Αρθρογραφία

Η σύνοδος των 28

i_synodos_ton_28.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ίσως είναι η πρώτη φορά τα τελευταία μνημονιακά χρόνια που ανακοινωθέν της συνόδου των 28 της ΕΕ, είναι τόσο θετικό υπέρ της χώρας μας και τόσο πολύ κοντά στις θέσεις μας, όπως το προχθεσινό, με αφορμή το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, που για την χώρα μας τουλάχιστον τείνει να καταστεί μέγα πρόβλημα.

Ασφαλώς ο ανακοινωθέν είναι και υπέρ της Τουρκίας και ευτυχώς που είναι έτσι, γιατί η Τουρκία είναι η πρώτη χώρα που υφίσταται το βάρος των προσφύγων, είναι μία χώρα υποψήφια για μέλος της ΕΕ και συνεπώς η Ευρώπη των κρατών, πιθανόν δε και των λαών οφείλει να συμπαρασταθεί.

Ο περίφημος δυτικός διάδρομος μέσω της χώρας μας, φαίνεται πως αναθεωρείται, πολύ δε πιθανόν να σταματήσει η χώρα μας να αποτελεί σταθμό μετεπιβίβασης των προσφύγων, ίσως και των μεταναστών, αφού οι άνθρωποι αυτού, σε καμία περίπτωση μέχρι τώρα δεν έφυγαν από τις εστίες τους με προορισμό την Ελλάδα, αλλά τις βόρειες χώρες της Ευρώπης, μέσω Ελλάδας.

Φαίνεται πως το κλείσιμο και ο έλεγχος των βόρειων συνόρων μας, που αρχικά θεωρήθηκε ακόμη και εχθρική πράξη εναντίον μας, αποδίδει τα επιθυμητά αποτελέσματα για τις βόρειες χώρες-διόδους των προσφύγων προς τους προορισμούς τους, αλλά και για την χώρα μας που μπορεί να σταματήσει να αποτελεί ένα απέραντο hotspot .

Ακόμη και το κυριότερο, φαίνεται πως η Κυβέρνηση κατάλαβε την σοβαρότητα της κατάστασης εξ αιτίας του προσφυγικού και μεταναστευτικού, κατάλαβε ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν έρχονται για να λιάζονται στην Αθήνα και στην Ειδομένη, αλλά απλά θέλουν να περάσουν την Βαλκανική δίοδο με προορισμό την Βόρεια Ευρώπη.

Και αφού συμβαίνει έτσι, μάλλον δεν υπάρχει και λόγος εισόδου στην χώρα μας, αλλά θα μπορούσαν να φεύγουν κατευθείαν από την Συρία ή έστω από την Τουρκία, και φαίνεται πως τούτο έγινε πλέον κατανοητό ,πιθανόν δε, το πιθανότερο ίσως, σε πολύ σύντομο διάστημα θα προτιμηθεί άλλος διάδρομος, αεροπορικός μάλλον από Τουρκία ή Συρία προς τους βόρειους προορισμούς.

Αρα λοιπόν καλώς προχωράει η διαδικασία φύλαξης των συνόρων μας στο Αιγαίο, με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και καλώς πράττει η Τουρκία που ζητάει το ίδιο για τα δικά της σύνορα με την Συρία, αφού και εμείς και οι γείτονές μας και σύμμαχοι εξ ανατολών, απλά είμαστε σταθμός μετεπιβίβασης ,με τόσο προβλήματα ιδιαίτερα εμείς, από την εφαρμογή των «σκισμένων» μνημονίων και την μέχρι τώρα ανυπαρξία σοβαρής πολιτικής.

Όλη η επικαιρότητα