Football League Γ Εθνική

Η πρόταση των ομάδων της Γ’ Εθνικής για την αναδιάρθρωση

Ακούστε το άρθρο

Μπροστάρης σ’ αυτήν την πολύ σημαντική πρωτοβουλία η Νίκη Βόλου που σε μια ολοκληρωμένη της πρόταση, στέκεται στις αδικίες που προκαλούνται από τη δημιουργία της Super League 2.

Ο ιστορικός σύλλογος του Βόλου παρουσιάζει, έχοντας στο πλευρό του τον συντοπίτη Ολυμπιακό, την Καλαμάτα, το Διαγόρα και την Καβάλα, ένα ολοκληρωμένο πλάνο το οποίο έχει στόχο να μην αφήσει ανικανοποίητους συλλόγους από τη Γ’ Εθνική αλλά και τη Football League.
Μέσα σ’ αυτήν την πρόταση, υπάρχει η ιδέα για τη δημιουργία δύο ομίλων 14 ομάδων στη Football League, βάσει γεωγραφικών κριτηρίων (νότιος και βόρειος όμιλος). Πρόκειται για μία πρόταση που βολεύει όχι μόνο τη Γ’ Εθνική αλλά και τη Super League και τη Football League, καθώς δύο θα πέφτουν και δύο ανεβαίνουν

Ιδού η πρόταση της Νίκης Βόλου, που έχει συνυπογράφει κι από άλλους ιστορικούς συλλόγους (Ολυμπιακός Β., Αιγάλεω, Εθνικός, Καλαμάτα, Διαγόρας, Ιαλυσός, Καβάλα, Ηλυσιακός, Ασπρόπυργος, Νέστος Χρυσούπολης), οι οποίοι εκπροσωπούν μεγάλους νομούς της χώρας:

Πρόταση Δ.Ε. ποδοσφαίρου της Νίκης Βόλου για την Αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων

Τα υπογράφοντα σωματεία με συνεχή προσφορά χρόνων στα αθλητικά δρώμενα της χώρας, παραθέτοντας τις απόψεις τους, προτείνουν στο πλαίσιο της επικείμενης αναδιάρθρωσης της δομής του ελληνικού ποδοσφαίρου τα κάτωθι:

Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της ελληνικής πολιτείας ώστε να παρθούν μέτρα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αναγνωρίζουμε την ανάγκη αναδιάρθρωσης των πρωταθλημάτων που έχει στόχο τη συμμετοχή υγιών οικονομικά ομάδων που προάγουν το αθλητικό πνεύμα και ιδεώδες.

Θεωρούμε ότι για το μέγεθος των επικείμενων αλλαγών χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα για την εφαρμογή τους, ώστε να εκλείψουν ή να ελαχιστοποιηθούν οι όποιες αδικίες και ανισότητες προκύπτουν.

Με δεδομένα τα παραπάνω προτείνουμε:

1. Δημιουργία της Σούπερ Λιγκ 2 από την αγωνιστική περίοδο 2020-21
θεσμοθέτηση της νέας κατηγορίας από την αγωνιστική περίοδο 2019-20 προκαλεί ανισότητες και αδικίες για τις προβιβαζόμενες ομάδες από τη Γ’ Εθνική, καθώς δεν υπάρχει ουσιαστικά αγωνιστικός προβιβασμός γι’ αυτές. Ταυτόχρονα και οι υποβιβαζόμενες από τη Football League ομάδες έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται αδικημένες καθώς υποβιβάζονται, στην ουσία, δύο κατηγορίες.

2. Δημιουργία Football League 28 ομάδων χωρισμένες σε δύο ομίλους των 14, σύμφωνα με γεωγραφικά κριτήρια
Οι 28 ομάδες θα προκύψουν από 16 ομάδες που θα προβιβαστούν από τη Γ’ Εθνική (πρωταθλητές και δευτεραθλητές) των οκτώ ομίλων, συν τις 12 ομάδες της Football League.
Η νέα εκτεταμένη μορφή της κατηγορίας θα έχει σκοπό να αποτελέσει τον προπομπό και το μεταβατικό στάδιο προς τη Σούπερ Λιγκ 2
Η νέα αυτή δεξαμενή των ομάδων και η δυναμική τους θα δώσει τη δυνατότητα στη δημιουργία μίας άκρως ανταγωνιστικής κατηγορίας (Σούπερ Λιγκ 2)
Η δημιουργία δύο ομίλων Football League με 14 ομάδες (28 σύνολο) και η κατανομή των ομάδων με γεωγραφικά κριτήρια καθιστά την συγκεκριμένη κατηγορία εξαιρετικά ανταγωνιστική και ποιοτική. Σωματεία με μεγάλη ποδοσφαιρική και αθλητική ιστορία και προσφορά θα συμμετέχουν σε αυτή και θα δώσουν την αίγλη και την ποιότητα που πρέπει να έχει η δεύτερη τη τάξει ποδοσφαιρική κατηγορία. Σωματεία που θα αντιπροσωπεύουν πλήθος πόλεων και θα δημιουργήσουν και πάλι έναν υγιή ανταγωνισμό που θα τονώσει το ενδιαφέρον των φιλάθλων.

3. Super League 1 14 ομάδων την αγωνιστική χρονιά 2020-21.
Η μείωση των ομάδων της Super League προτείνουμε να πραγματοποιηθεί την αγωνιστική χρονιά 2020-21, με τον υποβιβασμό τεσσάρων ομάδων στη Super League 2 και τον προβιβασμό από τη Football League δύο ομάδων.
Το εύλογο χρονικό διάστημα εξασφαλίζει την ισονομία και δίνει στις διοικήσεις των ομάδων το εύλογο χρονικό διάστημα να κάνουν τον προγραμματισμό τους

4. Δημιουργία της Super League 2 την αγωνιστική χρονιά 2020-21 με συμμετοχή 14 ομάδων.
Από τη Football League των δύο ομίλων προτείνουμε να προβιβαστούν στη Super League 1 οι δύο πρώτες ομάδες που θα προκύψουν από το επιτυχημένο μοντέλο των play off.
Οι 14 ομάδες προκύπτουν από τις τέσσερις ομάδες που θα υποβιβαστούν από τη Super League και οι δέκα πρώτες των δύο ομίλων (πέντε συν πέντε), εκτός των δύο που θα εξασφαλίσουν την άνοδο στην πρώτη κατηγορία.

5. Δημιουργία Football League την περίοδο 2020-21 με δύο ομίλους των 12 ομάδων, χωρισμένες με γεωγραφικά κριτήρια
Η τρίτη τη τάξει κατηγορία δεν μπορεί να είναι ένας όμιλος για καθαρά οικονομικούς λόγους. Ελάχιστες ομάδες θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στο κόστος των μετακινήσεων. Η δημιουργία δύο ομίλων (Βορράς, Νότος) πιστεύουμε πως αποτελεί μονόδρομο σε οποιαδήποτε απόφαση αναδιάρθρωσης.

Οι δύο όμιλοι των 12 ομάδων προκύπτουν από τις 12 που θα προβιβαστούν από τη Γ’ Εθνική (8 πρωταθλητές συν 4 καλύτεροι δεύτεροι) και τις 12 που δεν θα καταλάβουν θέσεις που οδηγούν στη Super League 1 και 2.

Συμπερασματικά, τασσόμαστε υπέρ της αναδιάρθρωσης καθώς κρίνουμε πως είναι αναγκαία για την βιωσιμότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου, όμως θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με τέτοιο τρόπο που θα εξασφαλίζει την ισονομία και τη δικαιοσύνη για όλα τα ποδοσφαιρικά σωματεία της επικράτειας και με το απαραίτητο βάθος χρόνου ώστε να υπάρξει ο ανάλογος προγραμματισμός των διοικήσεων που προσπαθούν με νόμιμους και καθαρούς τρόπους να αναδείξουν τις ομάδες τους.

Πηγή: gazzetta.gr

Όλη η επικαιρότητα