Ίδια περίπτωση, διαφορετική αντίληψη…

Για τις αρνητικές εξελίξεις η αντίδραση ήταν άμεση χωρίς περιστροφές: Όλοι, μα όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι ανεξαρτήτως παρατάξεων έδωσαν τις παραιτήσεις τους…

Παράδειγμα διαφορετικής αντίληψης και νοοτροπίας στην διεκδίκηση επίλυσης των τοπικών προβλημάτων η περίπτωση του Δήμου Ιεράπετρας στην Κρήτη.

Σε ένα θέμα, αν όχι ακριβώς το ίδιο, περίπου όμοιο με εκείνο που διαχειριζόμαστε και εδώ στην Ηλεία του εφησυχασμού, της ευκολοπιστίας και της υπερβολικής μάλλον ανεκτικότητας…

Ο κόσμος στην Ιεράπετρα όπως και στον Πύργο έχει αναστατωθεί με τα όσα συμβαίνουν στο ΤΕΙ. Και οι δύο πόλεις είχαν πέσει «θύματα» του καταστρεπτικού σχεδίου «Αθηνά» πριν από μερικά χρόνια.

Το Τμήμα τους, κατά κάποιο τρόπο συγγενές με το δικό μας. Πληροφορική και ΜΜΕ εμείς, Εμπορίας και Διαφήμισης αυτοί… και όπως υποστηρίζουν στην Μεγαλόνησο, είχε σημαντική επιτυχία, καθώς οι απόφοιτοι, έβρισκαν αμέσως δουλειά στην αγορά εργασίας. Παρ’ όλα αυτά, το κατήργησαν…

Το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας του, που δεν συνέβη παρά τις διαβεβαιώσεις (όπως ακριβώς και στον Πύργο) τους έστειλε στα… «κάγκελα». Αποφάσισαν να κλείσουν τον Δήμο επ’ αορίστου και μέχρι να ανάψει το «πράσινο φως» για την χρηματοδότηση της λειτουργίας του!

Αυτό τουλάχιστον -όπως τονίζουν κατηγορηματικά- τους το υποσχέθηκε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, παρουσία του βουλευτή τους, Μανώλη Θραψανιώτη. Με την προϋπόθεση ότι και το ΤΕΙ Κρήτης θα ελάμβανε τις σχετικές αποφάσεις.

Για τις αρνητικές εξελίξεις, η αντίδραση ήταν άμεση, χωρίς καθυστερήσεις ή περιστροφές. Όλοι, μα όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι ανεξαρτήτως παρατάξεων έδωσαν τις παραιτήσεις τους στον Δήμαρχο Ιεράπετρας Θεοδόση Καλαντζάκη.

Η κριτική για τυχόν ευθύνες και η εσωτερική αυτοδιοικητική διαμάχη παραμερίσθηκαν ενώ και ο επικεφαλής από την αντιπολίτευση Μιχάλης Μαχαιράς έδωσε από την πλευρά του τόνο ομοψυχίας στον αγώνα που ετοιμάζονται να δώσουν για να διεκδικήσει ο Δήμαρχος την άμεση και πλήρη επανεκκίνηση του Τμήματος, και την ένταξή του στο μηχανογραφικό δελτίο του έτους 2017-18…

Πάντως και εκεί, όπως και στην περίπτωση του ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας τα «παιχνίδια» και οι αλχημείες της ακαδημαϊκής κοινότητας είναι σχεδόν στην ίδια απαράδεκτη κατεύθυνση. Και φυσικά πάντα σε βάρος των μικρών πόλεων και της περιφέρειας.

Το Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης δεν το κατήργησαν απλώς, αλλά το… επανέφεραν στην Αθήνα. Όταν παραλλήλως, κατά δήλωση των αυτοδιοικητικών της Κρήτης, η διοίκηση του δικού τους ΤΕΙ, τους έπειθε να μην διεκδικήσουν ούτε και το νεοϊδρυθέν τμήμα τεχνολογίας και τροφίμων.

Θεωρούν και δικαιολογημένα ότι στο σύνολό τους οι αιρετοί που υπηρετούν τον λαό των συγκεκριμένων περιοχών τους, εκτέθηκαν. Σταμάτησαν πλέον να ανέχονται την κοροϊδία, έκριναν ότι πρέπει να κινηθούν δυναμικά, άρχισαν να ακολουθούν τους κανόνες μιας επιθετικής τακτικής και εν τέλει, αποφάσισαν να μην περιμένουν άλλο, αντιθέτως να δράσουν και να παραιτηθούν.

Το πρόβλημα που θέλησαν κάποιοι να τους… «φυτρώσουν» το επέστρεψαν στην κυβέρνηση και τους πρυτάνεις, όχι όμως στα λόγια, αλλά με πράξεις ιδιαίτερης βαρύτητας και κόστους, όπως είναι οι παραιτήσεις τους. Με βάση τα παραπάνω σκεφτείτε τώρα ποιόν στα αλήθεια βαθμό αντίδρασης είχαμε εδώ και βγάλτε τα συμπεράσματά σας…

 

Χρίστος Πλευριάς
xr_plevrias@yahoo.gr