Ελλάδα

Ηγουμενίτσα: Τούρκος θα έβγαζε αρχαία νομίσματα στο εξωτερικό

Ακούστε το άρθρο

Σε διεθνές κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας φαίνεται ότι θα κατέληγαν πλήθος αρχαία νομίσματα και άλλα αντικείμενα άγνωστης προέλευσης, τα οποία είχε κρυμμένα στο Ι.Χ. αυτοκίνητό του ένας 42χρονος Τούρκος, ο οποίος έφτασε στην πύλη του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας με σκοπό να επιβιβαστεί σε πλοίο για την Ιταλία.

Στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργούν τα στελέχη της Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου, έκαναν φύλλο και φτερό το όχημα του αλλοδαπού και τελικά ανακάλυψαν κρυμμένα στο εσωτερικό του 121 νομίσματα από κράμα χαλκού και ασημένια που χρονολογούνται στους Ελληνιστικούς τους Ρωμαϊκούς και τους Βυζαντινούς χρόνους, τρία δαχτυλίδια με σφενδόνη, έναν χάλκινο κρίκο, ένα μολύβδινο ενσφράγιστο αντικείμενο και ένα ακέραιο πήλινο λυχνάρι.

Όλα τα ευρήματα κατασχέθηκαν και παραδόθηκαν στην Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, ειδικοί της οποίας ερευνούν αν έχουν προέλθει από τον ελλαδικό χώρο. Στο πλαίσιο της προανάκρισης, αποκαλύφθηκε ότι τελικός προορισμός του Τούρκου οδηγού ήταν η Γαλλία, όπου πιθανότατα θα παρέδιδε τα αρχαία αντικείμενα σε άγνωστο συλλέκτη. Σε βάρος του, ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας άσκησε δίωξη για παράβαση του νόμου περί προστασίας αρχαιοτήτων

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα