Ηλεία Πολιτισμός

Ιερή Εκεχειρία με αφετηρία την Ήλιδα – Στην Αμαλιάδα χθες και η γνωστή ηθοποιός Μιμή Ντενίση που στηρίζει την προσπάθεια

Ακούστε το άρθρο

Η φιλοσοφία της Ιερής Εκεχειρίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας και η εμπέδωση της έννοιας στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχοντας στο επίκεντρο την διοργανώτρια πόλη στην αρχαιότητα την Αρχαία Ήλιδα, αποτελεί το κυρίαρχο μέλημα του Κυπριακού Ιδρύματος «Μνημείο Αθανάτων».

Το «Μνημείο των Αθανάτων» έχει στόχο την αναβίωση της χαμένης αξίας της Εκεχειρίας στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες και προτρέπει για την ειρήνη στην ανθρωπότητα κατά την διάρκεια των Αγώνων.

Συστράτευση

Σε αυτή την κατεύθυνση συστρατεύεται και ο δήμος Ήλιδας και η συνεργασία αυτή επισφραγίστηκε χθες σε μία σεμνή αλλά ουσιαστική τελετή στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο Αμαλιάδας, παρουσία του προέδρου του ‘Μνημείου των Αθανάτων’ κ. Μάκη Χαβάτζια και της Ελληνίδας ηθοποιού κας Μιμής Ντενίση.

Ο σύγχρονος δήμος Ήλιδας αναλαμβάνει δράση, προκειμένου να εδραιωθεί η ιδέα της Εκεχειρίας και να γίνεται πράξη κατά την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων με αφετηρία την Ήλιδα.

Χθες το πρωί ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος υποδέχτηκε στο γραφείο του τον κ. Χαβάτζια και την κα Ντενίση, παρουσία του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ανδρέα Νικολακόπουλου, των αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων, ενώ στην συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης ο συνθέτης και πιανίστας κ. Γιάννης Χατζηλοΐζου, ο γλύπτης κ. Αλέξης Σαφαρής, εκπρόσωποι του Ιδρύματος, καθώς και η αντιπρύτανης της Σχολής Καλών Τεχνών κα Σοφία Ντενίση, η οποία είναι αδελφή της ηθοποιού.

Σε θερμό κλίμα η συνάντηση στο γραφείο του Δημάρχου Ήλιδας

‘Η Ελλάδα έπρεπε να πληρώνεται’

«Νομίζω ότι είναι η στιγμή που πρέπει οι Έλληνες να είμαστε ενωμένοι. Θα πρέπει να ενωθούν και οι δήμοι οι οποίοι αποφάσισαν στην αρχαιότητα και δημιούργησαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και θεωρώ ότι είναι λίγο άδικο να μην ξεκινά με κάποια τελετή πριν τους Ολυμπιακούς από την Ήλιδα γιατί εδώ ήταν το ξεκίνημα, εδώ άφηναν τα όπλα, εδώ αποφάσιζαν ότι σταματούν οι πόλεμοι και από εδώ ξεκινούσε και η Εκεχειρία. Όπως έχει πει πάρα πολύ ωραία και ο κ. Χαβάτζιας, και αυτό με συγκίνησε, οι Ολυμπιακοί Αγώνες στηρίζονται πια στην άθληση, στην εμπορικότητα και λιγότερο στην πνευματικότητα. Ενώ από την Ήλιδα ξεκινούσε μια καθαρά πνευματική διαδικασία, πριν μπουν στην σωματική πάλη και άμυλα, που ήταν ειρήνη, συμφιλίωση των λαών και εκεχειρία. Και νομίζω ότι η πιο σημαντική λέξη είναι η Εκεχειρία και ο τόπος που την αντιπροσωπεύει είναι η Ήλιδα» δήλωσε η κα Μιμή Ντενίση επισημαίνοντας ότι: «Δεν είναι η εμπορικότητα το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων και πιστεύω ότι εάν τα στοιχειώδη θέματα των Ολυμπιακών γυρίσουν στην Ελλάδα θα πάψει να υφίσταται αυτό το θέμα. Απλώς αυτή την στιγμή τα πάντα, όπως είναι φυσικό, έχουν καπελωθεί από πολύ δυνατότερους. Κανονικά για εμένα η Ελλάδα θα έπρεπε να πληρώνεται για να δώσει τα δικαιώματα να γίνονται οι Ολυμπιακοί».

Θερμές ήταν οι ευχαριστίες του κ. Χριστοδουλόπουλου, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων:  «Εγώ θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ιέρεια της τέχνης της Ελλάδας την κα Ντενίση που ήρθε να ενώσει την φωνή της μαζί με την δική μας για την Ιερή Εκεχειρία και τον κ. Χαλβάτζια σαν εκπρόσωπο των Φίλων του Μνημείου Των Αθανάτων και τους συνεργάτες μου.  Κατά σύμπτωση σήμερα (σημ. χθες) θα είχαμε και τον πρύτανη της Σχολής Καλών Τεχνών όπου αντιπρύτανης είναι η αδελφή της της κας Ντενίση και ήρθε εδώ για να συζητήσουμε και για τον Πολυχώρο και για την προγραμματική σύμβαση που ετοιμάζουμε να υπογράψουμε με την Σχολή Καλών Τεχνών, για να μας βοηθήσουν στην διοργάνωση των εκθέσεων και όλων των εκδηλώσεων που θα γίνουν στον Πολυχώρο».

Ανήκει σε αυτό το χώρο

Ο κ. Χαβάτζιας είναι Κύπριος που ζει στην Αμερική και ξεκίνησε την ιδέα μαζί με τους απόδημους Έλληνες. Κληθείς να σχολιάσει την πρωτοβουλία του ανέφερε:  «Το πλάνο μου είναι να αναβιώσουμε την αρχαία Ολυμπιακή Εκεχειρία στους νέους αγώνες από εδώ από την Ήλιδα. Ανήκει σε αυτή την πόλη, ανήκει σε αυτόν τον χώρο, ας το πιστέψουμε λοιπόν όλοι και ας δουλέψουμε να το κάνουμε».

Μάλιστα η κα Ντενίση σχολίασε θετικά τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι Έλληνες και Κύπριοι του εξωτερικού και σχολίασε χαρακτηριστικά:  «Ο Έλληνας που βγαίνει έξω και πετυχαίνει, γιατί όλοι οι Έλληνες στο εξωτερικό πετυχαίνουν, και που παύει να είναι σε κλίμα διχόνοιας, αγαπάει περισσότερο την Ελλάδα από αυτούς που είναι μέσα στην Ελλάδα και σκοτώνονται μεταξύ τους. Και πάλι έρχεται ένας Έλληνας από το εξωτερικό, Κύπριος και κάτοικος εξωτερικού, να μας ξεσηκώσει όλους και πρέπει να ακολουθήσουν και οι πολίτες».

Μετά την συνάντηση ακολούθησε  στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου η παρουσίαση του project που έχει ετοιμάσει το Ίδρυμα, με τον συνθέτη Γιάννη Χατζηλοΐζου να επισημαίνει ότι δεν είναι άλλο οι αρχαίοι πολιτισμοί και άλλο το σήμερα, αλλά βασιζόμενοι στο παρελθόν πράττουμε για το σήμερα για να εγκαινιάσουμε το αύριο. Επίσης, ο γλύπτης Αλέξης Σαφαρής δώρισε ένα αντίγραφο του δίσκου του Ίφιτου στον κ. Χριστοδουλόπουλο και ένα στην κα Ντενίση.

Όλη η επικαιρότητα