Αρθρογραφία

Η θετική ψυχολογία των πολιτών…

editorial_foto.jpg
Ακούστε το άρθρο

Μπροστά σε μια εξαιρετικά δύσκολη ημέρα διαπραγμάτευσης όπως η σημερινή, οι πολίτες δείχνουν να εμπιστεύονται τούτη την κυβέρνηση και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερο πλέον βαθμό, από τα ποσοστά των πρόσφατων εκλογών.

Τα προεκλογικά διλήμματα έχουν εξασθενίσει σημαντικά, υποχωρούν τα αισθήματα φόβου και ανησυχίας και πολλοί είναι εκείνοι που προσδοκούν ότι θα βελτιωθεί ο τομέας της οικονομίας.

Σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση της Κάπα Research που έγινε για λογαριασμό του χθεσινού «Βήματος» κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στην Ευρώπη το 60,6% αντιμετωπίζει θετικά τις ενέργειες της νέας κυβέρνησης ενώ το 37,1% την αποδοκιμάζει.

Αισιόδοξοι εξ άλλου εμφανίζονται όσοι συμμετείχαν στην έρευνα για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές μας. Ειδικότερα το 48,1% πιστεύει ότι οι διαβουλεύσεις θα ολοκληρωθούν με επιτυχία για την Ελλάδα. Ωστόσο το 51,1% εξακολουθεί να ανησυχεί και σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι απαισιόδοξο.

Να σημειωθεί εδώ, ότι το τελευταίο ποσοστό ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο σε προηγούμενες έρευνες καθώς υπήρχε έντονη ανησυχία στην κοινή γνώμη και κλίμα αβεβαιότητας. Όμως, μετά τις προγραμματικές δηλώσεις και την έναρξη των επαφών στις Βρυξέλλες η ψυχολογία βελτιώθηκε αισθητά και η ελπίδα αναπτερώθηκε!

Βάσει της ίδιας δημοσκόπησης πάντως, οι πολίτες θεωρούν ότι μετά από δώδεκα μήνες η κατάσταση της οικονομίας θα είναι κάπως καλύτερη (46,8%), με ένα ποσοστό 21,3% να κρίνει ότι θα παραμείνει ίδια και μόλις το 10,5% θεωρεί ότι θα είναι λίγο χειρότερη…

Αξιοπρόσεχτη στο μεταξύ είναι και η απάντηση που δίνουν για να περιγράψουν με συναισθήματα την κυβέρνηση Τσίπρα. Η πλειοψηφία (62,5%) χρησιμοποιεί τη λέξη «ελπίδα», το 21,8% τη λέξη «υπερηφάνεια», το 34% προτιμά τη λέξη «ανησυχία» ενώ το 14,6% επικαλείται τη λέξη «φόβος».

Χωρίς εκπλήξεις ήταν πάντως η απάντηση για το νόμισμα. Το 68,4% δηλώνει ότι επιθυμεί να παραμείνουμε στο ευρώ και το 25,3% να επιστρέψουμε στη δραχμή. Δείγμα του ευρωπαϊκού προσανατολισμού που διαθέτουν ακόμη οι Έλληνες.

Στο μεταξύ όπως ήταν αναμενόμενο βελτιώθηκε και η δημοτικότητα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Το 53,7% θεωρεί ότι θα είναι καλύτερος κυβερνήτης της χώρας από τους προκατόχους του στο διάστημα της τελευταίας εικοσαετίας και το 34,6% ότι θα είναι χειρότερος.

Οι θετικές εκτιμήσεις τέλος για τα μέλη της κυβέρνησης έχουν στην πρώτη θέση τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη (70,7%) που θεωρείται και η… ήρεμη δύναμη του κυβ. σχήματος σε μικρή απόσταση από τον «σταρ» υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Ακολουθούν ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο κυβ. εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο υπουργός Ανάπτυξης Γ. Σταθάκης και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Όλη η επικαιρότητα