Ηλεία

Οι τρεις δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας για το Νοσοκομείο Αμαλιάδας: Δεν κλείνει, προσλήψεις εν καιρώ, ξεμπλοκάρισμα «νέας» πτέρυγας

Ακούστε το άρθρο

Σε πέντε σελίδες του προσωπικού μπλοκ ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κατέγραψε τα προβλήματα και τις προτάσεις που επισήμαναν και κατέθεσαν πρόσωπα που γνωρίζουν τα προβλήματα του Νοσοκομείου Αμαλιάδας και στο τέλος με ειλικρίνεια δεσμεύτηκε σε βάθος χρόνου να επιλύσει κάποια από τα προβλήματα αυτά λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κοιτάξτε, τώρα για να είμαστε ειλικρινείς οι επισκέψεις των υπουργών δεν λύνουν τα προβλήματα.»

Πάντως ο στόχος του Υπουργείου για την Νοσηλευτική μονάδα Αμαλιάδας συμπυκνώνεται στην φράση του υπουργού: «Υπάρχει η δυνατότητα αυτή η μονάδα στο επόμενο διάστημα να έχει μια πιο ευοίωνη προοπτική, να μπορέσουμε να στηρίξουμε ορισμένα τμήματα κρίσιμης σημασίας και οι πολίτες της περιοχής να αισθάνονται  την ασφάλεια που παρέχει ένα κομμάτι αξιόπιστο του δημόσιου συστήματος υγείας »

Ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις

Ο υπουργός κ Ανδρέας Ξανθός, με την παρουσία του βουλευτή κ. Μάκη Μπαλαούρα και του πρ. γεν. γραμματέα υπ. Ναυτιλίας κ Διονυσίου Καλαματιανού,  άκουσε τις τοποθετήσεις και τις προτάσεις όλων όσοι επιθυμούσαν να μιλήσουν για το νοσοκομείο: τον δήμαρχο Χρήστο Χριστοδουλόπουλο που αναφέρθηκε στα σημαντικά προβλήματα όπως μετακινήσεις γιατρών στο νοσοκομείο Πύργου, τις απουσίες ειδικοτήτων και τη «νέα» Πτέρυγα, τον πρόεδρο του ΙΣΑ κ. Κώστα Τσαούση, τον αντιδήμαρχο και γιατρό Σπύρο Τζουλέκη, τον πρώην δήμαρχο και καρδιολόγο κ. Γιάννη Λυμπέρη, τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Νίκο Σαψάλη, την αντιπρόεδρο των εργαζομένων κ. Αλεξία Κοτσαύτη, την συντονίστρια του Δικτύου Μαιών, γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων οι οποίοι έκαναν σωστές επισημάνσεις αφού βιώνουν εκ των έσω τις ελλείψεις, την εκπρόσωπο του νοσηλευτικού προσωπικού, τον εκπρόσωπο της ΠΟΕΔΗΝ κ.α.

Ενδιαφέρουσες φυσικά οι τοποθετήσεις του διοικητή του νοσοκομείου κ. Γιάννη Λέντζα, του γεν. γραμματέα του Υπ. Υγείας κ. Γιώργου Γιαννόπουλου και του διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Παναγιώτη Νικολόπουλου.

Ήταν μια πραγματικά ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον υπουργό ο οποίο επί δίωρο άκουγε και σημείωνε «γεμίζοντας» πέντε σελίδες από το μπλόκ σημειώσεων που είχε μπροστά του.

Ο υπουργός μετά τις τοποθετήσεις σηκώθηκε όρθιος και κοιτώντας στα μάτια τους γιατρούς συναδέλφους του και τους εκπροσώπους της τοπικής Αυτοδιοίκησης είπε:

«Οι επισκέψεις δεν λύνουν προβλήματα»

“Για να είμαστε ειλικρινείς, οι επισκέψεις των υπουργών δεν λύνουν τα προβλήματα. Έχουν αξία γιατί μας δίνουν την  δυνατότητα να διαμορφώσουμε μια πιο αντικειμενική και επικαιροποιημένη εικόνα για την κατάσταση και να πάρουμε υπόψη μας στο σχεδιασμό αυτά τα θέματα που και εσείς αναδεικνύετε.

Όχι αυτονόμηση

«Προφανώς εδώ έχουμε μια δομή που είναι  σε μια παρατεινόμενη δυσκολία. Το θέμα είναι να βρούμε μια ισορροπία που θα διασφαλίζει και την λειτουργικότητα αυτής της δομής  στην  αξιοπρεπή στελέχωση των βασικών τμημάτων  και κλινικών και άρα και την ποιότητα της φροντίδας  προς τον κόσμο από τη μια και πως αυτό θα είναι σε μια συνέργεια και συμπληρωματική λειτουργία με το αντικειμενικά μεγάλο  και νοσοκομείο αναφοράς  που είναι το Νοσοκομείο του Πύργου, με το οποίο αποκλείεται αποσύνδεση. Αυτή η εικόνα των αντιπαλοτήτων και των διαγκωνισμών , είναι μια εικόνα που βλέπουμε σε πολλούς νομούς της χώρας».

Χωροταξική ανάπτυξη δομών

«Επίσης είναι σαφές ότι αυτές οι δομές δεν έγιναν  με κάποιο σοβαρό σχέδιο. Νομίζω ότι τώρα οφείλουμε και αυτό κάνουμε αυτή την περίοδο , να διασφαλίσουμε την αξιοπρεπή  λειτουργία και βεβαίως μετά με ένα σοβαρό τρόπο  να πάμε σε ένα σχέδιο χωροταξικής ανάπτυξης  των δομών σε όλο το σύστημα υγείας  το οποίο θα βασίζεται στα νέα πληθυσμιακά επιδημιολογικά και συγκοινωνιακά δεδομένα τα οποία έχουν αλλάξει. Δεν είμαστε όμως έτοιμοι αυτή τη στιγμή να μπούμε σε αυτή τη συζήτηση. Διότι αυτή την τριετία που πέρασε, δώσαμε μια μάχη επιβίωσης, η οποία δεν ήταν ούτε δεδομένη , ούτε αυτονόητη , ούτε καθόλου εύκολη υπόθεση. Και απαντώντας στον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου ότι κανένας δεν παίρνει την πολιτική ευθύνη να κλείσει ένα νοσοκομείο, σας πληροφορώ ότι έκλεισαν ένδεκα νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα την περασμένη περίοδο!»

«Δεν κλείνει το νοσοκομείο»

«Τελειώνουμε την συζήτηση περί κλεισίματος δομών , περί συγχωνεύσεων , περί καταργήσεων οργανικών θέσεων, περί διαθεσιμοτήτων, περί απολύσεων και λοιπά. Πιστεύω ότι αυτό που μπορούμε να δεσμευτούμε σήμερα είναι ότι πρώτον, κλείνουμε την συζήτηση περί απαξίωσης, εγκατάλειψης, κατάρρευσης  του νοσοκομείου Αμαλιάδος»

«Αδύνατον μαζικές προσλήψεις»

« Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τη μια μέρα στην άλλη μπορούμε να έχουμε ένα πλήρες στελεχωμένο Νοσοκομείο στην Αμαλιάδα αλλά και πουθενά αλλού στη χώρα. Αυτό το αίτημα μόνιμες μαζικές προσλήψεις  κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων  όποιος το διατυπώνει ως αίτημα καλά κάνει  και το διατυπώνει ως διεκδίκηση αλλά από την άποψη του ρεαλισμού είναι αδύνατο διότι η χώρα δεν έχει αυτή τη δυνατότητα. Δεν φθάνουν βέβαια οι θέσεις που έχουμε προκηρύξει και για  το λόγο αυτό αξιοποιούμε ο θεσμό των επικουρικών γιατρών και λοιπού επικουρικού προσωπικού».

«Να δούμε το όριο πιστώσεων»

«Κρατάω αυτό που είπε ο διοικητής του νοσοκομείου ότι είναι χαμηλό το όριο πιστώσεων και πρέπει να δούμε πως μπορούμε να κάνουμε μια διορθωτική κίνηση που θα επιτρέψει να πάρετε ακόμη δύο-τρεις επικουρικούς ιατρούς, να καλύψουμε κάποια κενά γιατί καθυστερεί δυστυχώς η πρόσληψη μόνιμων γιατρών.

Υπάρχουν οι χαμηλοί μισθοί και ο μεγάλος ανταγωνιστής μας είναι τα συστήματα υγείας των άλλων ευρωπαϊκών χωρών που δίνουν τετραπλάσιους μισθούς  σε σχέση με την Ελλάδα και υπάρχει ένα τεράστιο brain drain αφού έχουν φύγει 18.000 γιατροί και αυτός είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο δεν καλύπτονται οι θέσεις»

 Η «νέα» Πτέρυγα

«Εδώ επίσης έχουμε μια πολύ μεγάλη εκκρεμότητα που είναι η νέα πτέρυγα. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Από την άποψη της χρηματοδότησης  των συμπληρωματικών εργασιών  δεν υπάρχει πρόβλημα. Από το ΠΔΕ του Υπουργείου  μπορούμε να διασφαλίσουμε  αυτό το κονδύλι του απαιτείται αφού το δούμε με αντικειμενικούς όρους. Το πρόβλημα είναι η απεμπλοκή από τις νομικές περιπλοκές. Θα κάνω μια προσπάθεια σε συνεννόηση με την ΥΠΕ και τις τεχνικές  και νομικές υπηρεσίες του Υπουργείου  να δούμε πως θα το ξεμπλοκάρουμε. Είναι ντροπή πραγματικά και δεν περιποιεί τιμή για κανέναν, ανεξάρτητα το πώς φθάσαμε ως εδώ, να έχουμε ένα ετοιμοπαράδοτο κτίριο και να μην μπορούμε να το λειτουργήσουμε»

Σε βάθος χρόνου προσλήψεις

«Το τρίτο είναι το θέμα των επειγόντων αναγκών  κυρίως σε ιατρικές ειδικότητες. Προκηρύξαμε αυτές τις 768 θέσεις  πριν από λίγες μέρες, έχουμε άλλο ένα υπόλοιπο περίπου 750 θέσεων μονίμων ιατρών που θα τις προκηρύξουμε μέχρι τον Ιούνιο.  Ένα μεγάλο μέρος από αυτές θα αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα, δηλαδή τα Κέντρα Υγείας. Νομίζω όμως ότι μέσα εκεί χωρά και ένα κομμάτι επειγουσών αναγκών  στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας. Και νομίζω ότι τα νοσοκομεία που έχουν μια χρόνια υποστελέχωση και μάλιστα σε βασικές ειδικότητες, αναισθησιολόγος, καρδιολόγος, χειρουργός, πρέπει να δοθεί μια προτεραιότητα. Δεν μπορούμε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες και όλα τα κενά ταυτόχρονα και με τον ίδιο τρόπο σε όλη τη χώρα».

Τέλος για το Δίκτυο Μαιών ο υπουργός τόνισε ότι στο νέο νομοσχέδιο υπάρχει διάταξη για τις μαίες που σημαίνει ότι το έργο τους αναγνωρίζεται και στηρίζεται.

Υπόμνημα Σωματείου Εργαζομένων

Η αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων κ. Αλεξία Κοτσαύτη πήρε το λόγο και αναφέρθηκε στα σημαντικότερα προβλήματα του Νοσοκομείου. Μάλιστα κατέθεσε και σχετικό υπόμνημα.

Η κ. Κοτσαύτη είπε μεταξύ άλλων: « Διεκδικούμε λήψη απόφασης για κατάρτιση και κάλυψη εφημεριακού προγράμματος τουλάχιστον 12 ημερών το μήνα, με παραμονή των μονίμων ιατρών της Μονάδας ΟΧΙ στον Πύργο αλλά στην Αμαλιάδα. Εδώ κρίνεται σημαντικό να αναφερθεί ότι παρότι το τελευταίο έτος έχουν προσληφθεί δύο μόνιμοι Παθολόγοι Επιμελητές Β΄, εκ των οποίων ο ένας δεν προσήλθε ΠΟΤΕ στη Ν.Μ. Αμαλιάδας, παρά μόνο την ημέρα της ορκωμοσίας του, εδώ και μήνες και δεύτερος Παθολόγος μεταβαίνει στον Πύργο για να πραγματοποιήσει εφημερίες! Αντιλαμβάνεστε την αποδυνάμωση της Μονάδας μας, όταν έχει φτάσει σε επίπεδο επτά εφημεριών μηνιαίως, λόγω κάλυψης αναγκών άλλου Νοσηλευτικού Ιδρύματος. Το τελευταίο διάστημα, παρατηρήθηκε και άλλη μετάβαση στον Πύργο, αυτή τη φορά Χειρουργού, για την κάλυψη εφημεριών (στον Πύργο υπηρετούν επτά Χειρουργοί!). Τα ανωτέρω γεγονότα, σε συνδυασμό με τις κενές ιατρικές θέσεις του οργανισμού, από τις 42 θέσεις, καλυμμένες είναι μόνο οι 20, εκ των οποίων οι 3 είναι πλήρως μετακινημένοι στον Πύργο, δημιουργούν σε όλους τους εργαζόμενους και τον πληθυσμό της ευρύτερης περιοχής, προβληματισμό και ανασφάλεια»

Όλη η επικαιρότητα