Η Ζαχάρω τίμησε τα παιδιά της…

4536453.png

Με μία σεμνή τελετή και με συμμετοχή συγγενών, φίλων και επισήμων τιμήθηκαν στην Ζαχάρω δύο νέοι της περιοχής, που έπεσαν στον βωμό του καθήκοντος, για την Πατρίδα και την Κοινωνία. Με επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλεως το απόγευμα της Τετάρτης 27 Ιουλίου 2016, όπου βρίκονται οι προτομές του Καταδρομέως Σπύρου Μανιάτη και της Πυροσβέστου Ιωάννας Κων. Τασσοπούλου, κλήρος και λαός της Ζαχάρως επανέφεραν στην μνήμη όλων την θυσία των δύο αυτών νέων.

Ο Σπύρος Μανιάτης υπήρξε Καταδρομέας, που έχασε τη ζωή του στην προσπάθεια ανάσχεσης της Τουρκικής εισβολής τον Ιούλιο του 1974. Ανήκε στην ομάδα των Καταδρομέων που έσπευσαν στην Επιχείρηση «Νίκη» να στηρίξουν την άμυνα της Λευκωσίας και του Αεροδρομίου της στις 22 Ιουλίου 1974, αλλά το αεροσκάφος τους (το μεταγωγικό Νορ-Άτλας) χτυπήθηκε από αντιαεροπορικό και έχασε τη ζωή του ο Μανιάτης, μαζί με όλους τους άλλους (πλην ενός). Στην ίδια περίπτωση έπεσε ηρωικά και ο Καταδρομέας Ανδρέας Αναστασόπουλος από το Χάβαρι. Η Ιωάννα Τασσοπούλου, ως Πυροσβέστης στην τρομερή φωτιά της Χίου τον Ιούλιο του 1999, χάθηκε στην ηρωική μάχη που έδινε με τις φλόγες μαζί με συναδέλφους της.  Προσέφερε τη ζωή της στην υπεράσπιση της χώρας και των συνανθρώπων της και η απώλεια της είχε συγκινήσει προ 17 ετών το Πανελλήνιο.

Την Επιμνημόσυνη δέηση τέλεσαν ο π. Ιωάννης Δέδες και ο π. Κωνσταντίνος Κωτσόπουλος εφημέριοι της Ζαχάρως, και το παρών έδωσαν επίσημοι και συνγγενείς. Ανάμεσα τους  η μητέρα της αείμνηστης Τασσπούλου κ.Αθηνά Τασσοπούλου, η αδελφή της κ. Αλεξία Τασσοπούλου, η ανιψιά του Σπύρου Μανιάτη, η Αντιδήμαρχος Ζαχάρως κ. Αθηνά Γαλάνη, ο τ. Δήμαρχος κ. Πανταζής Χρονόπουλος, ο τ. Αντιδήμαρχος κ. Ν. Χαραλαμπόπουλος, ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κρεστένων, ανθυποπυραγός κ. Νίκος Λαμπρόπουλος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ζαχάρως κ. Άγγελος Λαμπρόπουλος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολεμιστών Κύπρου 1974 Ηλείας κ. Αθανάσιος Δασκόπουλος, ο Γραμματέας του Συνδέσμου Οπλιτών Ν. Ηλείας κ. Γεώργιος Κουρκούτας, ο θείος της Τασσοπούλου κ. Φώτης Καραθανάσης, αλλά και πολλοί πολίτες από την ευρύτερη περιοχή της Ζαχάρως.