Αποδράσεις

Η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πρωταθλήτρια στα τουριστικά έσοδα: Δαπανήθηκαν 3,5 δισ. ευρώ

krhth_0.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ένας στους 5 τουρίστες της Ελλάδας έρχεται στην Κρήτη, με το νησί να συγκεντρώνει το 20,1% του τουρισμού της Ελλάδας αφού συνολικά αφίχθησαν 3.606.442 τουρίστες το 2013, ενώ αναμένεται νέα άνοδος το 2014. Την ίδια ώρα, πρωταθλήτρια ως προς τα έσοδα αναδεικνύεται η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όπου το περασμένο έτος δαπανήθηκαν περίπου 3,49 δισ. ευρώ, μέγεθος το οποίο αντιστοιχεί στο 29,8% των συνολικών δαπανών της επικράτειας.

Αυτά αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στην τελευταία  Έρευνα Περιφερειακής Κατανομής της Ετήσιας Τουριστικής Δαπάνης που διενήργησε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας και ειδικότερα το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων. Η έρευνα χαρακτηρίζει σε γενικές γραμμές, το 2013 ως έτος θετικής καμπής του ελληνικού τουρισμού «καθώς είχε να σημειωθεί διψήφιο ποσοστό αύξησης των αφίξεων από το 2005 που ήταν η χρονιά μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας».

Όπως προκύπτει από την έρευνα στην περιφέρεια Αττικής κάθε τουρίστας δαπανά κατά μέσο όρο 519,8 ευρώ κατά την διάρκεια της επίσκεψής του, αριθμητικό δεδομένο το οποίο είναι κατά 20,43% μικρότερο από το ποσό που κατά μέσο όρο δαπανά ένας τουρίστας που επισκέπτεται την χώρα, ενώ στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων κάθε επισκέπτης διανυκτερεύει για κατά μέσο όρο 9,6 ημέρες, ποσοστό που είναι κατά 6,91% μεγαλύτερο από το μέσο όρο των διανυκτερεύσεων ενός τουρίστα στη χώρα.

Σύμφωνα με την μελέτη σε αντίθεση με τον εισερχόμενο τουρισμό στη χώρα μας, ο εσωτερικός τουρισμός συνεχίζει να συρρικνώνεται με δυσμενείς συνέπειες στις επιδόσεις των ξενοδοχείων που βασίζονται κατά κύριο λόγο σε Έλληνες πελάτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο το 74% των Ελλήνων δεν πήγε διακοπές το 2013. Η ίδια τάση με τα μέχρι στιγμής στοιχεία συνεχίζεται και το 2014 υπό το βάρος της συνεχιζόμενης οικονομικής ύφεσης στην Ελλάδα και της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων.

Ο αριθμός των ξενοδοχείων

Την περίοδο 2009-2013 άνοιξαν 914 ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότητας 63.392 κλινών και διέκοψαν τη λειτουργία τους 613 μονάδες συνολικής δυναμικότητας 34.480 κλινών. Το 73% των μονάδων που άνοιξαν εντάχθηκαν στις 3 υψηλότερες κατηγορίες, ενώ μόνο το 3% των μονάδων που διέκοψαν τη λειτουργία τους προερχόταν από τις 3 υψηλότερες κατηγορίες.

Τα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) καταγράφουν ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2013, η χώρα μας διαθέτει 9.677 ξενοδοχειακές μονάδες συνολικής δυναμικότητας 773.445 κλινών. Το 2013 πάνω από το 63% των ξενοδοχείων ήταν ενταγμένο στις 3 ανώτερες κατηγορίες, ενώ το 2009 το ποσοστό αυτό ήταν περίπου 60%. Το μέσο μέγεθος των ξενοδοχείων παρουσιάζει μια σταθερά αυξητική πορεία. Επισημαίνεται ότι το 1990 το μέσο μέγεθος των ξενοδοχείων της χώρας ήταν 35 δωμάτια, το 2009 ήταν 40,1 δωμάτια και το 2013 41,4 δωμάτια.


Οι τιμές

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, στην προσπάθειά τους για προσέλκυση πελατών μέσα στο 2013, η πλειονότητα των ξενοδόχων προέβη σε μειώσεις τιμών. Έτσι, η μέση σταθμισμένη τιμή διάθεσης των δωματίων στο σύνολο της χώρας μειώθηκε κατά 3,5% το Μάιο του 2013 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012, ενώ τον Αύγουστο του 2013 παρέμεινε ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα με το 2012.

Για το 2013, τα ξενοδοχεία 5 αστέρων οι τιμές κυμαίνονται γύρω στα 105 ευρώ το Μάιο και γύρω στα 170 ευρώ τον Αύγουστο. Στα ξενοδοχεία 2 αστέρων που αποτελούν την πλειονότητα των μονάδων οι τιμές διαμορφώνονται γύρω στα 40 ευρώ το Μάιο και τα 60 ευρώ τον Αύγουστο.

Τον Μάιο του 2013 η μέση τιμή δωματίου στο σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε στα 64 ευρώ, από 66 ευρώ που ήταν τον Μάιο του 2012. Αντίστοιχα τον Αύγουστο του 2013 η μέση τιμή παρέμεινε στα επίπεδα του αντίστοιχου μήνα του 2012.

Για την ιστορία, υπενθυμίζεται ότι οι τιμές ακολούθησαν ανοδικές τάσεις από το 2000 ως το 2008, το οποίο εξακολουθεί να παραμένει το έτος ρεκόρ για τις τιμές στα ελληνικά ξενοδοχεία. Το 2009 οι τιμές μειώθηκαν κατά 5% περίπου και έκτοτε, όπως επισημαίνεται στην έρευνα, είτε μειώνονται είτε παραμένουν αμετάβλητες, ανάλογα με τον υπό εξέταση μήνα.

Επιπλέον, παρατηρείται μεγάλη διαφορά στις επιδόσεις των ξενοδοχείων που φιλοξενούν αλλοδαπούς σε σχέση με αυτά που εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο έλληνες πελάτες. Τα ξενοδοχεία που απευθύνονται στη διεθνή τουριστική αγορά, ανεξάρτητα από το μέγεθος και την τάξη στην οποία ανήκουν, εμφανίζουν πολύ καλύτερες επιδόσεις.

Το μέσο έσοδο ανά δωμάτιο είναι αντιστρόφως ανάλογο με το ποσοστό των αλλοδαπών που φιλοξενεί το κάθε ξενοδοχείο. Στις μονάδες όπου το ποσοστό των αλλοδαπών πελατών είναι μικρότερο από 20%, το μέσο ετήσιο έσοδο ανά δωμάτιο διαμορφώνεται στα 8.144 ευρώ, ενώ στις μονάδες όπου το ποσοστό τους είναι μεγαλύτερο από 70% φτάνει στα 14.325 ευρώ.

Οι πληρότητες τόσο το Μάιο όσο και τον Αύγουστο είναι σχεδόν διπλάσιες στα ξενοδοχεία, στα οποία το ποσοστό των αλλοδαπών πελατών είναι μεγαλύτερο από 70% σε σχέση με τα ξενοδοχεία που κατά κύριο λόγο εξυπηρετούν έλληνες τουρίστες (σε ποσοστό 80% και πάνω). Το ίδιο ισχύει και για τις τιμές διάθεσης των ξενοδοχείων. Μάλιστα, τον Αύγουστο οι τιμές στα ξενοδοχεία με πάνω από 70% αλλοδαπούς πελάτες είναι υπερδιπλάσιες από αυτά όπου το ποσοστό είναι μικρότερο του 20% (Έλληνες η κύρια πελατεία τους) και διαμορφώνεται στα 122 ευρώ περίπου.

Απασχόληση

Από το 2008 έως το 2013 στον κλάδο καταλύματος-εστίασης χάθηκαν συνολικά 20,4 χιλιάδες θέσεις απασχόλησης, που αντιστοιχεί σε μείωση της απασχόλησης κατά 6,6%. Το ποσοστό αυτό είναι το 4ο μικρότερο ποσοστό μείωσης της απασχόλησης μεταξύ των τομέων της οικονομίας, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο τουριστικός κλάδος καταδεικνύει εξαιρετική ανθεκτικότητα στη συγκράτηση των θέσεων απασχόλησης. Υπογραμμίζεται ότι στον κλάδο των κατασκευών η μείωση της απασχόλησης ανέρχεται σε 57% με απώλεια 220,3 χιλιάδων θέσεων απασχόλησης και στη μεταποίηση η μείωση ανέρχεται σε 37% με απώλεια 198 χιλιάδων θέσεων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που προκύπτουν από την έρευνα πεδίου του ΙΤΕΠ, στα ελληνικά ξενοδοχεία το Μάιο του 2013 εργάζονταν 93.523 άτομα και τον Αύγουστο 121.557. Σε σχέση με το 2012, η απασχόληση το μήνα Μάιο, εμφανίζεται μειωμένη κατά 0,9% και τον Αύγουστο αυξημένη κατά 1,3%.

Το ‘’αγκάθι’’ της εποχικότητας

Παρά τις θετικές εξελίξεις όμως κατά το 2013, η εποχικότητα του τουρισμού αντί να αμβλύνεται οξύνεται. Ενδεικτικά αναφέρεται εδώ ότι ενώ το 2008 το ποσοστό των αλλοδαπών τουριστών τοτρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου αντιστοιχούσε στο 51% του συνολικού τουρισμού, το 2013 το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 56,5%.

Πιο συγκεκριμένα από την ανάλυση της εποχικότητας του ελληνικού τουρισμού προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

Η εποχικότητα του τουρισμού στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα έντονη, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον εισερχόμενο τουρισμό, ενώ η εποχικότητα του εσωτερικού τουρισμού είναι αισθητά μικρότερη από την εποχικότητα του εισερχόμενου τουρισμού.

Η εποχικότητα του εισερχόμενου και του συνολικού τουρισμού στην Ελλάδα είναι σημαντικά εντονότερη σε σχέση με ανταγωνίστριες χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Πορτογαλία) και μάλιστα οι εξεταζόμενοι δείκτες επιδεινώνονται γρηγορότερα στην Ελλάδα απ’ ό,τι στις ανταγωνίστριες χώρες.

Η εποχικότητα του εγχώριου τουρισμού εμφανίζεται μικρότερη στην Ελλάδα απ’ ό,τι στις ανταγωνίστριες χώρες της για τα έτη πριν την οικονομική κρίση. Τα τελευταία έτη όμως οι επιδόσεις του μεγέθους αυτού επιδεινώνονται.

Μια άλλη όψη της εποχικότητας που αφορά τη περιφερειακή της διάσταση δείχνει ότι η εποχικότητα της τουριστικής ζήτησης στην Ελλάδα είναι έντονη σε όλες τις περιφέρειες της επικράτειας, με μεταξύ τους ιδιαίτερα σημαντικές διαφορές. Συγκεκριμένα, οι περιφέρειες με την εντονότερη εποχικότητα είναι οι: Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης και Ιονίων Νήσων, ενώ οι περιφέρειες με τη σχετικά μικρότερη εποχικότητα είναι η Αττική και η Ήπειρος. Επιπλέον, ενώ οι αφίξεις αλλοδαπών τουριστών εμφανίζουν ιδιαίτερα έντονη εποχικότητα για όλους τους εξεταζόμενους δείκτες, οι δαπάνες των αλλοδαπών τουριστών εμφανίζουν μικρότερη εποχικότητα, όπως και οι διανυκτερεύσεις.

Λαμβάνοντας δε υπόψη τα ευρήματα του Ευρωβαρόμετρου για τις προτιμήσεις των ευρωπαίων τουριστών που σε ποσοστό 46% επιλέγουν να πάνε τις κύριες διακοπές τους για τον ήλιο και τη θάλασσα του επιλεγμένου προορισμού, είναι πολύ πιθανό το φαινόμενο της εποχικότητας να συνεχίσει να οξύνεται. Μάλιστα το αντίστοιχο ποσοστό για τους Έλληνες ανέρχεται σε 61%.


Πηγή: newmoney.gr


Όλη η επικαιρότητα