Αρθρογραφία

Η «βιομηχανία» προκαταβολής προστίμων…

editorial.jpg
Ακούστε το άρθρο

Η επιβολή προστίμων για φορολογικές παραβάσεις, ακόμα και αν αυτές αποδειχτούν στη συνέχεια ως μη γενόμενες, έχει προκαλέσει την εύλογη αγανάκτηση επαγγελματιών της περιοχής μας, πολλοί εκ των οποίων, έχουν περιέλθει σε μια απίστευτη δίνη προβλημάτων η οποία «βρίσκει» τα αρχικά αίτιά της στους γνωστούς και πολυσυζητημένους ελέγχους επί των παλαιότερων οικονομικών του Δήμου Πύργου.

Και μπορεί οι συγκεκριμένοι επιτηδευματίες και έμποροι να επισημαίνονται σήμερα λόγω της ατυχούς συγκυρίας του ανωτέρω γεγονότος, ωστόσο, υπάρχουν και αρκετοί περισσότεροι, που εισήλθαν στο «εξοντωτικό» αδιέξοδο μιας επώδυνης προ – πληρωμής από τη σχετική διάταξη ενός φορολογικού «παραλογισμού…».

Πρόκειται για ένα απολύτως σοβαρό θέμα, καθώς σύμφωνα με τις καταγγελίες των ανθρώπων αυτών αναγκάζονται να καταβάλουν το 50% του αμφισβητούμενου  προστίμου που τους έχει επιβληθεί για να έχουν την δυνατότητα να προσφύγουν στα Διοικητικά Δικαστήρια, αναζητώντας τη δικαίωσή τους!

Αξιοσημείωτο είναι, ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων η «φορολογική τιμωρία» καταπέφτει όταν και αν πάρει τελικά τον δρόμο της δικαιοσύνης. Αλλά, ακόμη και τότε, ξεκινά ένας μαρτυρικός «μαραθώνιος» του αδικημένου πολίτη, ο οποίος προσπαθεί μέσα από δύσκολο και χρονοβόρο γραφειοκρατικό σύστημα, να πάρει πίσω τα χρήματά του…

Τυπικά, υπάρχει το περιθώριο, ο υπόχρεος, να καταθέσει ταυτόχρονα με την προσφυγή και αίτημα αναστολής της καταβολής εκ των προτέρων του μισού επιβαλλόμενου προστίμου. Αυτό – τουλάχιστον – θα μπορούσε να είναι το βασικό επιχείρημα υπεράσπισης του μέτρου από την φορολογική αρχή.

Μόνο που ο θιγόμενος πολίτης, θα πρέπει να  τηρεί μια σειρά από υποδεικνυόμενες προϋποθέσεις. Και εδώ ακριβώς έρχεται άλλη μια μεγάλη «υποκρισία» της κρατικής εισπρακτικής μηχανής. Τις περισσότερες εκ των προϋποθέσεων αυτών, είναι αδύνατον να τις πληροί το σύνολο σχεδόν των επαγγελματιών που επιδιώκουν διοικητικά να λύσουν τις διαφορές τους με την Εφορία.

Κάτω από έναν τέτοιο σκεπτικό, η διαδικασία επιβολής προστίμων, εξελίσσεται σε… μόνιμη επιλογή κατά τη διαδρομή της ενίσχυσης των εσόδων, που από την πλευρά τους, χρησιμοποιούνται στη δημιουργία της πλασματικής εικόνας μέχρι τώρα, περί του πρωτογενούς πλεονάσματος!

Δεν γνωρίζω αν η φορολογική – εισπρακτική πολιτική της νέας κυβέρνησης έχει κάτι στο μυαλό της για να διορθωθεί ή διαφοροποιηθεί η παραπάνω κατάσταση.

Το γεγονός όμως, ότι ταλαιπωρούνται πολλές φορές άδικα και αβασάνιστα οι συμπολίτες μας, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν από την αρχή σημαντικά ποσά, χωρίς απόδειξη παράβασης, αλλά με μια ένδειξη και μόνο αυτή, σίγουρα δεν μπορεί να μείνει αδιάφορο…

Όλη η επικαιρότητα