Life

Το ιδανικό πρωινό, σύμφωνα με ερευνήτρια του Χάρβαρντ, έχει αυτά τα τρία συστατικά

Ακούστε το άρθρο

Ενα καλό πρωινό μπορεί να θωρακίσει τον οργανισμό σου, να σου δώσει την απαραίτητη ενέργεια για να ανταπεξέλθεις στις πρώτες υποχρεώσεις της ημέρας, να σου φτιάξει την διάθεση.

Θα πρέπει να συνδυάζει το απαραίτητο ποσοστό βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων, φυτικών ινών για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Αν βρίσκεσαι σε διαδικασία να χάσεις βάρος, τότε το πρωινό δεν θα πρέπει να παραλείπεται – μια θέση που υποστηρίζουν ομόφωνα οι διατροφολόγοι-. Ωστόσο πολλές φορές καταναλώνεις τροφές που όχι μόνο δεν βοηθούν την προσπάθειά σου να χάσεις βάρος, αλλά αντίθετα σε επιβαρύνουν.

Αν καταναλώνεις χυμούς να θυμάσαι ότι τις περισσότερες φορές είναι συμπυκνωμένοι και γεμάτοι ζάχαρη. Δεν περιέχουν φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και καλά λιπαρά που χρειάζεσαι μέσα στη μέρα. Αν θες οπωσδήποτε να καταναλώσεις χυμό, πιες φυσικό που θα έχεις ετοιμάσει μόνη σου.

Αν δεν μπορείς να αντισταθείς σε κέικ, muffins, κουλουράκια και ντόνατς και θες να χάσεις βάρος ή να το διατηρήσεις στα ίδια επίπεδα, τότε.. κάτι δεν έχεις καταλάβει καλά. Σαφώς πρέπει το πρωινό να έχει θερμίδες και να σου προσφέρει ενέργεια, ωστόσο όλα αυτά τα αρτοπαρασκευάσματα είναι η λάθος πηγή.

Αν σου αρέσει να καταναλώνεις bagels (που συνήθως συνοδεύονται από cream cheese και βούτυρο) να θυμάσαι ότι περιέχουν υδατάνθρακες και θερμίδες χωρίς πρωτείνες και φυτικές ίνες που σε κάνουν να νιώθεις χορτασμένη. Αν θες να φας ένα σάντουιτς, προτίμησε ψωμί ολικής άλεσης και τυρί με χαμηλά λιπαρά.

Η ερευνήτρια του Χάρβαρντ, Monique Tello περιγράφει ποιο είναι το ιδανικό πρωινό: για εκείνη, τρία θα πρέπει να είναι τα βασικά συστατικά του.

«Ενα μπολ με σοκολατένια δημητριακά, ένα bagel ή ένα muffin, δεν έχουν καμία διαφορά από ένα επιδόρπιο. Οταν βλέπω το πρωινό που προσφέρουν εστιατόρια, καντίνες και ξενοδοχεία, θέλω να βάλω τα κλάματα. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και η ζάχαρη, προκαλούν ζάχαρο ανεβάζουν τα επίπεδα ινσουλίνης.

Σε «αρρωσταίνουν» με τον ένα ή με τον άλλον τρόπο. Είμαι μια εργαζόμενη μητέρα. Κάθε πρωί θέλω να τρώω κάτι που μπορώ να φτιάξω εύκολα και γρήγορα. Επίσης, με ενδιαφέρει να είναι και οικονομικό και να «με κρατάει» για αρκετές ώρες. Να μην πεινάσω πάλι πολύ γρήγορα. Έτσι, ετοιμάζω ένα μπολ με γιαούρτι, φρούτα και ένα μείγμα ξηρών καρπών.

Τα φρούτα (έχω ιδιαίτερη προτίμηση στα μούρα) είναι πηγή φυτικών ινών και βιταμινών, οι ξηροί καρποί περιέχουν «καλά λιπαρά» και ενέργεια και το γιαούρτι πρωτεΐνες. Θα ήταν καλό το γιαούρτι να μην περιέχει σάκχαρα».

Πηγή: bovary.gr 

Όλη η επικαιρότητα