Οικονομία

Οι τράπεζες εξετάζουν ποιες χρεώσεις θα πάρουν πίσω και ποιες θα εφαρμόσουν

Ακούστε το άρθρο

Να πάρουν πίσω τις χρεώσεις σε καθημερινές συναλλαγές δεσμεύτηκαν οι τραπεζίτες, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε το αίτημά τους, για αύξηση των προμηθειών. Είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία συμμετείχε ο πρωθυπουργός και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

«Έχετε αναγγείλει αυξήσεις. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Είναι εξαιρετικά αρνητικό. Δεν δικαιολογούνται οι αυξήσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους τραπεζίτες, με τους εκπροσώπους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να απαντούν: «Στόχος είναι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, στις οποίες οι τράπεζες έχουν επενδύσει ιδιαίτερα».

Οι τραπεζικές συναλλαγές κοστίζουν πλέον ακριβά. Αν κάποιος χάσει την κάρτα του ή του την κλέψουν θα χρεωθεί 6 ευρώ για την επανέκδοση. Αν κάποιος ξεχάσει το pin του, τότε οι τράπεζες θα ζητήσουν προμήθεια 3,5 ευρώ για να του δώσουν νέο. Μάλιστα, μεγάλη συστημική τράπεζα χρεώνει τους πελάτες της 0,15 ευρώ, αν ζητήσουν ενημέρωση των τελευταίων κινήσεων μέσω ΑΤΜ.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών, Γιάννης Βασιλόπουλος, μιλώντας στο OPEN, αναφέρει: «Με τον τρόπο τους μας παίρνουν διάφορες χρεώσεις, οι οποίες μπορεί θεωρητικά να είναι μικρές εκείνη τη στιγμή, τα 0,10 ευρώ, στα 3 ευρώ, αλλά αν τις βάλεις αθροιστικά σε ένα χρόνο, σαφώς μαζεύονται».

Οι τράπεζες αναμένεται να εξειδικεύσουν το απόγευμα της Παρασκευής, ποιες χρεώσεις θα ακυρώσουν, αλλά και σε ποιες δεν θα κάνουν αυξήσεις. Οι αυξήσεις των χρεώσεων για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές πρέπει να θεωρούνται δεδομένες.

via

Όλη η επικαιρότητα