Ελλάδα Ποδόσφαιρο

Η ποδοσφαιρική αγκαλιά που σήκωσε τον μικρό Αντώνη στα πόδια του

Ακούστε το άρθρο

Το μήνυμα που έστειλε στη σελίδα των «Αλληλέγγυων Αθλητών» προκάλεσε ανατριχίλα. Ήταν εκείνοι, που έκαναν τις επαφές για να βρεθεί κοντά στους παίκτες και το περιβάλλον του ΠΑΟΚ και να πάρει το έρεισμα που τον οδήγησε στην πιο σημαντική απόφαση της ζωής του. Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή.

Η γνωριμία με τον Αστέρα Τρίπολης

Ο Αντώνης γεννήθηκε με εξαρθρωμένο ισχίο και το ένα πόδι του πιο κοντό από το άλλο. Ήταν, από όταν θυμάται τον εαυτό του, καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο. Στην Ελλάδα τα παιδιά με αναπηρία είναι τις περισσότερες φορές ξεχασμένα από το κράτος, πόσω μάλλον όταν ζουν στην επαρχεία. Χωρίς ειδικά σχολεία, χωρίς παράλληλη στήριξη, χωρίς την πρόσβαση στις θεραπείες και τις δραστηριότητες που θα μπορούσαν να τους βελτιώσουν την καθημερινότητα έστω και στο ελάχιστο. Ο Αντώνης, μεγαλώνοντας στην Τρίπολη, έμαθε από μικρός να παλεύει με όλα αυτά τα προβλήματα. Κι ύστερα, ήρθε το ποδόσφαιρο.

«Η επαφή για μένα με το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό ξεκίνησε από τον Αστέρα Τρίπολης. Το ποδόσφαιρο μου το έμαθε ο Στάικος Βεργέτης, ήταν τότε προπονητής και είμαστε πολύ καλοί φίλοι. Πάντα μου άρεσε η μπάλα και ο προπονητής με έκανε να αγαπήσω το ποδόσφαιρο, γιατί με έβαλε στον αγωνιστικό χώρο, με πήρε στις προπονήσεις, μου έδειξε τα αποδυτήρια, τις ασκήσεις, τα όσα ακολουθούν έναν αγώνα, την προετοιμασία για να μπουν να παίξουν οι παίκτες. Έτσι λοιπόν έγινα Αστέρας Τρίπολης. Γνώρισα τότε και τον Γιώργο Μπαντή, τον Σάκη Παντελιάδη, τον Κωνσταντίνο Θεοδωρόπουλο, τον Γιώργο Ζησόπουλο και άλλα παιδιά από την ομάδα που με αγκάλιασαν. Η αγκαλιά τους, ο τρόπος που με προσέγγισαν και με αγάπησαν, με έκανε να αγαπήσω το ποδόσφαιρο. Μου άρεσαν πολύ οι εικόνες που έζησα. Και στις επιτυχίες, αλλά και στις ήττες, που έχουν τη δική τους σημασία», λέει στο gazzetta.gr.

Η απομόνωση της επαρχίας και η Θεσσαλονίκη

Κάποια στιγμή ωστόσο, βλέποντας το μονοπάτι που χαράσσεται μπροστά του να είναι εξαιρετικά δύσβατο, η μητέρα του πήρε την απόφαση να αλλάξει δρομολόγιο. Έφυγαν μαζί για τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου ο Αντώνης να έχει καλύτερες προοπτικές και να πάει σε ένα ειδικό σχολείο προσαρμοσμένο στις ανάγκες του. «Εγώ από την Τρίπολη έφυγα στις αρχές του 2009, για λόγους σχολείου και για φυσικοθεραπείες. Μου είχαν πει τα καλύτερα για τον τρόπο που θα άλλαζε η καθημερινότητά μου στη Θεσσαλονίκη, όπου και σε ειδικό σχολείο μπορούσα να πάω και θεραπείες να κάνω για το πόδι μου. Δυστυχώς υπάρχει τεράστιο θέμα με τις υποδομές και την μέριμνα στην επαρχία. Εμένα για καλή μου τύχη βρέθηκε κάποιος να με κατευθύνει για το πού θα πάω στη Θεσσαλονίκη, μου πρότεινε ένα καλό σχολείο και έναν καλό φυσικοθεραπευτή. Βρήκαμε και έναν καλό γιατρό και παλέψαμε το πρόβλημά μου. Αυτό όμως δεν συμβαίνει σε όλους. Μπορεί να μην βρεθεί κάποιος να τους κατευθύνει, ή να μην έχουν την δυνατότητα να φύγουν. Είναι πολλά τα προβλήματα που μπορεί να τους κρατάνε και είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα στην πατρίδα τους, παιδιά με αναπηρία να μην μπορούν ούτε σχολείο να παρακολουθήσουν, ούτε φυσικοθεραπείες να κάνουν, ούτε κάποια δραστηριότητα. Αναγκάζονται να μένουν καθηλωμένοι, χωρίς επιλογές. Κι επειδή το έζησα, είναι τεράστιο πρόβλημα», τονίζει.

antonis2

Η ποδοσφαιρική αγκαλιά δεν μπορούσε απλά να κλείσει με την αλλαγή πόλης. Ο Αντώνης για ένα διάστημα συνέχιζε να επισκέπτεται την Τρίπολη για να δει τον Αστέρα και τους ποδοσφαιριστές που τον έκαναν να αισθάνεται διαφορετικά. Κάποια στιγμή όμως, ο προπονητής και οι παίκτες άλλαξαν. Και η επαφή χάθηκε. Τότε, μια άλλη αγκαλιά άνοιξε για εκείνον στη νέα του πόλη. «Υποστήριζα τον Αστέρα Τρίπολης μέχρι το 2015-16, κυρίως λόγω προσώπων. Για τον Γιώργο Μπαντή, τον Στάικο Βεργέτη και τα άλλα παιδιά. Και επειδή είμαι από εκεί, αλλά κυρίως για τα παιδιά. Όταν έφυγε ο Στάικος Βεργέτης και οι παίκτες δεν ήθελα να είμαι άλλο Αστέρας. Τότε άξιζε να ταξιδεύω, ήθελα να τους βλέπω και να πηγαίνω Τρίπολη. Όταν έφυγαν τα παιδιά δεν ήθελα πια. Επέλεξα μια ομάδα που θα μπορώ να πηγαίνω και να είναι κοντά μου, να απολαμβάνω το άθλημα που θα μου αρέσει στη Θεσσαλονίκη. Επέλεξα τον ΠΑΟΚ. Ξεκίνησα να πηγαίνω γήπεδο στην Τούμπα και η συμπεριφορά απέναντί μου ήταν άψογη από όλους», λέει στο gazzetta.gr.

Το παιδί χωρίς πόδια που έδειξε το δρόμο

Η επαφή του με τον ΠΑΟΚ ξεκίνησε με τη βοήθεια των «Αλληλέγγυων Αθλητών», οι οποίοι τον βοήθησαν να πάει για πρώτη φορά σε προπόνηση και να γνωρίσει από κοντά τους «ασπρόμαυρους». Ένα νέο δέσιμο είχε μόλις ξεκινήσει. «Αφού με αγκάλιασαν, άρχισα να δένομαι με την ομάδα. Πήγα σε κάποιους αγώνες και ήταν συγκινητικές όλες οι στιγμές, όχι μόνο οι ποδοσφαιρικές. Έκαναν ανοιχτές προπονήσεις, διάφορες εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα τα Χριστούγεννα και το δέσιμο έγινε πιο μεγάλο όταν με πήραν κάποια μέρα τηλέφωνο να μπω με άλλα παιδιά με καροτσάκια σε έναν αγώνα. Να μπούμε μέσα στο γήπεδο, παρέα με τους ποδοσφαιριστές. Ξέρεις τι είναι να μπαίνεις μέσα στον χώρο της ομάδας, να νιώθεις και εσύ ένα με αυτούς; Να νιώθεις σαν παίκτης της ομάδας σου, να φοράς την εμφάνιση; Είναι μοναδικά όμορφο».

Πηγή: protothema 

Όλη η επικαιρότητα