Αρθρογραφία

Η Τουρκία δεν αποτελεί αξιόπιστο εταίρο

kyrtsos.jpg
Ακούστε το άρθρο

Μάταια ελπίζουν οι Ευρωπαίοι εταίροι σε περιορισμό των προσφυγικών ροών μέσω της ανάπτυξης της συνεργασίας με την Άγκυρα. Η κατάρριψη ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στον εναέριο χώρο της Συρίας ενισχύει την άποψη ότι η Τουρκία δεν αποτελεί αξιόπιστο εταίρο. Σε όλα τα μεγάλα ζητήματα εφαρμόζει τη δική της πολιτική αγνοώντας προκλητικά τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα των συμμάχων της και όσων συνεργάζονται με αυτή.

Αρνητικά προηγούμενα

Η Τουρκία δεν εφάρμοσε το εμπάργκο, που αποφασίστηκε σε επίπεδο ΟΗΕ, εναντίον του Ιράν, την περίοδο κατά την οποία η Τεχεράνη προσπαθούσε να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο αθετώντας τις διεθνείς υποχρεώσεις της.

Μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι της Τουρκίας βοήθησαν το Ιράν να παρακάμψει το διεθνές εμπάργκο και αποκόμισαν αμύθητα κέρδη. Κυβερνητικά σκάνδαλα στα οποία ενεπλάκη ο Ερντογάν- με τους συγγενείς του να κρατάνε στις ντουλάπες του σπιτιού τους δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά- συνδέονται με το σπάσιμο του εμπάργκο.

Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα της μεθοδολογίας της Άγκυρας είναι η άρνησή της να εφαρμόσει τις οικονομικές κυρώσεις, που αποφάσισαν η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, σε βάρος της Ρωσίας για την κατάληψη της Κριμαίας και την αποσταθεροποίηση της ανατολικής Ουκρανίας. Αν και η Τουρκία θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ προτίμησε να κερδοσκοπήσει σε βάρος άλλων χωρών μελών της Συμμαχίας, όπως είναι η Ελλάδα η οποία έχασε μια σημαντική αγορά για τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων εξαιτίας των αντίμετρων που εφάρμοσε η Ρωσία για τις οικονομικές κυρώσεις που της επιβλήθηκαν. Έτσι η Ελλάδα πλήρωσε τη σύγκρουση ΕΕ και ΝΑΤΟ με τη Ρωσία ενώ η Τουρκία έβγαλε λεφτά και από αυτή την υπόθεση.

Κίνδυνος αντιποίνων

Καταρρίπτοντας το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος η Τουρκία αποδυνάμωσε την προβληματική συμμαχία των χωρών που μάχονται κατά του ισλαμικού κράτους. Απέδειξε στην πράξη ότι δεν την ενδιαφέρει τόσο η εξουδετέρωση του ισλαμικού κράτους όσο ο επηρεασμός των εξελίξεων στη Συρία προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα δικά της συμφέροντα σε βάρος του κοινού σκοπού.

Δεν επιθυμεί την στρατιωτική ήττα του ισλαμικού κράτους για να μην επικρατήσουν σε μεγάλες περιοχές της Συρίας οι Κούρδοι και θελήσουν στη συνέχεια να δημιουργήσουν Κουρδικό κράτος το οποίο θα συμπεριλάβει εδάφη της Συρίας, του Ιράκ και φυσικά της Τουρκίας. Επιθυμούν επίσης την ενίσχυση των αντικαθεστωτικών δυνάμεων της Συρίας που επηρεάζονται ή και ελέγχονται από την Τουρκία και τις οποίες έχει βάλει στο στόχαστρο η ρωσική πολεμική αεροπορία στην προσπάθειά της να σταθεροποιήσει το καθεστώς του Άσαντ και να αξιοποιήσει τις στρατιωτικές του δυνάμεις κατά του ισλαμικού κράτους.

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η Τουρκία άδειασε, στο θέμα της Κριμαίας και της Ουκρανίας, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ υπέρ της Ρωσίας  για να στραφεί στη συνέχεια εναντίον της με ένα προβοκατόρικο τρόπο που μπορεί να οδηγήσει στη διάλυση της προβληματικής διεθνούς συμμαχίας κατά του ισλαμικού κράτους.

Σε αυτή την Τουρκία απευθύνεται η ΕΕ των 28 θεωρώντας ότι αν ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του προέδρου Ερντογάν θα περιοριστεί ο αριθμός των προσφύγων-μεταναστών που εισέρχονται στην ΕΕ μέσω Τουρκίας. Η ευρωτουρκική σύνοδος κορυφής που θα πραγματοποιηθεί αυτή την Κυριακή αποτελεί μνημείο ευρωπαϊκής πολιτικής αφέλειας και επιβεβαιώνει τη διπλωματική ανυπαρξία της κυβέρνησης Τσίπρα. 

Όλη η επικαιρότητα