Ελλάδα

Η πρώτη γενική απεργία επί ΣΥΡΙΖΑ – Ποιοί απεργούν αύριο

apergia.jpg
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη πανεργατική απεργία με κυβέρνηση αριστεράς οργανώνεται αύριο από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. Αιχμή των διεκδικήσεων είναι το ασφαλιστικό και οι σχεδιαζόμενες ανατροπές σε συνταξιούχους και ασφαλισμένους, ενώ στο διεκδικητικό πλαίσιο των συνδικάτων εντάσσονται και οι επερχόμενες αλλαγές στη φορολογία, ο ΕΝΦΙΑ, τα «κόκκινα δάνεια», κ.ά. 

Στο πλαίσιο της γενικής απεργίας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ διοργανώνουν συλλαλητήριο στις 11 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος. Συγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας στις 10.30 το πρωί προγραμματίζει το ΠΑΜΕ.

Η ΓΣΕΕ παρατηρεί ότι η κυβέρνηση αθετώντας τις προεκλογικές της δεσμεύσεις συνεχίζει τις πολιτικές της τιμωρητικής λιτότητας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης, εφαρμόζοντας ένα νέο σκληρό μνημόνιο με επαχθείς όρους, προχωρώντας σε νομοθετήματα που καταργούν κάθε παροχή και κοινωνική ασφάλεια» αναφέρει.

Για τη ΓΣΕΕ η αυριανή 24ωρη Γενική Απεργία και τα συλλαλητήρια αποτελούν τη «μητέρα των μαχών» απέναντι στη νέα λαίλαπα μέτρων υποβάθμισης του επιπέδου διαβίωσης της Ελληνικής κοινωνίας.«Όλοι μαζί μπορούμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα και να ανατρέψουμε τα προηγούμενα. 

Όλοι και όλες μαζί αρκεί να το πιστέψουμε. Αρκεί ο καθένας και η καθεμία από εμάς να επιλέξουμε τι είδους ασφάλεια θέλουμε. Κοινωνική ασφάλεια ή ασφάλεια του καναπέ;» υπογραμμίζει η ΓΣΕΕ.

Και η ΑΔΕΔΥ καλεί  τους εργαζόμενους στο Δημόσιο αλλά και στον Ιδιωτικό Τομέα, τους συνταξιούχους και το σύνολο του ελληνικού λαού με τους αγώνες τους να αποτρέψουν την πλήρη κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης με πρώτο σταθμό την 24ωρη πανελλαδική γενική απεργία της 12ης Νοεμβρίου. 

Η ΑΔΕΔΥ διερωτάται «ποια θα ήταν, αλήθεια, η εικόνα της οικονομικής κατάστασης των ασφαλιστικών ταμείων από μια μικρή έστω αύξηση της απασχόλησης, τη μερική αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής ή της ανασφάλιστης εργασίας».  

Ποια θα ήταν η εικόνα τους αν δεν είχαν υποστεί, διαχρονικά, τις επιπτώσεις των “εγκληματικών” επιλογών των εκάστοτε κυβερνήσεων: τη χρόνια υφαρπαγή των αποθεματικών τους από το κράτος και τη χρήση τους για την κάλυψη κρατικών εισοδηματικών ή κοινωνικών πολιτικών χωρίς την ανάλογη κρατική ενίσχυσή τους, την εμπλοκή των αποθεματικών τους στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων ή στο Χρηματιστήριο;

Πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν αύριο όσοι επιλέξουν να κινηθούν με μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα, αφού στη γενική απεργία συμμετέχουν με 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στο μετρό, ενώ στάσεις εργασίας πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι σε ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ.. 

Ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και το τραμ θα κινηθούν από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, ενώ λεωφορεία και τρόλεϊ θα κυκλοφορούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας οι συρμοί του ΟΣΕ και του Προαστιακού σιδηροδρόμου, με αποτέλεσμα να τροποποιούνται και ορισμένα βραδινά σιδηροδρομικά δρομολόγια της Τετάρτης, παραμονή της γενικής απεργίας. 

 
 
Πηγή: tanea.gr

Όλη η επικαιρότητα