Εκπαίδευση Ηλεία

Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Πύργου: Σε νέο «σπίτι» το επόμενο…πρώτο κουδούνι

Ακούστε το άρθρο

Το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Αγίου Ιωάννη Πύργου – που βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας – θα είναι από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη το «νέο σπίτι» του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου, αν η πρόταση αυτή εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου, στη συνεδρίαση της προσεχούς Παρασκευής 24 Φεβρουαρίου.

Μετά από μακροχρόνια και εναγώνια αναζήτηση στέγης για το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Πύργου, που από ιδρύσεώς του συστεγάζεται με το Ειδικό Εργαστήρι Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Πύργου στις λυόμενες εγκαταστάσεις, η λύση πια φαίνεται κοντά. Η συστέγαση των δυο σχολείων με τον αυξανόμενο – κάθε χρόνο – αριθμό μαθητών, είχε δημιουργήσει πολλά προβλήματα, αφού οι μαθητές αναγκάζονταν να «στοιβάζονται» στις μικρές λυόμενες αίθουσες για να κάνουν τα μαθήματά τους, ενώ κάποια εργαστήρια δεν ήταν δυνατό να λειτουργήσουν, αφού δεν υπήρχε χώρος για την ανάπτυξη τους. Και τα προβλήματα, αρκετές φορές – δυστυχώς –  έφεραν εντάσεις, με φορείς, εκπαιδευτικούς και γονείς να βρίσκονται εγκλωβισμένοι σ’ έναν φαύλο κύκλο αντιπαραθέσεων.

Επαρκής ο χώρος

Κι ενώ συνεχιζόταν η αναζήτηση ενός χώρου, που θα εξασφάλιζε αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης και ανάπτυξης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όπως αξίζει σε όλα τα παιδιά, η προσωρινή αναστολή λειτουργίας του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Κατακόλου, δημιούργησε νέες ελπίδες.

Προ ημερών, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Βασίλης Δημητρέλλος, η Διευθύντρια του Ε.Ε.Γ Πύργου Μαρία Δρακοπούλου και η εκπρόσωπος του Δήμου Πύργου Σοφία Ζάγκλη, επισκέφθηκαν τον χώρο, παρουσία του προέδρου της Τ.Κ Αγίου Ιωάννη Πύργου Κωνσταντίνου Μανδαράκη και διαπίστωσαν ότι οι εγκαταστάσεις, μπορούν να στεγάσουν το Ε.Ε.Γ. «Επισκεφθήκαμε τον χώρο και διαπιστώσαμε ότι στις εγκαταστάσεις του σχολείου μπορεί να στεγαστεί το Ε.Ε.Γ. Οι παρεμβάσεις που απαιτούνται είναι μικρών απαιτήσεων, αφού τα κτίρια είναι σε πολύ καλή κατάσταση – καθώς μέχρι τα Χριστούγεννα εκεί λειτουργούσε το Δημοτικό Σχολείο, το οποίο πλέον είναι σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας. Αυτό πιστεύω ότι είναι μια θετική εξέλιξη και για τον Δήμο Πύργου και για την Τοπική Κοινότητα και το μόνο που απαιτείται είναι η έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο, από το οποίο πιστεύω ότι θα υπάρξει. Κι αν «τρέξουμε» τις διαδικασίες, πιστεύω ότι από τον Σεπτέμβρη, το κτίριο θα μπορεί να στεγάσει το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο. Ενδεχόμενες μικρές δυσκολίες που μπορεί να παρουσιαστούν, εκτιμώ ότι θα είναι προσπελάσιμες», σχολίασε ο κ.Δημητρέλλος, μεταφέροντας και την σύμφωνη γνώμη για τη μεταφορά στον συγκεκριμένο χώρο, τόσο του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας Κωνσταντίνου Γιαννόπουλου όσο και του Υφυπουργού Παιδείας Δημήτρη Μπαξεβανάκη.

Και Ειδικό Επαγγελματικό Λύκειο

Ο χώρος, με τις μικρές μετατροπές και παρεμβάσεις που θα γίνουν, θα είναι επαρκής, όπως εξήγησε ο κ.Δημητρέλλος, και για τη στέγαση του Ειδικού Επαγγελματικού Λυκείου, το οποίο φέτος δεν λειτούργησε λόγω έλλειψης χώρου. «Υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας 8 ή και 9 αιθουσών, κι έτσι οι εγκαταστάσεις θα είναι επαρκείς για να στεγαστεί και το Επαγγελματικό Λύκειο. Παράλληλα, υπάρχει και μεγάλος προαύλιος χώρος σε περίπτωση που χρειαστεί να τοποθετηθεί και κάποια λυόμενη αίθουσα βαρέως τύπου για τη στέγαση γραφείου καθηγητών ή κάποιου εργαστηρίου», σημειώνει ο κ.Δημητρέλλος.

Έτσι, οι απόφοιτοι του Ε.Ε.Γ που τον Σεπτέμβρη του 2016, αναγκάστηκαν να μείνουν στα σπίτια τους, αν όλες οι διαδικασίες κυλήσουν όπως πρέπει, τον Σεπτέμβρη θα μπορούν να επιστρέψουν στα θρανία και να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στο Ειδικό Επαγγελματικό Λύκειο.

Όλη η επικαιρότητα