Ιστορικά

Η σειρά που δε μπόρεσε να λογοκρίνει η Χούντα: Το πρώτο δείγμα καλτ τηλεοπτικής αντίσταση

Ακούστε το άρθρο

Εκείνος κι εκείνος ήταν ο τίτλος μιας σατιρικής τηλεοπτικής σειράς, που προβλήθηκε στο ΕΙΡΤ από τις 19 Ιουνίου 1972 έως τις 9 Φεβρουαρίου 1974.

Θρυλική σειρά της ελληνικής τηλεόρασης, η οποία προβλήθηκε τα τελευταία χρόνια της Χούντας στην Ελλάδα (1972-74) και με τα αλληγορικά της στοιχεία περνούσε έμμεσα μηνύματα κατά της δικτατορίας στο κοινό. Οι δικτάτορες δυσκολεύονταν μάλιστα πολύ να λογοκρίνουν τη σειρά, λόγω του ότι όλα υπαινίσονταν και τίποτα δε λεγόταν ευθέως.
Το πρώτο καλτ δείγμα τηλεοπτικής αντίστασης. Ο Βασίλης Διαμαντόπουλος (Λουκάς) και ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος (Σόλων) είναι δύο περιθωριακοί τύποι που φιλοσοφούν πάνω στο χουντικό γυαλι.

Η σειρά που τάραξε τα νερά της Ελληνικής τηλεόρασης με κείμενα γεμάτα με αντικαθεστωτικά μηνύματα και εξαιρετική απόδοση, από δύο τεράστιους ηθοποιούς. Οι αιώνιοι απροσάρμοστοι της ζωής. Οι λαϊκοί θυμόσοφοι που τριγυρνούν ελεύθεροι, σαν αλήτες, μακριά από τον δήθεν καθωσπρεπισμό, ρακένδυτοι αλλά πάντα αξιοπρεπείς, θυμίζουν και καυτηριάζουν την περιρέουσα ηθική ένδεια.

Πρωτότυπη σειρά θετρικών μονόπρακτων του Κώστα Μουρσελά, σε τηλεοπτική διασκευή με διάχυτο το κωμικό στοιχείο, που ενώ διατηρούν αυτονομία μεταξύ τους αποτελούν μία ενότητα, καθώς παρακολουθούν την πορεία των δύο βασικών ηρώων τους. Η σειρά εγινε ριμέικ το 1989 με τους ίδιους πρωταγωνιστές.

Δείτε ένα απόσπασμα από τη συγκλονιστική σειρά του 1972:

via

Όλη η επικαιρότητα