Ηλεία

Ιατρείο Πόνου – Βελονισμού στο Νοσοκομείο Πύργου

Ακούστε το άρθρο

   Τη λειτουργία του «Ιατρείο Πόνου – Βελονισμού» από την Πέμπτη 1η Αυγούστου στη Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου, ανακοίνωσε χθες ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας Κώστας Διαμαντόπουλος και ο Αναισθησιολόγους της ΜΕΘ Αντώνης Αντωνακούδης, ο οποίος θα έχει την ευθύνη λειτουργία τους.

   Η πρόταση για την επαναλειτουργία του Ιατρείου Πόνου (σ.σ λειτούργησε κάποια χρόνια στο παρελθόν, και ανεστάλη) ανήκει στον κ.Αντωνακούδη, ο οποίος υπηρετεί ως μόνιμος γιατρός στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, τον τελευταίο χρόνο, με σχετική εκπαίδευσης και ενασχόληση με το Βελονισμό, στο παρελθόν. «Εμείς είχαμε την υποχρέωση να επεξεργαστούμε την πρόταση του κ.Αντωνακούδη και πράγματι, μετά τη θετική εισήγηση του Επιστημονικού Συμβουλίου, η λειτουργία του Ιατρείου Πόνου – Βελονισμού ξεκινά την Πέμπτη 1η Αυγούστου και θα λειτουργεί κάθε Πέμπτη, από τις 12:00 το μεσημέρι και έπειτα», είπε ο κ.Διαμαντόπουλος. Εξήγησε  πως «…η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου ιατρείου θα είναι η χρήση του βελονισμού ως συμπληρωματική θεραπευτική προσέγγιση, ενώ είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη μέθοδος χρησιμοποιείται στη Ν.Μ Πύργου».

Τι είναι ο βελονισμός

Ο Βελονισμός, όπως εξήγησε ο κ.Αντωνακούδης, είναι μια θεραπευτική προσέγγιση στον ασθενή, σχεδόν για τις περισσότερες ασθένειες, και βοηθάει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που έχει ο ασθενής.

«Γίνεται με πολύ λεπτές βελόνες, μιας χρήσεως, μπαίνουν σε συγκεκριμένα σημεία στο σώμα, ανάλογα με την περίπτωση, και δεν πονούν. Είναι μια πολύ καλή μέθοδος που εφαρμόζεται σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας και δεν έχει παρενέργειες», εξηγεί ο κ.Αντωνακούδης.

Βελονισμό μπορούν να κάνουν ασθενείς με μυοσκελετικά προβλήματα (αυχενικό, οσφυαλγίες, ισχυαλγίες), ημικρανίες, βοηθάει επίσης σε χρόνιες παθήσεις, σε αλλεργικές ρινίτιδες και στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού για αδυνάτισμα, ενώ έχει σημαντικά αποτελέσματα στη διακοπή του καπνίσματος. «Όλα αυτά όμως, για είναι αποτελεσματικά θα πρέπει να υπάρχει και η συνεργασία του ασθενή», σημειώνει ο κ.Αντωνακούδης.

Αρχικά θα γίνει ένα ραντεβού για τη λήψη του ιστορικού και τις ανάγκες του ασθενούς για τη διαμόρφωση του πλάνου θεραπείας. Η εξέλιξή της,  θα καθορίσει τον αριθμό των συνεδριών που θα χρειαστεί κάθε ασθενής.

Ραντεβού

Για προγραμματισμό ραντεβού, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία των Εξωτερικών Ιατρείων του Νοσοκομείου Πύργου.

Υπερηχοτομογράφος –  Αξονικός – ΚΕΦΙΑΠ

Δυο σημαντικές παρεμβάσεις θα ολοκληρωθούν εντός του Αυγούστου, για τη Ν.Μ Πύργου και το ΚΕΦΙΑΠ, ενώ είναι θέμα λίγων ημερών θα οριστικοποιηθεί η ακριβής ημερομηνία παραλαβής και εγκατάστασης του νέου Αξονικού Τομογράφου, στον Πύργο.

Όπως εξήγησε ο Διοικητής του Γ.Ν Ηλείας, κ.Διαμαντόπουλος, εντός του Αυγούστου θα εγκατασταθεί η αντλία νερού του ΚΕΦΙΑΠ και θα λήξει το χρόνιο πρόβλημα ψύξης και θέρμανσης που αφορούσε το Κέντρο. Υπενθύμισε ότι η μονάδα ψύξης που υπήρχε στο προαύλιο, έχει λεηλατηθεί και από το 2012 δε λειτουργεί. «Εντός του Αυγούστου η καινούργια θα εγκατασταθεί και θα λειτουργήσει», είπε. Το ίδιο διάστημα θα παραληφθεί και ο Υπερηχοτομογράφος για το Ενδοκρινολογικό Ιατρείο του Νοσοκομείου Πύργου, που θα δώσει τη δυνατότητα στη γιατρό να εκτελεί FNA (σ.σ παρακέντηση όζων θυρεοειδούς). Ο κ.Διαμαντόπουλος ευχαρίστησε για μια ακόμα φορά δημόσια το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για τη χρηματοδότηση.

Τέλος, όσον αφορά την προμήθεια του νέου Αξονικού Τομογράφου ο κ.Διαμαντόπουλος γνωστοποίησε πως, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της προμηθεύτριας εταιρίας, ο Αξονικός θα αφιχθεί στην Ελλάδα εντός του 2ου δεκαπενθημέρου του Ιουλίου και αμέσως μετά θα ξέρουμε πότε ακριβώς θα γίνει η εγκατάσταση στο Νοσοκομείο Πύργου. «Επειδή η διαδικασία απεγκατάστασης του παλιού και εγκατάστασης του νέου μπορεί να διαρκέσει 4-5 ημέρες, θα πρέπει να γίνει ένας σωστός προγραμματισμός καθώς δε θέλουμε να μείνει ο νομός χωρίς Αξονικό εν μέσω καλοκαιριού», σημείωσε τέλος κ.Διαμαντόπουλος.

Όλη η επικαιρότητα