Παιδί

Οι σωστές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στην δασκάλα του παιδιού σας

Ακούστε το άρθρο

Ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας στις συναντήσεις δασκάλων-γονέων προκειμένου να ενημερωθούμε για την πορεία των παιδιών στο σχολείο είναι πάντα προγραμματισμένος και ορισμένος. Η ενημέρωση αυτή κρατά περίπου 15 με 20 λεπτά και θα πρέπει μέσα σ’ αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα να χωρέσουν όλες οι σωστές ερωτήσεις προκειμένου να σχηματίσετε μια σφαιρική άποψη για την συνολική εικόνα του παιδιού σας στο σχολείο. Οι περισσότεροι γονείς επικεντρώνονται στις επιδόσεις των παιδιών τους στα μαθήματα του σχολείου. Όμως το σχολείο δεν είναι μόνο αυτό και η δασκάλα του παιδιού σας δεν είναι απλώς ο άνθρωπος που θα του μάθει ορθογραφία, μαθηματικά και γραμματική. Η δασκάλα είναι ο παρατηρητής της συμπεριφοράς του παιδιού σας και ο άνθρωπος που πρώτος θα αναγνωρίσει τα ταλέντα του. Ας δούμε, λοιπόν, όλες τις ερωτήσεις που είναι απαραίτητο να κάνετε στη δασκάλα του παιδιού σας.

-Τι θα μάθει το παιδί μου από εδώ και πέρα;

Δείξτε το ενδιαφέρον σας και ρωτήστε τι θα διδαχθεί το παιδί σας στο τρίμηνο που θα ακολουθήσει. Ενημερωθείτε για το αν θα υπάρχουν μεγάλες αλλαγές στη μαθητική ύλη και πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας με τον καλύτερο τρόπο. Ακόμη, ρωτήστε ποιες είναι οι «απαιτήσεις» της δασκάλας σχετικά με τις σχολικές εργασίες που γίνονται στο σπίτι. Πόσο χρόνο θεωρεί εκείνη ότι πρέπει να αφιερώνει ένα παιδί στις καθημερινές εργασίες του μετά το σχολείο και τι μπορείτε να κάνετε αν το παιδί σας δυσκολεύεται με αυτές, με αποτέλεσμα να καθυστερεί πολύ να τις ολοκληρώσει.

-Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να επικοινωνώ μαζί σας;

Όπως προαναφέραμε, οι συναντήσεις αυτές ανάμεσα στους γονείς και τους δασκάλους είναι προγραμματισμένες και με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια. Αν όμως θέλετε να ρωτήσετε κάποια επιπλέον πράγματα που μπορεί να προκύπτουν στη συνέχεια ή να ενημερώνεστε πιο τακτικά για την πορεία του παιδιού σας στο σχολείο, δεν πρέπει να παραλείψετε αυτήν την ερώτηση. Όπως αντιλαμβάνεστε, στο σχολείο δεν γίνεται να πηγαίνουμε ό,τι ώρα θέλουμε αφού οι δάσκαλοι έχουν κάποιο έργο σε εξέλιξη. Και φυσικά το να έχετε σημειώσει τις ώρες του διαλείμματος και να εμφανίζεστε απροειδοποίητα, είναι μεγάλο λάθος. Το διάλειμμα δεν είναι απαραίτητο μόνο για τα παιδιά, είναι και για τους δασκάλους.

-Τι δείχνει να απολαμβάνει το παιδί μου στο σχολείο;

Μπορεί να εκπλαγείτε από την απάντηση της δασκάλας σχετικά με το τι απολαμβάνει το παιδί σας στο σχολείο. Δεν αποκλείεται, το παιδί σας να έχει κάποια ενδιαφέροντα που να μην τα έχετε παρατηρήσει ή να μην έτυχε να τα δείτε.

-Χαίρομαι που το παιδί μου είναι καλός μαθητής, όμως πού βλέπετε πως είναι πιο δυνατός;

Η απάντηση ότι το παιδί σας είναι άριστος μαθητής σε όλα τα μαθήματα του σχολείου, δεν πρέπει να σας καλύψει. Χαρείτε το αλλά πρέπει να προσπαθήσετε να μάθετε από τη δασκάλα ποια είναι η κλίση του παιδιού σας. Σε ποια μαθήματα δηλαδή –θεωρητικά ή θετικά- μοιάζει να έχει κάτι σαν χάρισμα. Είναι πολύ σημαντικό για να βοηθήσετε το παιδί σας να γίνεται όλο και καλύτερο.

-Πιστεύετε ότι το παιδί μου είναι μέτριος ή κακός μαθητής επειδή δεν προσπαθεί αρκετά;

Αν από την άλλη πλευρά το παιδί σας δεν είναι ένας καλός μαθητής, είναι αναγκαίο να εκμαιεύσετε από την δασκάλα του, αν αυτό συμβαίνει επειδή δεν προσπαθεί αρκετά ή αν δυσκολεύεται. Σε κάθε μια από τις περιπτώσεις θα πρέπει να δράσετε με διαφορετικό τρόπο, πάντα με την καθοδήγησή της.

-Είναι κοινωνικό το παιδί μου; Με ποια παιδιά κάνει παρέα;

Αν η οικογένεια είναι μια μικρή κοινωνία για το παιδί, τότε το σχολείο είναι η μεγάλη. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ποια είναι η κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού σας. Είναι κοινωνικό ή προτιμά να απομονώνεται; Παίζει με τα άλλα παιδιά; Δείχνει να επικοινωνεί και να είναι ευτυχισμένο; Μήπως είναι σκεπτικό και προβληματισμένο; Είναι καλός φίλος; Μήπως εκφοβίζει τα άλλα παιδιά ή είναι το ίδιο θύμα bullying;

-Συμμετέχει το παιδί μου την ώρα του μαθήματος;

Ένα παιδί που έχει απορίες για το μάθημα, που σηκώνει το χέρι του για να κάνει μια ερώτηση ή για να δώσει μια απάντηση είναι ένα παιδί που συμμετέχει στο μάθημα. Αντιθέτως, ένα παιδί που αδιαφορεί και δεν έχει ποτέ κάτι να ρωτήσει ή είναι αφηρημένο πιθανόν αντιμετωπίζει μαθησιακές δυσκολίες ή έχει απόσπαση προσοχής. Αυτά είναι πράγματα που η δασκάλα του παιδιού σας δεν γίνεται να μην έχει διαγνώσει και πρέπει να ενημερωθείτε από την ίδια σχετικά, ώστε να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα. Τα παιδιά με απόσπαση προσοχής ταλαιπωρούνται σημαντικά. Δεν είναι ότι δεν θέλουν να διαβάσουν. Είναι ότι δεν μπορούν να συγκεντρωθούν για να το κάνουν.

Πηγή: mommy.gr

Όλη η επικαιρότητα