Αθλητισμός Μπάσκετ

Η Βραδιά των Άσσων 2019: Ο εμβληματικός αρχηγός του Παναθηναϊκού, Φραγκίσκος Αλβέρτης στον Πύργο

Ακούστε το άρθρο

Ο εμβληματικός αρχηγός του Παναθηναϊκού, Φραγκίσκος Αλβέρτης στον Πύργο!

Οι σημαίες στον αθλητισμό τείνουν προς εξαφάνιση τα τελευταία χρόνια. Ελάχιστοι, μετρημένοι στα δάχτυλα των χεριών, είναι αυτοί που επιλέγουν να παραμείνουν σε μία ομάδα σε όλη την διάρκεια της καριέρας τους και τα παραδείγματα θυμίζουν μία άλλη, σαφώς πιο ρομαντική εποχή. Ένα τέτοιο παράδειγμα αφοσίωσης και προσφοράς στην ομάδα της καρδιάς του θα έχει την χαρά να φιλοξενήσει η «Βραδιά των Άσσων 2019» στις 14 Δεκέμβρη στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή στον Πύργο.

Πριν από 29 χρόνια όταν ο Παναθηναϊκός έπαιρνε την απόφαση να ανταλλάξει τον γνωστό πολίστα Δημήτρη Σελετόπουλο με έναν 16χρονο μαθητή λυκείου που απλά είχε ταλέντο στο μακρινό σουτ, λίγοι μπορούσαν να φανταστούν τι θα ακολουθούσε.

Το όνομα Φραγκίσκος Αλβέρτης το καλοκαίρι του 1990 δεν έλεγε σχεδόν τίποτα στο ευρύ κοινό και μόνο όσοι είχαν παρακολουθήσει αγώνες μπάσκετ της Γλυφάδας μπορούσαν ίσως να έχουν μια ιδέα για την συνέχεια…

Το όνομα αυτό έμελλε να συνδεθεί «αιώνια» με τον Παναθηναϊκό και ο Φραγκίσκος Αλβέρτης να αποτελέσει σημαία για την ομάδα και τον κόσμο. Ο «Φράγκι» των «πράσινων», έγραψε τη δική του ιστορία σε 19 χρόνια καριέρας με το τριφύλλι στο στήθος, χρόνια γεμάτα διακρίσεις, τίτλους, συγκινήσεις κι επιτυχίες που τον έχουν κατατάξει στο πάνθεον της ιστορίας του ελληνικού αλλά και ευρωπαϊκού μπάσκετ. Στην καριέρα του στον Παναθηναϊκό ο Φραγκίσκος Αλβέρτης κατέκτησε 25 τίτλους, έχοντας μπει στη λίστα με τις 50 μεγαλύτερες προσωπικότητες της Ευρωλίγκας…
Μόλις τρία ήταν τα χρόνια που δεν κατάφερε να πάρει κάποιο τίτλο με τη φανέλα του Παναθηναϊκού ο Φραγκίσκος Αλβέρτης. Τα πρώτα δυο της καριέρας του στο «τριφύλλι» και η σεζόν ’93-’94. Από εκεί και πέρα, ξεκίνησε να… σαρώνει κούπες και ξέχασε να σταματήσει.

Το πρώτο τρόπαιο ήταν το Κύπελλο του 1993, ενώ ακολούθησε το ίδιο τρόπαιο το 1996 αλλά και το πρώτο ευρωπαϊκό στο Παρίσι. Το πρώτο πρωτάθλημα το πανηγύρισε ως αρχηγός το 1998, όπως συνέβη και το 1999, το 2000 και το 2001, πριν έρθει μια μίνι διακοπή κι αρχίσει το σερί από το 2003 ως το 2009.

Συνολικά ο Αλβέρτης κατέκτησε 11 πρωταθλήματα Ελλάδας, 8 Κύπελλα Ελλάδας, 5 Ευρωλίγκες και το Διηπειρωτικό του 1996, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως έχει πανηγυρίσει δυο triple crown, το 2007 και το 2009. Όπως ήταν φυσικό, με την απόσυρσή του την 1η Ιουνίου 2009, αποσύρθηκε κι η φανέλα του με τον αριθμό «4», η οποία βρίσκεται δίπλα στα λάβαρα της ομάδας στην οροφή του ΟΑΚΑ… Υπερηφάνεια για τον κόσμο του Παναθηναϊκού, δέος για τους αντιπάλους…

Ήταν 11 Οκτωβρίου του 2009 όταν ο Αλβέρτης βρέθηκε για τελευταία φορά με την αγαπημένη του φανέλα μπροστά σε 20.000 ανθρώπους. Το φιλικό με την ΤΣΣΚΑ ήταν το τέλος ενός «αιώνιου» αρχηγού και το ξεκίνημα ενός άλλου… «αιώνιου». Ήταν 4:39 πριν το τέλος της 3ης περιόδου, όταν την θέση του Φραγκίσκου Αλβέρτη θα πάρει ο Δημήτρης Διαμαντίδης. Οι μεγαλύτερες μορφές της σύγχρονης ιστορίας του Παναθηναϊκού μαζί στο παρκέ για τελευταία φορά.

Η φανέλα με τον αριθμό 4 θα ανέβει στον ουρανό, για να μείνει εκεί και να προστεθεί το ερχόμενο φθινόπωρο εκείνη με τον αριθμό 13.

Τα λόγια του ίδιου, θα είναι μια μικρή αφήγηση της τεράστιας ιστορίας του.

«Ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ ότι μπορεί ένας αθλητής να νιώσει τέτοια συναισθήματα, τέτοιες συγκινήσεις και να γνωρίσει κόσμο σαν και εσάς… Τώρα να σας πω ότι νιώθω συγκινημένος, δεν χρειάζεται… Ξέρετε πολύ καλά τι νιώθω για εσάς, για την ομάδα και πως όλοι μαζί πονάμε και χαιρόμαστε για αυτή την ομάδα. Αν μπορούσα να ξεκινήσω από την αρχή για να ανταποδώσω αυτά που μου έχετε δώσει, να ξέρετε ότι θα το έκανα αυτή τη στιγμή. Σας ευχαριστώ για όλα και να θυμάστε… Και στις χαρές και στις λύπες μαζί».

Όλη η επικαιρότητα