Γεύσεις

Η συνταγή του αμερικανικού eggnοg είναι ότι πιο χριστουγεννιάτικο έχεις πιει!

Ακούστε το άρθρο

Το eggnog είναι ένα όχι τόσο διαδεδομένο ρόφημα στην Ελλάδα και πραγματικά απορούμε γιατί. 

Παρόλο που το ανακάλυψαν οι Άγγλοι, κάπου στον Μεσαίωνα, το eggnog βρίσκεται στα αμερικανικά και κανεδέζικα έθιμα και δεν λείπει από κανένα τραπέζι στις χριστουγεννιάτικες γιορτές. Τα υλικά του απολαυστικού χριστουγεννιάτικου ροφήματος θα ερεθίσουν τους γευστικούς σου κάλυκες και σίγουρα δεν θα μπορέσεις να αρκεστείς σε μία μόνο γουλιά.

Throwback στην Αγγλία

Πάμε πίσω στην εποχή του Μεσσαίωνα στην Αγγλία, όπου δημιουργήθηκε για πρώτη φορά η συνταγή, όταν οι μοναχοί γνώρισαν τα μπαχαρικά μέσω των Σταυροφοριών και προσπάθησαν να τα εντάξουν στο καθημερινή τους διατροφή. Ποτό (ουίσκι κυρίως), χτυπημένα αβγά και γάλα, μαζί με τα μπαχαρικά. Αυτή ήταν η πρώτη έκδοση! Στη συνέχεια, μετονομάστηκε σε αριστοκρατικό ρόφημα που φτιαχνόταν από αυγά, γάλα και κρασί και το απολάμβαναν μόνο οι πλούσιοι που διέθεταν υποστατικά με ζώα, μιας και τότε στην Αγγλία ο μέσος κάτοικος της πόλης σπάνια έβλεπε γάλα. Βεβαία ακόμα κι αν έβλεπε, ένα είναι σίγουρο ότι δεν θα έφτιαχνε eggnog.

Άφιξη στις Η.Π.Α

H συνταγή φτάνει στις αντλαντικές ακτές  με τις ατέλειωτες φάρμες, όπου το bourbon αντικαθιστά το κρασί. Ήταν, λένε, το αγαπημένο του G.Washington που έφτιαχνε τη δική του συνταγή με bourbon, sherry και ρούμι. Μια αρκετά θαρραλέα επιλογή ! Στο Πουέρτο Ρίκο προστίθεται το ρούμι και ονομάζεται “coquito” και στο Μεξικό “rompope”. Στο Περού οι γιορτές είναι συνώνυμο με το “biblia con pisco”, όπου pisco είναι το περουβιάνικο μπράντυ. Τέλος στη Γερμανία κάνουν την “biersoppeνa” βάζοντας μπύρα.

Η απλή συνταγή στη σύγχρονη εποχή

Back In Time For Dinner Christmas GIF by CBC - Find & Share on GIPHY

Το eggnog έχει ως βάση του το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τα αυγά. Έχει αρώματα βανίλιας και κανέλας και μπορείς να στάξεις λίγες σταγόνες από αρωματισμένο ποτό.

Υλικά:

5-6 αβγά

4 κ.γ ζάχαρη

1/2 κ.γ μοσχοκάρυδο

1 βανίλια

1/2 λίτρο φρέσκια κρέμα γάλακτος

200ml κονιάκ

Γαρνίρισμα: 

Κανέλα

Μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση: 

Πέρα από ένα καλό κονιάκ, η μεγαλύτερη παγίδα της συνταγής κρύβεται στο μοσχοκάρυδο. Θα χτυπήσεις τα αβγά σε ένα μπολ μέχρι να αφρατέψουν – αν έχεις μιξεράκι ακόμα καλύτερα. Θα προσθέσεις τη ζάχαρη μαζί με το μοσχοκάρυδο και τη βανίλια. Συνεχίζεις το χτύπημα μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο. Προσθέτεις τη φρέσκια κρέμα και το κονιάκ – αν θες να έχει λίγο έντονη γεύση, πρόσθεσε και 100ml Captain Morgan. Όσο προσθέτεις τα παραπάνω στο μείγμα, ανακατεύεις. Στη συνέχεια ζέστανε το μείγμα σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για 3 με 5 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο, μπορείς να το σερβίρεις σε ποτήρι, μπολ ή ακόμα και σε σφηνάκι. Γαρνίρεις με κανέλα και λίγο μοσχοκάρυδο.

@delish

Καλή απόλαυση!

via

Όλη η επικαιρότητα