιμία και τόνισε ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι έρευνες πριν οι Αρχές βγάλουν «ανεύθυνα, επιπόλαια και ανακριβή συμπεράσματα» για το περιστατικό.

Αντίδραση για την απώλεια του στρατιωτικού υλικού υπήρξε και από την αξιωματική αντιπολίτευση, μέσω του τομεάρχη Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρή Δρίτσα.

Ο κ. Δρίτσας τόνισε ότι «η κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει πλήρη, αποτελεσματική και χωρίς σκοπιμότητες διερεύνηση και να προστατεύσει το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων».

Στο ζήτημα τοποθετήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος ανέφερε ότι «το υλικό φαίνεται να αφαιρέθηκε σταδιακά από τη μονάδα».

Τι δήλωσαν οι τοπικοί φορείς

Ο αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Συγκοινωνιών Ιωάννης Θεμέλαρος αναφέρθηκε στην εμπλοκή της Αντιτρομοκρατικής, λέγοντας: «Έχει εμπλακεί η Αντιτρομοκρατική γιατί είναι κομμάτι της και αυτό. Περιμένουμε νεότερα μέσα στην ημέρα, μπορεί και αύριο να έχουμε απαντήσεις θετικές».

Ο δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλιας τόνισε σχετικά: «Δεν μας ανησυχεί το γεγονός, θεωρώ ότι σύντομα θα βγει η αλήθεια και θα γνωρίζουμε τι ακριβώς έχει γίνει, που δεν αποκλείεται και λάθος στην καταμέτρηση».

via

Όλη η επικαιρότητα