Αρθρογραφία

Οι πλημμύρες και οι… διαβεβαιώσεις

Ακούστε το άρθρο

«Η αναφορά του κατοίκου και η προειδοποίηση για νέα συμφορά που δεν βρήκε πειστικές απαντήσεις και τα ερωτηματικά για τις παρεμβάσεις που μπορεί να έγιναν μετά την πρώτη καταστροφή του 2012… »

Ποιός το περίμενε… ότι ο ποταμός Ενιπέας θα «επέστρεφε» και θα προκαλούσε ένα νέο «μακελειό» στις αγροτικές καλλιέργειες, τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και τις περιουσίες των συνανθρώπων μας, σε περιοχές που έχουν ανελέητα «ξανακτυπηθεί»…

Οι ίδιες εκτάσεις, οι ίδιες κατοικίες, οι ίδιοι κάτοικοι, βίωσαν τον τρόμο και την συμφορά όπως περίπου το είχαν ζήσει σε εκείνες τις μεγαλύτερες καταστροφές πριν από έξι χρόνια.

Δυστυχώς εκεί έγιναν και τα… ίδια λάθη. Με τα έργα που επιδιώξαμε ή καλύτερα δεν κάναμε σωστά και αποτελεσματικά. Επομένως έπρεπε να το περιμέναμε, καθώς ήταν θέμα χρόνου και των καιρικών διαθέσεων η επανάληψη του φαινομένου.

Στις δηλώσεις  των οργισμένων κατοίκων και των Προέδρων Κοινοτήτων από τον «αιφνιδιασμό» των πλημμυρών κυριαρχούσε πάντα η φράση: «…εμείς τα λέγαμε…τους είχαμε προειδοποιήσει… αυτοί μας διαβεβαίωναν…»

Τον περ. χειμώνα ένας από τους πολίτες που διέβλεψαν την συμφορά στην περιοχή της Σαλμώνης είχε απευθυνθεί αρμοδίως, κάνοντας έκκληση για τις ανάλογες προληπτικές παρεμβάσεις. Και λίγο αργότερα όταν δεν πήρε πειστικές απαντήσεις κοινοποίησε την ανησυχία του στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας που με την σειρά της ζήτησε εξηγήσεις.

Τούτο έκανε η Δνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε Ηλείας που υπεραμύνθηκε των εργασιών στις οποίες προχώρησε αναφέροντας μάλιστα συγκεκριμένους οικισμούς και κοινότητες όπως τις Καρούτες, το Σμίλα, το Στρέφι, την Παλαιοβαρβάσαινα και τη Σαλμώνη. Ακριβώς εκεί δηλ που έγιναν οι πλημμύρες και προξένησαν τις καταστροφές. Το έγγραφο της υπηρεσίας, εστάλη στις 29 Νοεμβρίου του 2017 στον Αντιεισαγγελέα κ. Μιχαήλο πέντε μόλις μήνες πριν ο Ενιπέας «πνίξει» αγροτική παραγωγή, ζώα και απειλήσει κατοικίες!…

Μεταξύ άλλων και αφού σε αυτό επισημαίνεται ότι έγινε έλεγχος, τονίζονται τα εξής: «Την ημέρα που έγινε η αυτοψία, υπήρξε έντονη βροχόπτωση όλο το προηγούμενο βράδυ. Κατά την αυτοψία, διαπιστώθηκε ότι υπήρξε μεγάλη παροχή του ποταμού, χωρίς τον παραμικρό κίνδυνο υπερχείλισης των οχθών ή αναχωμάτων».

Και συνεχίζει: «Επισημαίνουμε ότι, η Περιφερειακή Ενότητα Ηλεία, μέσω της Πολιτικής Προστασίας έχει προβεί όλα τα προηγούμενα χρόνια, από το 2013 μέχρι και το 2016 σε τμηματικούς καθαρισμούς του Ενιπέα… Οι καθαρισμοί αυτοί έχουν συμβάλει, καθοριστικά στην αποφυγή πλημμυρών σε ευαίσθητες περιοχές των κτηματικών περιοχών Σμίλα, Στρεφίου και Σαλμώνης».

Στο ίδιο πάντα έγγραφο γίνεται αναφορά και για νέο έργο, και ειδικότερα: «…Παρά τα αναφερόμενα σας γνωρίζουμε ότι, για το έργο με τίτλο: Καθαρισμός – Συντήρηση και αποκατάσταση, υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων σε ποταμούς και χειμάρρους Ν. Ηλείας ολοκληρώθηκε ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2017 θα υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο.

Και όμως. Παρ’ όλα αυτά τον Μάιο του 2018 ήρθαν οι βροχές και τα νερά του Ενιπέα φέρνοντας και πάλι στην επιφάνεια το πρόβλημα. Όπως είχε συμβεί και το 2012.

Και τα ερωτήματα πλέον είναι εύλογα και διαδοχικά: Έγιναν πράγματι τα έργα ή όχι; Και αν ναι γιατί δε συγκρατήθηκαν τώρα τα νερά; Ήσαν πραγματικοί οι καθαρισμοί στον Ενιπέα ναι ή όχι; Και αν ναι πώς και από πού βρέθηκαν όλα τα φερτά υλικά στο ποτάμι όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι; Υπήρξε άραγε ανταπόκριση σε αυτές τις προειδοποιήσεις των πολιτών ναι ή όχι; Και αν ναι με ποια συγκεκριμένα έργα και όχι απλώς με έγγραφες διαβεβαιώσεις;

Εκτιμώ ότι και η Εισαγγελία που πιθανότατα να είχε θέσει στο αρχείο, την από Νοεμβρίου αναφορά κατοίκου μετά την απάντηση της υπηρεσίας, να την ανέσυρε και πάλι από το συρτάρι της για να ερευνήσει τώρα μετά τις ζημιές τι ακριβώς συνέβη…

Όλη η επικαιρότητα