Ιατρικός Σύλλογος Πύργου – Ολυμπίας: «Να προλάβουμε την ιλαρά»

Τον κώδωνα του κινδύνου για την επαπειλούμενη επιδημία ιλαράς και στην χώρα μας, κρούει ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου, εφιστώντας την προσοχή των πολιτών, καλώντας τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα συμπτώματα και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, να το κάνουν, ακόμα και τώρα, για να προφυλαχθούν από τον πιθανό κίνδυνο νόσησες.

Λόγω εξάπλωσης του αντιεμβολιαστικού κινήματος, το τελευταίο διάστημα έχουν εκδηλωθεί σοβαρές επιδημικές εξάρσεις ιλαράς σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ρουμανία κ.α,. που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως εξήγησαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ευάγγελος Παπαγεωργίου, ο αντιπρόεδρος Νίκος Κατσαρός και ο Γεν. Γραμματέας Χρήστος Γιαννικούλης.

Τα στοιχεία

Κατά την περίοδο 2016-2017 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 14.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη και 41 θάνατοι. Στη γειτονική Ιταλία έχουν εμφανιστεί 3.300 κρούσματα με καταγραφή 2 θανάτων. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΥΥΚΑ, ενώ κατά τα προηγούμενα έτη στην Ελλάδα καταγραφόταν πολύ μικρός αριθμός σποραδικών περιστατικών ιλαράς (περίπου ένα κρούσμα ετησίως την τελευταία 3ετία), κατά το τελευταίο 4μηνο έχουν καταγραφεί 100 περιστατικά (έως 3/9/17) και ο κίνδυνος επέκτασης της νόσου στη χώρα μας είναι υπαρκτός.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Η ιλαρά είναι ιογενής λοίμωξη που οφείλεται στον ιό της ιλαράς. Διακρίνεται σε 3 στάδια της νόσου: το πρόδρομο (καραρροϊκό), το εξανθηματικό και το στάδιο της αποδρομής. Ο χρόνος επώασης είναι περίπου 7-21 μέρες.

Η ιλαρά μεταδίδεται από άτομο σε άτομο αερογενώς, με σταγονίδια και με άμεση επαφή με ρινικές ή φαρυγγικές εκκρίσεις ασθενών. Σπανιότερα, μεταδίδεται μέσω αντικειμένων προσφάτως μολυσθέντων με ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις. Ο ιός της ιλαράς μπορεί να παραμείνει σε μολυσμένες επιφάνειες και στον περιβάλλοντα χώρο (σε σταγονίδια) >2ωρο μετά την αποχώρηση του ασθενούς.

Η ιλαρά παρουσιάζει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα με ποσοστό δευτερογενούς προσβολής έως 90% μεταξύ επίνοσων ατόμων (π.χ. ατόμων που δεν έχουν ανοσοποιηθεί). Η μετάδοση γίνεται 4 μέρες πριν την έκθυση του εξανθήματος έως 4 μέρες μετά.

Η νόσος είναι πιο σοβαρή σε βρέφη και ενήλικες λόγω επιπλοκών: οξεία μέση ωτίτιδα, πνευμονία, πυρετικοί σπασμοί, εγκεφαλίτιδα και σπανιότερα διάρροια, μυοκαρδίτιδα και ηπατίτιδα.

Πρόληψη και προστασία

Τονίζεται ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της ιλαράς είναι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR), με επίτευξη υψηλού βαθμού εμβολιαστική κάλυψη στον πληθυσμό. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το εμβόλιο αυτό είναι ιδιαίτερα ασφαλές.

Υπενθυμίζεται ότι η σχολαστική τήρηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών αποτελεί τον καλύτερο τρόπο προστασίας παιδιών και ενηλίκων από τα λοιμώδη νοσήματα.

Οι κ.κ Παπαγεωργίου, Κατσαρός και Γιαννικούλης, επέστησαν ιδιαιτέρως την προσοχή στους γονείς, να ελέγξουν το βιβλιάριο υγείας των παιδιών τους και να απευθυνθούν σε παιδίατρο για τη σωστή τήρηση του προγράμματος εμβολιασμών.

Συστήνεται ο άμεσος εμβολιασμός με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Η επιδημιολογική επιτήρηση και η έγκαιρη εφαρμογή προληπτικών μέτρων (εμβολιασμοί), αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.

Έκτακτα μέτρα

Σήμερα, τα έκτακτα μέτρα που συστήνονται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών (6/9/2017)  είναι:

α) Άμεσος εμβολιασμός με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR) όλων των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων, που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που γεννήθηκαν μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου, πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά (με την μορφή μονοδύναμου ή μικτού εμβολίου MMR).

β) Έκτακτα, λόγω της επιδημικής έξαρσης ιλαράς, συστήνεται η διενέργεια της 1ης δόσης, του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών και η διενέργεια της 2ης δόσης τρεις (3) μήνες μετά την 1η δόση ή  σε περίπτωση υψηλού κινδύνου μπορεί να γίνει με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων από την 1η δόση.

Αντενδείξεις

Οι αντενδείξεις εμβολιασμού είναι απολύτως συγκεκριμένες, οι εξής:

Α) Ασθενείς με ανοσοκαταστολή. Η HIV λοίμωξη δεν αποτελεί αντένδειξη.

Β) Έγκυες. Σε επίνοσες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας θα πρέπει να δίνονται σαφείς οδηγίες να αποφύγουν την εγκυμοσύνη για τουλάχιστον ένα μήνα μετά από τον εμβολιασμό τους με MMR για τον θεωρητικό κίνδυνο πρόκλησης βλάβης στο έμβρυο.

Γ) Σε άτομα ποτ παρουσίασαν αντίδραση υπερευαισθησίας σε προηγούμενη δόση του εμβολίου στη ζελατίνη ή στη νεομυκίνη. Η αλλεργία στο αυγό δεν αποτελεί αντένδειξη.

Δ)Το εμβόλιο θα πρέπει να χορηγείται τουλάχιστον 14 ημέρες  πριν τη χορήγηση γ-σφαιρίνης ή μετάγγισης αίματος ή 3 μήνες μετά.

Δωρεάν η χορήγηση

Το εμβόλιο MMR χορηγείται δωρεάν και συνταγογραφείται για τους μεν ασφαλισμένους από όλους τους γιατρούς, για δε τους ανασφάλιστους από τους γιατρούς των δημοσίων δομών υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιδημίες μετά από ένα αρχικό αριθμό μικρών κρουσμάτων τείνουν να εξαπλώνονται με γεωμετρική πρόοδο με συνέπεια κάθε καθυστέρηση στην λήψη των απαιτούμενων μέτρων να αυξάνει εκθετικά την δυσκολία τιθάσευσής τους. Ας αναλάβει ο κάθε πολίτης τις  ευθύνες του απέναντι στον εαυτό του και κυρίως απέναντι στα παιδιά του,  καθώς θα είναι πραγματικά κρίμα να θρηνήσουμε σήμερα θύματα από μία νόσο η οποία  έχει νικηθεί από την επιστήμη εδώ και δεκαετίες.