Αρθρογραφία

Ιατρικός Τουρισμός: Πού πήγε;

Ακούστε το άρθρο

«Επωφελείται περισσότερο από όλους η γειτονική μας Τουρκία, φιλοξενώντας ένα εκατομύριο ασθενείς τουρίστες με ανοδικές κάθε χρόνο τάσεις…»

 

 

Την ώρα που εμείς μέσα στον Αύγουστο κρατάμε ακόμη κλειστά τα Ιαματικά Λουτρά του Καϊάφα από μια ανόητα δυσλειτουργική διαδικασία, σε άλλες περιοχές που έχουν ήδη λύσει τέτοιου είδους προβλήματα εδώ και κάποιες δεκαετίες, αναπτύσσεται ραγδαίως και με τα αντίστοιχα κέρδη ο εναλλακτικός ιατρικός τουρισμός!

Τριάντα και πλέον εκατομμύρια άνθρωποι, ταξιδεύουν κάθε χρόνο, συνδυάζοντας αναψυχή και ιατρική περίθαλψη, δημιουργώντας έξι φορές υψηλότερη προστιθέμενη αξία κατά μέσο όρο από την περίπτωση του κλασικού τουρισμού.

Το πιο εντυπωσιακό; Το γεγονός ότι επωφελείται περισσότερο από όλους η γειτονική μας Τουρκίαμ που παίρνει ένα πολύ μεγάλο μερίδιο, φιλοξενώντας περίπου ένα εκατομμύριο ασθενείς τουρίστες με τις τάσεις να γίνονται κάθε φορά περισσότερο ανοδικές. Αντιστρόφως ανάλογα, εμείς εδώ, έχουμε έναν Καϊάφα και δεν ξέρουμε τι να τον κάνουμε…

Χαρακτηριστικό είναι ότι, τα Κέντρα Υγείας στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιούν σήμερα το ήμισυ από τον τζίρο τους με τους ξένους, οι οποίοι αναζητούν στην εκδρομή τους και την αντίστοιχη βοήθεια. Η εξέλιξη αυτή στηρίζεται και από την ίδια την Τουρκία με κρατικά κίνητρα τέτοιων προωθητικών δράσεων.

Αρκετοί Ευρωπαίοι επισκέπτονται τη συγκεκριμένη χώρα για οφθαλμολογική περίθαλψη, οδοντιατρική θεραπεία, πλαστική χειρουργική, μεταμόσχευση μαλλιών και τεχνητή γονιμοποίηση. Πολλοί Λιβύοι και Ιρακινοί επίσης την επιλέγουν λόγω των κακών ιατρικών υπηρεσιών στις δικές τους χώρες (σημ: πρόκειται για στοιχεία παλαιότερου ρεπορτάζ της Στεφανίας Σούκη).

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί και η υποστηρικτική στάση της μεγάλης αεροπορικής εταιρίας Turkish Airlines  που παρέχει έκπτωση έως και 50% (!)  σε επιβάτες για θεραπευτικούς σκοπούς αρκεί τούτο να αποδεικνύεται μέσω των κατάλληλων δικαιολογητικών.

Όλα τα παραπάνω δίνουν σαφώς το δικαίωμα σε μια χώρα που ακόμη δεν χαρακτηρίζεται καν Ευρωπαϊκή, να στοχεύει στην αύξηση 2 εκατομμυρίων τουριστών ιατρικού σκοπού έως το 2023 με πολλές αφορολόγητες ζώνες υγειονομικής περίθαλψης…

Η Ελλάδα από την άλλη πλευρά, με συγκριτικά καλύτερες και πολύπλευρες δυνατότητες, χάνει τεράστια έσοδα ενώ συζητά και πάλι την… ανάγκη ανάπτυξης «εναλλακτικών μορφών τουρισμού» ή δεν… αδειοδοτεί εν μέσω καλοκαιριού τη λειτουργία Ιαματικών Πηγών, δηλ. και της πιο απλής διαδικασίας για την προσέγγιση μιας τέτοιας κατηγορίας διακοπών.

Και όμως. Αν είχαμε καταφέρει να προσελκύσουμε τουλάχιστον 500.000 ασθενείς τουρίστες θα μπορούσαμε να καταμετρήσουμε ένα όφελος περί των 2 δισ. ευρώ. Μεμονωμένες προσπάθειες ιδιωτών έχουν ξεκινήσει αλλά η Πολιτεία αδυνατεί να διαμορφώσει εθνική στρατηγική για να προβάλει την Ελλάδα ως ενδεδειγμένο προορισμό ιατρικού ή και ιαματικού τουρισμού και να πείσει για την ποιότητα, ασφάλεια και αξιοπιστία των υπηρεσιών της.

Προτάσεις ωστόσο για να επιτευχθεί η ενίσχυση της συγκεκριμένης κατηγορίας επισκεπτών στη χώρα μας έχουν γίνει και κρατούνται στα συρτάρια του Υπ. Τουρισμού και του Ε.Ο.Τ. ίσως και μια πενταετία χωρίς αξιοποίηση.

Ειδικότερα: Εξειδικευμένο νομοθετικό πλαίσιο, εκπαίδευση στελεχών τουρισμού στον Ιατρικό Τομέα, έκδοση ειδικής κάρτας στις αποδεδειγμένα αιτιολογημένες αιτήσεις για παροχή θεραπείας αλλοδαπών, επιδοτούμενο πρόγραμμα για σεμινάρια επαγγελματιών κλπ. Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι θα βρεθεί τώρα κάποιος να βγάλει «τις αράχνες» από πάνω τους και να τα ενεργοποιήσει.

Να μην χάσουμε άλλες «ευκαιρίες» επαναπαυόμενοι μόνο σε αυτά που συνήθως έχουμε. Σε έναν τομέα που συνεχώς πρέπει να ανησυχούμε και να αναζητούμε καινούργια πράγματα για να μην μας προσπερνούν οι εξελίξεις κινούμεθα δυστυχώς με ρυθμούς «χελώνας». Η Τουρκία δίπλα μας δίνει το παράδειγμα. Γιατί να μην την αντιγράψουμε;

Όλη η επικαιρότητα