Lifestyle Γεύσεις

Η Σταματίνα Τσιμτσιλή έφτιαξε μελομακάρονα με τις κόρες της και έχουμε τη συνταγή!

Ακούστε το άρθρο

Νωρίς νωρίς ξεκίνησε η Σταματίνα Τσιμτσιλή το ψήσιμο το χριστουγεννιάτικων γλυκών, αφού με το που μπήκε ο Δεκέμβριος έφτιαξε μελομακάρονα. Η παρουσιάστρια μπήκε στην κουζίνα με τις δύο κόρες της, Νάγια και Μαίρη, προκειμένου να πλάσουν μαζί τα γλυκάκια και να περάσουν αξέχαστες οικογενειακές στιγμές. «Το κάναμε λίγο σαν χειροτεχνία, αλλά για πρώτη απόπειρα δεν τα πήγαμε και άσχημα!», έγραψε στη λεζάντα της φωτογραφίας που ανεβασε.

Για καλή μας τύχη, η Σταματίνα μοιράστηκε μαζί μας τη συνταγή, ώστε να μπορέσουμε να φτιάξουμε και εμείς τα δικά μας νηστίσιμα μελομακάρονα:

Υλικά
200 γρ. ζάχαρη άχνη
250 γρ. νερό
250 γρ. ελαιόλαδο απαλό
250 γρ. σπορέλαιο
10 γρ. αμμωνία
5 γρ. μαγειρική σόδα
30 γρ. κονιάκ
30 γρ. μέλι
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1/3 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
2 κουτ. γλυκού κανέλα
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
230 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

Για το σιρόπι
600 γρ. νερό
600 γρ. ζάχαρη
300 γρ. μέλι θυμαρίσιο
χυμό από μισό λεμόνι
1 ξύλο κανέλα
1 φλούδα λεμόνι

Για το σερβίρισμα
ψιλοκομμένο καρύδι
λίγο μέλι χλιαρό (αραιό)

Εκτέλεση
Για το σιρόπι: Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι για να κρυώσει. Σε αυτή τη συνταγή σιροπιάζουμε τα ζεστά μελομακάρονα με το κρύο σιρόπι. Βράζουμε ζάχαρη με νερό χυμό φλούδα και κανέλα για 4-5′ .αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Για τα μελομακάρονα: Σε μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και αφήνουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι εκτός. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με σύρμα να λιώσει η ζάχαρη και αναμιχθούν καλά. Ρίχνουμε το σιμιγδάλι στο αλεύρι και τα ανακατεύουμε με κουτάλι. Προσθέτουμε στα υγρά υλικά λίγο λίγο το αλεύρι-σιμιγδάλι ανακατεύοντας να σχηματιστεί ζύμη. Η υφή της ζύμης πρέπει να είναι απαλή, λαδερή και εύπλαστη. Παίρνουμε κομμάτια ζύμης 35-40 γραμ και πλάθουμε μελομακάρονα.

Ο πιο ωραίος τρόπος είναι να πάρετε σίτα και να ακουμπάτε επάνω τη ζύμη να κάνει σχέδιο. Με τα δάχτυλα τραβάμε τη ζύμη να ξεκολλήσει από τη σίτα σχηματίζοντας κενό από κάτω. Αυτό βοηθάει στο να σιροπιαστούν σωστά τα μελομακάρονα με σιμιγδάλι γιατί δημιουργείται κύλωμα από κάτω. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες αραιά μεταξύ τους, με την ένωση πάντα προς τα κάτω. Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα, για περίπου 30′ να ροδίσουν. Είναι σωστό να τα πλάσετε και να φουρνίσετε ταυτόχρονα και τις 3 λαμαρίνες.

Αφού ψηθούν, τα μαζεύουμε όλα σε μια μεγάλη λαμαρίνα το ένα κοντά κοντά με το άλλο. Να μην υπάρχουν κενά ανάμεσά τους. Όπως είναι καυτά, τα περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε να σταθούν 4-5′ να ποτίσουν και τα αναποδογυρίζουμε προσεκτικά, να ρουφήξουν κι από την άλλη πλευρά.

Τα βγάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε ψιλοκομμένο καρύδι. Περιχύνουμε με λίγο μέλι στην πιατέλα.

VIA

Όλη η επικαιρότητα