Συνεντεύξεις

Ι.Δρούβα: «Το κρασί είναι οδηγός μας στον πολιτισμό και τον τουρισμό»

ioulia_2.jpg
Ακούστε το άρθρο

Η σημερινή Εν Οίκω καλεσμένη ανήκει στους ανθρώπους με έντονη επιρροή στην παράδοση και με πίστη στη συνεργασία και την αλληλεγγύη. Η 25χρονη Ιουλία Δρούβα μυήθηκε στην τέχνη της οινοποιίας και έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής στη φιλοσοφία που κουβαλά το κρασί. Η Ιουλία μοιράστηκε με την εφ.Πατρίς τις επιρροές της, τις σκέψεις για το μέλλον, για τον πολυδιάστατο ρόλο του οίνου αλλά και την άποψή της για τα εμπόδια που δεν αφήνουν την Ηλεία να προχωρήσει.

Πότε ανακάλυψες ότι σε ελκύει η τέχνη της οινοποιίας;

Υπάρχει έντονη οικογενειακή παράδοση στην παραγωγή οίνου και οι αναμνήσεις από την παιδική μου ηλικία από τους παππούδες σχημάτισαν ανεξίτηλες εικόνες και είχαν ασυνείδητα προδιαγράψει την πορεία μου. Ύστερα και από παρακίνηση της οικογένειάς μου, ξεκίνησα να παρακολουθώ μαθήματα στη σχολή Οινολογίας και κάπου εκεί ενθουσιάστηκα και ανακάλυψα ότι είναι αυτό που πραγματικά θέλω να κάνω στη ζωή του, καθώς η οινοποιία έιναι μια τέχνη μαγική.

Πόσο εύκολο είναι να μπορέσει κάποιος να ασκήσει επιτυχώς την τέχνη της οινοποιίας;

Είναι δύσκολο. Μέσα από τη μικρή μου εμπειρία σε οινοποιείο στη Νεμέα,διαπίστωσα ότι είναι αρκετά δύσκολο, αλλά απίστευτα γοητευτικό. Χρειάζεται φαντασία, υπομονή, οργάνωση  και μεθοδικότητα. Πάνω από όλα όμως απαιτεί μεράκι και αληθινή αγάπη για να το κάνεις σωστά και επιτυχημένα. Στόχος μου μελλοντικά είναι να μπορέσω να μάθω όσο περισσότερα πράγματα μπορώ, ώστε να μπορώ να παράγω καλό κρασί και να το εκτιμά ο κόσμος.

Το κρασί είναι και κομμάτι της ιστορίας και της παραδοσής μας;

Το κρασί είναι αναπόσπαστο τμήμα της παράδοσης και της ιστορίας της Ελλάδας. Από την αρχαιότητα ως σήμερα και συμβολίζει αρκετά πράγματα και έχει συνδεθεί με πολλές πτυχές της καθημερινής ζωής των ανθρώπων. Δεν είναι τυχαία τα γνωμικά και οι παροιμίες που έχουν δημιουργηθεί με θέμα το κρασί και τη βαθιά επίδρασή του στην Ελλάδα. Κρύβει μια μυσταγωγία η παραγωγή του αλλά και η κατανάλωσή του. Κάθε κρασί που δοκιμάζεις, σε κάνει να θες να μαθεις πώς δημιουργήθηκε το χρώμα, η γεύση, κλπ και όλο αυτό σε ταξιδεύει και διευρύνει τους πνευματικούς σου ορίζοντες.

Πόσο σημαντική είναι η βοήθεια που προσφέρει στον τουρισμό;

Το κρασί μπορεί να αποτελέσει «φάρο» στον ελληνικό τουρισμό και όχημα για την ποιοτική ανάπτυξή του και αναβάθμισή του. Επισκεπτόμενη χώρες όπως η Γαλλία και η Πορτογαλία, διαπίστωσα ότι ερχόμενη σε επαφή με το κρασί τους, γεννιόταν η επιθυμία για να έλθω σε επαφή με τον πολιτισμό τους, τα ήθη και τα έθιμά τους. Η ελληνική παραγωγή είναι πολύτιμη και υψηλής ποιότητας, είναι κρίμα να μην τη βελτιώνουμε. 

Σε τι υστερούμε σε σχέση με άλλες χώρες;

Από πλευράς ποιότητας δεν πιστεύω ότι υπολειπόμαστε σε κάτι. Απλά μας λείπει η καλή προώθηση, η οργάνωση και η συνεργασία. Χρειαζόμαστε  περισσότερες εκθέσεις για την  προβολή της, ώστε να μας επισκέπτονται και να έρχονται σε επαφή με τον πολιτισμό μας.

Πώς νιώθεις κάθε φορά που επισκέπτεσαι την Ηλεία;

Είναι συνδεδεμένη με τα παιδικά μου χρόνια και νιώθω πάντα ξεχωριστό συναίσθημα ευτυχίας. Η Ηλεία είναι όμορφη και δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα κι άλλες περιοχές. Σίγουρα όλοι αγαπάμε τον τόπο μας, αλλά πιστύω ότι είναι από τα πιο γοητευτικά μέρη.

Για ποιο λόγο πιστεύεις ότι Ηλεία δεν έχει τη θέση που της αξίζει στον αναπτυξιακό χάρτη;

Πιστεύω ότι λείπει η συλλογικότητα και ή έλλειψη οργάνωσης. Είμαστε ατομιστές παραπάνω από όσο πρέπει. Κοιτάμε συχνά μόνο το δικό μας συμφέρον κι όχι τη συλλογική πρόοδο. Δεν ενδιαφερόμαστε τόσο για την πρόοδο του κοινωνικού συνόλου, αλλά περισσότερο για το ατομικό συμφέρον. Αν καταφέρουμε να υπερβούμε τους εγωισμούς μας και αναπτύξουμε συνέργειες, το όφελος θα είναι ασύγκριτα μεγαλύτερο και θα υπάρχει συλλογική ευημερία.

Παναγιώτης Φωτεινόπουλος

Fopan83@gmail.com

Όλη η επικαιρότητα