Ομογένεια

Ίδρυμα ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ: Αδελφοποιήσεις μεταξύ ελληνικών και βαυαρικών Σχολείων

ligkiades-583x350.jpg
Ακούστε το άρθρο

Έλληνες μαθητές και μαθήτριες από τη Θεσσαλονίκη (Λύκειο Πανοράματος) και τα Ιωάννινα (Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων) βρίσκονται τις ημέρες αυτές στις βαυαρικές πόλεις Ρέγκενσμπουργκ (Albrecht-Altdorfer-Gymnasium) και Άουξμπουργκ (Gymnasium St. Stephan). 

Οι μαθητές και οι συνοδοί καθηγητές τους έχουν έρθει στη Βαυαρία στο πλαίσιο των μαθητικών ανταλλαγών του προγράμματος «Ελλάδα-τότε και τώρα» του Βαυαρικού Υπουργείου Παιδείας και του Ιδρύματος «Παλλάδιον». Οι Έλληνες μαθητές φιλοξενούνται σε οικογένειες των Βαυαρών συμμαθητών τους, παρακολουθούν καθημερινά μαθήματα στα βαυαρικά Γυμνάσια και επισκέπτονται μουσεία, ιστορικούς τόπους και αξιοθέατα της Βαυαρίας.

Ο Σύμβουλος του Υπουργού στο Βαυαρικό Υπουργείο Παιδείας Δρ. Ρολφ Κουσλ και η πρόεδρος του Ιδρύματος «Παλλάδιον» Δρ. Βασιλεία Τριάρχη-Χέρμαν υποδέχθηκαν τους Έλληνες και Βαυαρούς μαθητές και τους συνοδούς καθηγητές τους την Τρίτη 21 Απριλίου 2015 στους χώρους του Βαυαρικού Υπουργείου Παιδείας, παρουσία της Γενικής Προξένου της Ελλάδας στο Μόναχο Σοφίας Γραμματά, του Αρχιερατικού Επιτρόπου Βαυαρίας Πρωτοπρεσβυτέρου Απόστολου Μαλαμούση, καθώς επίσης και αντιπροσωπείας μαθητών και καθηγητών του ελληνικού Λυκείου στο Μόναχο.

Μετά τους χαιρετισμούς του Συμβούλου του Υπουργού, της Γενικής Προξένου, του Αρχιερατικού Επιτρόπου και της Προέδρου του Ιδρύματος «Παλλάδιον» δόθηκε ο λόγος στους μαθητές. Οι Βαυαροί μαθητές τόνισαν τις θετικές και πολύπλευρες εμπειρίες τους κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα, ιδιαίτερα την υπέροχη φιλοξενία που δέχθηκαν στις ελληνικές οικογένειες και τη φιλία που αναπτύχθηκε με τους Έλληνες συνομήλικούς τους. Οι Έλληνες μαθητές μίλησαν για τη χαρά και την ανυπομονησία τους να έρθουν στη Βαυαρία να ξαναδούν τους καινούριους τους φίλους και να γνωρίσουν το γερμανικό πολιτισμό, τόνισαν και αυτοί τα όμορφα βιώματά τους με τη βαυαρική φιλοξενία και εξέφρασαν την επιθυμία τους να συνεχιστεί και να διευρυνθεί το πρόγραμμα της αδελφοποίησης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι Βαυαροί μαθητές, που φοιτούν σε ανθρωπιστικά Γυμνάσια και μαθαίνουν Αρχαία Ελληνικά, επισκέφθηκαν τους Έλληνες συμμαθητές τους αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα τη Μεγάλη Εβδομάδα του καθολικού Πάσχα. Κατά την παραμονή τους στα Ιωάννινα, οι Βαυαροί μαθητές του Γυμνασίου Αγίου Στεφάνου επισκέφθηκαν το μνημείο των θυμάτων του Ναζισμού που βρίσκεται στο χωριό Λιγκιάδες, όπου και κατέθεσαν στεφάνι στη μνήμη αυτών.

Βάσω Ν. Χαριτοπούλου

vasso-charitopoulou@hotmail.com

πηγή: Παλλάδιον & Doryforos

Όλη η επικαιρότητα